İstanbul, Ankara, Antalya dikkat: Nefes kesen sıcaklar geliyor! 45 dereceyi görecek şehirler açıklandı! O saatlerde dışarı çıkmayın
Meteoroloji Genel Müdürlüğü'nün son tahminlerine göre Türkiye, etkisini artıran yeni bir sıcak hava dalgasının etkisi altına giriyor. Ülke genelinde sıcaklıkların mevsim normallerinin 6 ila 12 derece üzerine çıkacağı belirtilirken, bazı illerde 45 dereceyi bulan değerler ölçülecek. Özellikle Diyarbakır, Şanlıurfa ve Aydın gibi güney ve güneydoğu şehirlerinde termometrelerin yılın en yüksek seviyelerine ulaşması bekleniyor.
Havanın iç ve doğu kesimlerde parçalı, yer yer çok bulutlu geçmesi bekleniyor. Akdeniz'in Toroslar kesimi, İskenderun Körfezi çevresi, Doğu Karadeniz, Doğu Anadolu'nun kuzeyi, Kastamonu, Ordu, Konya ile Ankara'nın kuzey ilçelerinde yerel sağanak ve gök gürültülü sağanaklar görülecek. Ancak bu bölgelerin dışındaki büyük bir bölümde gökyüzü açık ve sıcaklık yakıcı seviyelere çıkıyor.
Bakanlıktan Peş Peşe Uyarılar
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada 19-25 Temmuz tarihleri arasında ülke genelinde sıcaklıkların mevsim normallerinin oldukça üzerine çıkacağını duyurdu.
Termometreler Patlama Noktasında: İl İl Beklenen En Yüksek Sıcaklıklar
Meteoroloji verilerine göre önümüzdeki günlerde bazı illerde beklenen sıcaklıklar şöyle:
Diyarbakır: 45°C
Şanlıurfa: 44°C
Aydın: 44°C
İzmir: 40°C
Antalya: 40°C
Muğla: 41°C
Edirne: 42°C
Ankara: 37°C
İstanbul: 36°C
Konya: 37°C
Bursa: 39°C
Adana: 39°C
Erzurum: 32°C
AKOM ise Afrika üzerinden gelen yeni sıcak hava dalgasının İstanbul ve çevresini etkisi altına alacağını, sıcaklıkların 39°C'ye kadar çıkabileceğini belirtti.
Rüzgar ve Düşük Nem, Yangın Tehlikesini Artırıyor
Yüksek sıcaklıkların yanı sıra rüzgarın zaman zaman 30-50 km/s hızına ulaşması, orman yangınları açısından ciddi risk yaratıyor. Düşük bağıl nem oranları da bu riski artıran bir diğer unsur. AKOM'un yangın riski değerlendirmesinde özellikle önümüzdeki 5-6 günlük süreçte çok dikkatli olunması gerektiği belirtildi.