A Haber - Haberler, Son Dakika Haberleri, A Haber Canlı Yayın
03 Aralık 2025, Çarşamba
  • CANLI YAYIN
  • Ziraat Türkiye Kupasi
  • TÜM MANŞETLER
  • SON DAKİKA
  • ÖZEL HABER
  • VİDEO
      • Programlar
      • Gündem
      • Yaşam
      • Dünya
      • Spor
      • Ekonomi
      • Kültür Sanat
      • Teknoloji
      • Otomobil
      Özel Video Arşivden Çıkan Gerçek Haber Özel Melih Altınok ile Sebep Sonuç Satır Arası Memleket Meselesi Canan Barlas ile Gündem Toplumsal Hafıza 15 Temmuz Bir insan bir hikaye Belgesel Kuşağı Klipler Portre Erkan Tan İle Sabah Ajansı Unutma Hatırla Perde Arkası Arka Plan Banu El İle Ajans Haktan Uysal İle A Haber'de Bugün Aklın Yolu Dünya Atlası
  • GALERİ
  • GÜNDEM
  • EKONOMİ
  • YAŞAM
  • DÜNYA
  • SPOR
  • ÖZEL HABER
  • MAGAZİN
  • VİRAL
  • ANALİZ
  • YAZARLAR
  • CANLI TV
    • Tv Yayınları
      • A Haber
      • A Spor
      • A Para
      • Vav TV
      • A News
      • ATV
      • A2TV
      • Minika Go
      • Minika Çocuk
      Radyo Yayınları
      • A Haber Radyo
      • A Spor Radyo
      • A Para Radyo
      • A News Radio
      • Radyo Turkuvaz
      • Turkuvaz Romantik
      • Turkuvaz Efsane
      • Vav Radyo
      • Radyo Soft
      • Radyo Energy
      • Turkuvaz Anadolu
      • Turkuvaz Musiki
      • Turkuvaz Nostalji
  • CANLI TV
    • TV YAYINLARI
      • A Haber
      • A Spor
      • A Para
      • Vav TV
      • A News
      • ATV
      • A2TV
      • Minika Go
      • Minika Çocuk
    • RADYO YAYINLARI
      • A Haber Radyo
      • A Spor Radyo
      • A Para Radyo
      • A News Radio
      • Radyo Turkuvaz
      • Turkuvaz Romantik
      • Turkuvaz Efsane
      • Vav Radyo
      • Radyo Soft
      • Radyo Energy
      • Turkuvaz Anadolu
      • Turkuvaz Musiki
      • Turkuvaz Nostalji
  • RESMİ İLAN
  • KLİPLER
  • ÖZEL VİDEO
  • A HABER RADYO
  • NAMAZ VAKİTLERİ
  • DİZİLER
    • Eski Diziler
      • Gül Masalı
      • Eşkıya Dünyaya Hükümdar Olmaz
      • Adı Sevgi
      • Kalp Yarası
      • Hercai
      • Beni Bırakma
      • Canevim
      • Gel Dese Aşk
      • Gençliğim Eyvah
      • Sen Anlat Karadeniz
      • Kimse Bilmez
      • Akıncı
      • Baş Belası
      • Bozkır Arslanı Celaleddin
      • İkimizin Sırrı
      • Maraşlı
      • Hakim
      • Bir Zamanlar Çukurova
      Kuruluş Osman
      Bir Gece Masalı
      Can Borcu
      Zembilli
      Kardelenler
      Sustalı Ceylan
      Başka Bir Gün
  • atv PROGRAMLARI
    • Müge Anlı ile Tatlı Sert Esra Erol' da Kim Milyoner Olmak İster
  • DİĞER
    • Son Dakika Özel Haber Özel Video Memurlar Yaşam Eğitim Magazin Viral Sağlık Televizyon Teknoloji Otomobil Din Tarih Klipler Analiz Portre Yazarlar
      Galeri ChatGPT çöktü mü? 2 Aralık ChatGPT neden açılmıyor, sorun çözüldü mü? ŞOK haftanın fırsatlarında neler var? 3-9 Aralık indirimli ürünler listesi İlk kez video çektiler! O anlar olay oldu: Pınar Altuğ’dan eşine soğan tepkisi Piknik tüpü bomba gibi patladı! Duvar yıkıldı: Anne ve 3 çocuk yaralandı Fenerbahçe–Galatasaray derbisinin VAR konuşmaları yayınlandı! İptal edilen golde ne konuşuldu? Herkesin evinde var! Her gün kullandığımız eşyalardaki kalıcı tehlike Hafife almayın! Yatağınızdaki görünmez tehlike: Sadece toz değil… Galatasaray Nijeryalı yıldızı radarına aldı: Oyuncunun menajeriyle görüşüldü! İşte o isim...
      RSS Künye Frekanslar Arşiv Yayın Akışı Gizlilik Bildirimi Ziraat Türkiye Kupası Bize Ulaşın
  • BİZE ULAŞIN

A Haber’i
Sosyal Medyada Takip Edin

  • Apple iTunes
  • Google Play
  • Huawei App Gallery
  • Bize Ulaşın
  • Künye/İletişim
  • Veri Politikası
  • Gizlilik Bildirimi
Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Haberler Teknoloji Haberleri Türksat 5B uydusu için kontroller yapıldı

Türksat 5B uydusu için kontroller yapıldı

Giriş: 19.12.2021 01:58
ABONE OL
Türksat 5B uydusu için kontroller yapıldı

Ulaştırma ve Altyapı Bakan Yardımcısı Ömer Fatih Sayan, Türkiye'nin son yıllarda uydu kapasitesini 2 katına çıkardığını belirterek "Türksat 5B'yi de fırlatmak için güzergahtaki bütün kontrolleri gerçekleştirdik, şu ana kadar bir problem yok, hazırlık süresi içinde bir problem çıkmazsa uydumuzu uzaya fırlatmış olacağız." dedi.

Sayan, Türksat 5B uydusunun uzaya fırlatılacağı ABD'de bulunan Cape Canaveral Üssü'nün Space X uydu fırlatma komuta kontrol merkezi önündeki oturumda konuştu. Sayan, Türksat 5B uydusu için son kontrolleri yaptıklarını ve geri sayımın başladığını bildirdi.

Türkiye'nin son yıllarda uydu kapasitesini Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın liderliğinde ve Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu'nun rehberliğinde 2 katına çıkardığını vurgulayan Sayan, "Bu sene başında Türksat 5A uydumuzun fırlatması gerçekleşti ve hizmete alım töreni Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan'ın teşrifleriyle Türksat yerleşkesinde yaptık. 5A bu sene başında fırlattık. Türksat 5B'yi de fırlatmak için güzergahtaki bütün kontrolleri gerçekleştirdik, şu ana kadar bir problem yok, hazırlık süresi içinde bir problem çıkmazsa uydumuzu uzaya fırlatmış olacağız." ifadesini kullandı.

Türksat 5B uydusu için kontroller yapıldı

Sayan, Türkiye'nin uydu kapasitesini artırması konusuna da değinerek Türksat 6A uydusunun da 2023'te uzayda yerini alacağını ve böylelikle uzayda da Türkiye'nin tüm haklarının korunacağını söyledi.

Eskiden uydu sistemlerinin ağırlıkla yayıncılık amaçlı kullanıldığını anımsatan Sayan şunları kaydetti:

"Bugün ise uydularımızı yayıncılıkta tabii ki kullanılıyoruz ama başta ağırlıklı olarak internet servisleri ve interneti kabloyla götüremediğimiz yerler olmak üzere köylerimize, ticari olarak operatörlerin interneti götüremediği yerlere interneti uydu üzerinden veriyoruz. Bugün fırlatacağımız uydu da Ka-Bant sayesinde sadece ülkemiz kapsama alanında değil, Akdeniz'in büyük bölümü, İtalya'nın güneyinde başlayacak şekilde, Afrika'nın büyük bölümü kapsama altına alınacak. Bu demek oluyor ki biz bu ülkelerin de haberleşmesine doğrudan katkıda bulunacağız. Ülkemiz bu hizmeti ihraç edecek."

Türksat 5B uydusu için kontroller yapıldı

Sayan, Türkiye'nin haberleşme sisteminde yerlilik oranında neler yapıldığına da değinerek Türksat 5B'de yerlilik konusunda ne yaptıklarından bahsetti.

Uydu konusunda yerdeki deneyimin önemine işaret eden Sayan, "Ne üretirseniz üretin yerde uydu deneyimine sahip olmazsanız o ürünleri satamıyorsunuz. Türksat 5B uydumuzun iki tane parçası bir tanesi ASELSAN, bir tanesi de başka bir yerli firmamız tarafından geliştirilen ve yerde bütün testleri yaptığımız haberleşme modüllerini uydumuza yerleştirdik ve uydumuzla artık uzayda bu sistemlerini test edilmesi ve kullanılması sonucunda bunları ihraç edebiliyor olacağız. Uydu yapma kapasitesinde onun üstüne Türksat 6A uydumuzu tamamen yerli milli imkanlarla yaptığımız uydumuz. Biz yerlilik oranını artırıyoruz. Şimdiye kadar sadece uyduyu alıp kullanan pozisyonda iken artık uyduları içinde kendi yerli modüllerini koyan ve bir sonraki aşamada da kendisi uydusunu üretip ihraç eden ülkeler kategorisine gireceğiz." diye konuştu.

Sayan, 6A ile ilgili ayrıntılara da değinerek Türkiye'nin uydu alanında kapasitesini son 3 yılda 2'ye çıkardığını belirtti.

Yeni Ekonomi Modeli'nde olduğu gibi üretimle istihdamı artırarak sonuç almaya çalıştıklarını söyleyen Sayan şöyle devam etti:

"Türksat 6A'da işte bu üretim potansiyelimizi ortaya çıkarabilecek en büyük projelerden bir tanesi. Uydu alanında dünyada ilk 20'deyiz bunu daha yukarıya çıkarabilmek için çalışmalarımıza devam edeceğiz. Uydu alanında, bütün kurumlarımız iş birliği içinde güçlerini ortaya koyarak Türkiye'yi bulunduğu seviyeden daha üst seviyeye üretimle nasıl çıkarabiliriz gösterdiğimiz en önemli projelerden bir tanesi. Bu sözle olmuyor yaparak oluyor. 6A'da şuan da mühendislik modelinin son testleri yapılıyor, bitmek üzere, bu testler bittikten sonra fırlatacağımız gerçek ana uydunun bütün testlerini yapıp 2023'te 6A'yı uzaydaki yerine koymuş olacağız. Fırlatmayı buradan yapacağız, onunla ilgili anlaşmalar tamam."

Türksat 5B uydusu için kontroller yapıldı

"BÜYÜK TÜRKİYE KONSEPTİNİN ÖNEMLİ BİR PARÇASI YERLİLEŞME"

Türksat AŞ Yönetim Kurulu Başkanı Kemal Yüksek, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın liderliğinde ve Bakan Karaismailoğlu'nun önderliğinde tek hedeflerinin tam bağımsız büyük Türkiye olduğunu ifade etti.

Büyük Türkiye konseptinin önemli bir parçasının da yerlileşme olduğunun altını çizen Yüksek, "Yerlileşme de sabah kalktığınızda hadi yerlileşelim diyecek bir şey değil, bir süreci ve yaşam döngüsü var, bunları kademeli yerine getirmemiz gerekiyor. Türksat 5B de bu noktada çok önemli." dedi.

Yüksek, ürünlerin uzaydaki yaşam süreçlerinin önemli olduğuna dikkati çekerek onların kabul edilmesinin, sektörde benimsenmesinin uzaydaki geçirdikleri aktif çalışılabilir sürelerin önemli olduğunu vurguladı. Yüksek, "Biz bunu ilk defa Türksat 5B ile başlatmış oluyoruz. Bu önemli bir adım. Büyük Türkiye ve yerlileşme için önemli bir adım. Bunların hepsi daha sonra 6A'nın geliştirilmesinde bize güç verecek. Tüm bu gayretler Türkiye'mizi istediğimiz noktaya getirmemizi sağlayacak." ifadesini kullandı.

"TÜRKSAT 5B İLE VERİ HABERLEŞMESİ ALANINDAKİ CİROMUZU ARTIRACAĞIZ"

Türksat AŞ Genel Müdürü Hasan Hüseyin Ertok da Türksat 5B'nin diğer uydularda farkından bahsederek 2021'nin kendileri için önemli bir yıl olduğunu dile getirdi.

Aynı yıl içinde önemli 2 uyduyu uzaya gönderebiliyor olmanın Türksat ve kendileri için büyük bir gurur olduğunu belirten Ertok şunları kaydetti:

"Türksat 5B uydusu, Türksat için bir dönüm noktası. Şu ana kadar uydularımızda ağırlıklı olarak televizyon yayıncılığı olarak hizmet veriyorduk. Son yıllarda artan veri haberleşmesi ihtiyacıyla operatörlerin büyük bölümünde de veri haberleşmesine yatırım çok daha fazla arttı. Bu yönde 2015-2016'da yaptığımız çalışmalarla 2017'de imzaladığımız sözleşmede Türksat 5B uydusunu tasarlayarak bugünlere geldik. Bu ihtiyacın önümüzdeki yıllarda da artacak olması ülkemizin genişbant uydu haberleşme ihtiyacının çok daha ilerleyecek olmasını göz önünde bulundurarak uydumuzu yüksek verimli haberleşme uydusu olarak tasarladık. Türksat 5B uydusunun en önemli özelliği sahip olduğu genişbant internet hizmeti imkanı. Uydumuzla sadece ülkemizde değil komşu ülkeler, Orta Doğu, Akdeniz, Kuzey Afrika, Güney Afrika, Nijerya bölgesinde ciddi bir haberleşme imkanı sağlayacağız. Ülkemizin önümüzdeki yıllarda uydu internet, genişbant uydu haberleşme imkanını büyük oranda 5B uydusuyla karşılıyor olacağız. Dünyadaki gidişata paralel olarak önümüzdeki 5 yılda Türksat 5B ile veri haberleşmesi alanındaki ciromuzu, satışlarımızı artıracağız."

Ertok, Türksat 5B uydusunun 42 derecede görev yapacağını ve Türksat 5B ile 42 derecenin data hizmetleri içinde hat lokasyon haline geleceğini ifade etti.

Türksat 5B uydusunu Türksat'ın amiral gemisi olarak nitelendirdiklerini bildiren Ertok, "Türksat 5B şirketimizin en güçlü ve kapasiteli uydusu olacak. Şirketimizi ileriye taşıyacak, ülkemizin de bu alandaki ihtiyacını karşılamış olacak. Başarılı bir fırlatma sonunda yaklaşık 6 ay içinde uydumuzu hizmete almayı hedefliyoruz." şeklinde konuştu.

Türksat 5B uydusu için kontroller yapıldı
A HABER UYGULAMASINI İNDİRMEK İÇİN TIKLAYIN
Türksat 5B uydusu için kontroller yapıldıTürksat 5B uydusu için kontroller yapıldıTürksat 5B uydusu için kontroller yapıldı

Günün Manşetleri GÜNÜN MANŞETLERİ İÇİN TIKLAYIN
DİĞER
İHA sürülerine Tolga zırhlı tehditlere Altay: Türkiye çifte kalkanı dünya basınında
Sözcü Çelik’ten Terörsüz Türkiye mesajı: Süreçte pazarlık olmadı olmaz
Finans
ahaber.com.tr
  • VİDEO
  • CANLI YAYIN
  • PROGRAMLAR
    • Düşünce Atlası
    • Yaz Boz
    • Kadraj
    • Toplumsal Hafıza
    • Canan Barlas ile Gündem
    • Arka Plan
    • Memleket Meselesi
    • Seyahatname
    • Belgesel Kuşağı
    • Diplomasi
    • Söz Teması
    • Medya Dünyası
    • İş'in sırrı
    • Dijital Çağ
    • Z Raporu
    • 1.Sayfa
  • Üye Girişi
  • Üye Ol
  • A HABER ÖZEL
  • GÜNDEM
  • EKONOMİ
  • SON DAKİKA
  • YAŞAM
  • DÜNYA
  • SPOR
  • MAGAZİN
  • VİRAL
  • TEKNOLOJİ
  • OTOMOBİL
  • DİN
  • TARİH
  • SAĞLIK
  • YAZARLAR
  • VİDEO
    • Programlar
    • Gündem
    • Yaşam
    • Dünya
    • Spor
    • Ekonomi
    • Kültür Sanat
    • Teknoloji
    • Otomobil
  • GALERİ
    • En Yeniler
    • Gündem
    • Yaşam
    • Dünya
    • Ekonomi
    • Magazin
    • Viral
    • Spor
    • Otomobil
    • Teknoloji
  • İNTERNET REKLAM
  • RSS
  • BİZE ULAŞIN
  • KÜNYE/İLETİŞİM
  • VERİ POLİTİKASI
  • KARİYER
  • FREKANSLAR
  • ARŞİV
  • YAYIN AKIŞI
  • GİZLİLİK BİLDİRİMİ
Daha Fazla Gör
  • Son dakika video izle
  • Son dakika haberleri
  • A Haber analiz
  • Gündem haberleri
  • Ekonomi haberleri
  • Otomobil haberleri
  • Namaz vakitleri
  • Hava durumu
  • İstanbul Yol durumu
  • Atv canlı yayın izle
  • Spor haberleri
  • Foto galeri
  • Son dakika emekli haberleri
  • Teknoloji haberleri
  • A Haber programlar
  • Sabah – Takvim yazarları oku
  • Kuruluş Osman izle
  • Gazete manşetleri
  • Instagram dondurma
  • ChatGPT çöktü mü? 2 Aralık ChatGPT neden açılmıyor, sorun çözüldü mü?
  • ŞOK haftanın fırsatlarında neler var? 3-9 Aralık indirimli ürünler listesi
  • İlk kez video çektiler! O anlar olay oldu: Pınar Altuğ’dan eşine soğan tepkisi
  • Herkesin evinde var! Her gün kullandığımız eşyalardaki kalıcı tehlike
  • Hafife almayın! Yatağınızdaki görünmez tehlike: Sadece toz değil…
  • Barcelona-Atletico Madrid maçı ne zaman, saat kaçta, hangi kanalda? Muhtemel 11’ler
  • Resimli TOKİ örnek daireler: TOKİ 500 bin konut 1+1 ve 2+1 daire özellikleri ve planları
  • Hakim ve savcı kura atama sonuçları nasıl öğrenilir: HSK atama listesi yayımlandı mı?
  • Green Card başvurusu son durum: Tarihler açıklandı mı, ne zaman başlıyor?
  • Kişiliğinizi baştan şekillendirecek 8 kadim Japon atasözü: Hayata bakışınız değişecek
  • TOKİ 500 bin konut başvuruları ne zaman bitiyor? Kuralar hangi tarihte başlayacak?
  • Evdeki küçük sinekleri bir gecede yok eden yöntem: Kokusu anında etkiliyor
  • A Haber
  • iPhone iPhone
  • Android Android
  • Facebook
  • X
  • Instagram
  • Flipboard Flipboard
  • Youtube
  • RSS