Askeri operasyonlar için örümcek robot geliştirdiler
Kocaeli Üniversitesi (KOÜ) öğrencileri, zorlu arazi şartlarında gerçekleştirilen askeri operasyonlarda saldırı amaçlı kullanılabilecek 6 bacaklı örümcek robot geliştirdi.
KOÜ Mekatronik Mühendisliği Bölümü öğrencileri Yiğitcan Öztürk, İsmet Hüsrev Akay, Berkay Mengüş ve Kubilay Özçelik, Prof. Dr. Zafer Bingül'ün danışmanlığıyla bitirme projeleri kapsamında robotik sistemler üzerine çalışma yürüttü.
Proje sonunda, askeri alanda kullanılabilecek örümcek robot sistem tasarımı ve modellemesi gerçekleştirildi. Zorlu arazi şartlarına göre tasarlanan robot, 26 farklı eklemi değişik konumlarda hareket ettirebiliyor.
Yerli olarak tasarlanıp geliştirilen robot, aşağı ve yukarı eksenli hareketlerde gövdesini sabit tutabilmesi ve gerektiğinde özelleştirilmiş iki bacağını kol olarak kullanabilmesi özellikleriyle literatürdeki "ilk" örneklerden biri oldu.
Arazi testlerini başarıyla tamamlayan robot, üzerine entegre edilebilecek silah sistemleriyle askeri operasyonlarda görev icra etme imkanına sahip olacak.
"KISITLI BİR BÜTÇEYLE GERÇEKLEŞTİRDİLER"
Proje danışmanı KOÜ Mühendislik Fakültesi Mekatronik Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Zafer Bingül, AA muhabirine yaptığı açıklamada, sorumluluğunu yürüttüğü robotik ve otomasyon laboratuvarında lisans, yüksek lisans ve doktora öğrencilerinin tez çalışmalarını gerçekleştirdiklerini söyledi.
Bingül, laboratuvarda gerçek sistemler üzerinde çalıştıklarını belirterek, savunma sanayisinde karşılaşılan problemleri çözmek için mekatronik sistemler geliştirdiklerini, bunların tasarımını ve kontrol algoritmalarını yaptıklarını anlattı.