Sağlık Bakanlığı'ndan günlük tuz tüketimi uyarısı

14-20 Mart Tuza Dikkat Haftası sebebiyle Sağlık Bakanlığı'ndan günlük tuz tüketimi hakkında önemli bir açıklama yapıldı. Bakanlık günlük tuz tüketiminin bir çay kaşını geçmemesi gerektiğini duyurdu.

Sağlık Bakanlığı, aşırı tuz tüketimine bağlı sağlık sorunlarının önüne geçilebilmesi için kişi başı günlük tuz tüketiminin bir tepeleme çay kaşığını aşmaması uyarısında bulundu.

Bakanlık bu yıl 14-20 Mart Tuza Dikkat Haftası'nda "Tuz Alışkanlığımızı Değiştirelim" temasını işleyecek.

Halk Sağlığı Genel Müdürlüğünden edinilen bilgiye göre, bireylerin her gün yediği tuzun dörtte üçü paketlenmiş ve hazırlanmış gıdalarda bulunuyor. Bu nedenle özellikle gıda endüstrisinin tuzu azaltma politikaları önem taşıyor.

Sağlık Bakanlığı, Dünya Sağlık Örgütünün (DSÖ) tavsiyesi doğrultusunda günlük kişi başı 5 gramın altında tuz tüketimini öneriyor. Bu oran bir tepeleme çay kaşığına veya bir silme tatlı kaşığına denk geliyor.

Bu miktar, gün içinde tüm besinlerle alınan tuzu da kapsıyor. Ayrıca tüketilen tuzun iyotlu olması gerekiyor.

TAHIL VE MEYVE BAZLI BARLAR HAZIR SOSLAR AŞIRI TUZ İÇERİYOR

Bakanlıkça 2017'de yapılan Türkiye Beslenme ve Sağlık Araştırması'na göre, günlük kişi başı tuz tüketimi 10,2 gramla DSÖ tarafından önerilen miktarın iki katı üstünde seyrediyor.

Aşırı tuz tüketimi, kardiyovasküler hastalıklar, böbrek hastalıkları, hipertansiyon, inme, osteoporoz ve bazı kanser türlerinin oluşmasına neden olabiliyor.

Aşırı tuz içeren besinler içerisinde ketçap, hardal, soya gibi hazır soslar, cips, tahıl-meyve bazlı bar, patlamış mısır gibi atıştırmalık ürünler, tuzlanmış kuru yemişler, turşu ve salamura besinler, aromalı-aromasız, doğal veya doğal olmayan gazlı-gazsız mineralli içecekler ile evde hazırlanan salça, tarhana gibi yiyecekler yer alıyor.

AŞIRI TUZ TÜKETİMİNİ ÖNLEMEK İÇİN BESİN ETİKETLERİNE DİKKAT EDİN

Bakanlık, aşırı tuz tüketiminin azaltılması için ambalajlı ürünlerin besin etiketlerinde yer alan "mono sodyum glutamat, sodyum nitrat, sodyum bikarbonat, sodyum sitrat, sodyum askorbat" gibi tüm sodyumlu bileşiklere dikkat edilmesini öneriyor. Çünkü bu bileşikler besinin tuz/sodyum içeriğini de artırıyor.

Yemek hazırlama, pişirme ve tüketim sırasında ilave edilen tuz miktarının azaltılması, hatta besinlerin bileşiminde sodyum bulunması nedeniyle hazırlama ve pişirme sırasında tuz eklenmemesi de tavsiye ediliyor.

Ayrıca masada yemeklere tuz ilavesi edilmemesi, masadan tuzlukların kaldırılması, aşırı tuz içeren ürünlerin az tüketilmesi, salamura ürünlere suda yıkama ve bekletme gibi işlemlerin uygulanması, dışarda yenilen yemeklerin az tuzlu veya tuzsuz hazırlanmasının istenmesi, tuz yerine soğan, sarımsak, baharat, limon, sirke gibi doğal lezzet artırıcıların tercih edilmesi de önem taşıyor.

A HABER UYGULAMASINI İNDİRMEK İÇİN TIKLAYIN

X
Sitelerimizde reklam ve pazarlama faaliyetlerinin yürütülmesi amaçları ile çerezler kullanılmaktadır.

Bu çerezler, kullanıcıların tarayıcı ve cihazlarını tanımlayarak çalışır.

İnternet sitemizin düzgün çalışması, kişiselleştirilmiş reklam deneyimi, internet sitemizi optimize edebilmemiz, ziyaret tercihlerinizi hatırlayabilmemiz için veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız.

Bu çerezlere izin vermeniz halinde sizlere özel kişiselleştirilmiş reklamlar sunabilir, sayfalarımızda sizlere daha iyi reklam deneyimi yaşatabiliriz. Bunu yaparken amacımızın size daha iyi reklam bir deneyimi sunmak olduğunu ve sizlere en iyi içerikleri sunabilmek adına elimizden gelen çabayı gösterdiğimizi ve bu noktada, reklamların maliyetlerimizi karşılamak noktasında tek gelir kalemimiz olduğunu sizlere hatırlatmak isteriz.