Diyabetle mücadele için uzmanların tavsiyeleri
Diyabet hastalığının önüne geçmek için uzmanlar uyarılarını yaptı. Önemli tüyolar veren uzmanlar diyabetin en tehlikeli sağlık sorunlarından birisi olduğunu işaret etti. Diyabet hastalığına erken önlem alınması gerektiğini ifade edilirken, tüketilen besinlerin büyük önem sağladığını belirtildi. Uzmanlar diyabet hastalığı ile mücadele için sık sık kuru baklagillerin tüketilmesi gerketiğini vurguladı.
Yediden yetmişe herkesi tehdit eden bu hastalıktan korunmak için sağlıklı beslenme alışkanlığına sahip olmak yetiyor. Uzmanlar, şekerin 'hayatımızı tehdit etmeyecek' düzeyde kalması için önerilerini sıralıyor...
Diyabet hastalığı kendine has şikayetlerle belirti veriyor. Bunların başında bastırılamayan açlık hissi, susuzluk hissi, sık idrara çıkma, enerji eksikliği, kilo kaybı, bulanık görme, yaraların yavaş iyileşmesi ve kadınlarda vajina kaşıntısı geliyor..
Diyabetin kontrol altına alınması için şeker ve şekerli yiyeceklerden uzak durulması; fasulye, nohut, bezelye, barbunya, mercimek, buğday ve yulaf kepeği, çilek, ayva, kuru incir, kuru erik, kuru kayısı, marul, kereviz, karnabahar, brokoli ve ıspanak gibi posalı besinlerin yenmesi öneriliyor.
Kan şekerinin kontrol altına alınması için diyabet hastalarının karbonhidrat, yağ ve protein dengesini koruması gerekiyor. Tekli doymamış yağ içeren zeytinyağı veya ayçiçek, soya yağı gibi bitkisel sıvı yağların tercih edilmesi öneriliyor. Kan şekerini hızlı yükseltmeyen proteinli besinlerin aşırı tüketilmesi diyabete özgü bozukluklardan biri olan böbrek rahatsızlıklarına neden olabiliyor.
KOLA DEĞİL, AYRAN İÇİN
Kan şekerini hızla yükselten karbonhidratlardan uzak durun. Yine içerisinde yoğun şeker bulunan asitli içecekleri tüketmeyin. Süt, yoğurt, ayran, kefir, peynir, ceviz, fındık, badem gibi protein değeri yüksek besinleri tercih edin.
CEVİZ FINDIK YİYİN
Uzmanlar, diyabet hastalığından korunmak için şu önerilerde bulunuyor:
Gün içinde 3 ana, 3 ara öğün beslenin.
Günde mutlaka 2-3 litre su tüketin.
Bal, reçel, pekmez, marmelat, şurup, pasta, kurabiye, kek, çikolata gibi yiyeceklerden uzak durun.
Hareket edin. Bol bol yürüyüş yapın.
Muz, incir, üzüm, kavun, karpuz, dut ve kayısı gibi şeker oranı yüksek meyveler yerine, daha ekşi meyveler tercih edin.
Düzenli olarak nohut, mercimek, fasulye gibi kuru baklagillerin tüketimine özen gösterin.
Günde ortalama 2 adet ceviz veya 10 adet fındıktan daha fazla kuruyemiş yiyin..