Sebzeler nasıl pişirilir?
Sebzelerin nasıl pişirildiği vitaminleri için çok önemli. Özellikle kış aylarındaki meyve ve sebzelerin tüketiminde alınacak vitaminler, pişirilmeleriyle de alakalı.
Kış ayları sebze-meyve açısından çok zengindir. Üstelik bu meyve ve sebzeler bizi kış hastalıklarına karşı korumada da birebir.
Ancak özellikle lahana, karnabahar gibi sebzeler pişerken çıkan koku herkesi rahatsız eder.
Artık bu kokudan kurtulmak, üstelik bu arada yemeklerinizi de daha lezzetli hale getirmek için yapabileceğiniz bazı şeyler var.
İşte kış sebzelerini pişirirken çok işinize yarayacak püf noktaları...
Lahanayı pişirmeden bir gün önce yapraklarını tuzlu suda bekletirseniz, pişerken ortaya çıkan kötü kokuyu önleyebilirsiniz. Ancak lahana yaprakları sudaki tuzu çekecektir. O nedenle yemeği pişirirken içine koyduğunuz tuz miktarına dikkat edin.
Özellikle kapuska yapmadan önce, lahanayı şekerli suda bekletirseniz, daha lezzetli bir yemek elde edersiniz.
Lahana sarması, lahananın en dış yapraklarından yapılır. Bu yapraklar çok ince olduğu için hemen pişer ve kolayca dağılabilir. O nedenle sarmalık lahana yapraklarını 1 dakikadan fazla haşlamayın. Nasılsa sardıktan sonra yeniden pişireceksiniz.
Lahananın kokusunu önlemenin bir diğer yolu da haşlama suyuna elma kabukları eklemektir. Üstelik bu yolla lahananın gaz yapmasını da önlemiş olursunuz.
Karnabaharı haşlarken suya süt eklerseniz, hem kokusunu bastırmış hem de karnabaharlarınızın bembeyaz olmasını sağlamış olursunuz.
Karnabaharın haşlanınca beyazlığını kaybetmemesini sağlayan bir diğer püf noktası da haşlama suyuna ekleyeceğiniz limon suyudur.
Karnabaharlarınızı kızartırken dışının çıtır çıtır, içinin yumuşacık olmasını isterseniz, soda kullanmalısınız. Yumurtalı, yoğurtlu ve sodalı karışımına karnabaharlarınızı batırıp kızarttığınızda elde edeceğiniz sonuca siz bile inanamayacaksınız.
Kereviz kabuğu soyulduğunda kolayca kararan bir sebzedir. Ancak soyduğunuz kerevizleri limonlu ve unlu suda bekletirseniz, kararma sorununun önüne geçebilirsiniz.
Kereviz pişirirken içine birkaç yaprak lahana turşusu koyduğunuzda, çıkan kokuyu önleyebilirsiniz. Ancak turşuyu abartırsanız yemeğin tadının değişmesine neden olabilirsiniz.
Ispanak pişirdiğinizde en büyük sorunlardan biri, kumlu kalmasıdır. Bu sorunu çözmenin en kolay yolu da sirkeden yardım almaktır. Bir kap suya yarım su bardağı sirke ekledikten sonra ıspanakları yarım saat kadar bu suda bekletin, sonra da durulayın. Ispanakların üzerindeki kumların kabın dibine çöktüğünü göreceksiniz.
Ispanak hatta pazı ve semizotu gibi yeşil yapraklı sebzeleri pişirirken, renginin kararmasını önlemek için yapmanız gereken şey tencerenin kapağını bir kez kapattıktan sonra bir daha açmamaktır. Böylece ıspanakların oksijenle temasını kesmiş ve kararmasını önlemiş olursunuz. Yemeğin tuzunu da en başta atmanız gerekir.
Yeşil yapraklı sebzelerin bir diğer sorunu da ağızda buruk bir tat bırakmasıdır. Yemeği pişirirken içine zeytinyağlılarda olduğu gibi 1-2 küp şeker atarsanız o burukluktan kurtulabilirsiniz.