Soğuk havalarda dikkat edilmesi gereken yiyecekler
Kış aylarının korkulu riyası soğuk algınlığı sadece ilaç almakla önlenmediği gibi bir de yedikleriniz sizleri kötü etkileyebilir.
Havaların soğuması bazı hastalıkların ortaya çıkmasına da neden oldu. Rahatsızlıklardan kaçmak için mutlaka tüketmeniz ve kesinlikle uzak durmanız gerekenlerin listesi.
Mutlaka tüketilmeli: Tavuk suyuna şehriye çorbası
Tavuk suyuna şehriye çorbasının size kendinizi iyi hissettirmek dışında etkileri de var. 2000 yılında ABD'de Nebraska Üniversitesi'nde yapılan bir araştırmaya göre, tavuk çorbasının içine soğuk algınlığı semptomlarını hafifleten antienflamatuar maddeler bulunuyor. Üstelik hastayken bolca besin almak bağışıklık sisteminizi güçlendirerek enflamasyonla mücadele ediyor.
Mutlaka tüketilmeli: Süt ve D vitamini açısından zengin diğer yiyecekler
D vitamini açısından zengin olan süt ve diğer yiyecekler soğuk algınlığıyla mücadelede çok etkilidir. 2009 yılındaki bir araştırmaya göre, D vitamini seviyesi düşük kişiler diğerlerine göre daha sık soğuk algınlığı yaşar. Üstelik bu yiyecekler moralinizi de düzelterek hastayken daha iyi hissetmenize yardımcı olur.
Kesinlikle uzak durulmalı: Sert yiyecekler
Bisküvi, kurabiye, kuruyemiş gibi sert ve keskin kenarlı yiyecekler boğazınızda rahatsızlık yaratarak öksürüğünüzü ya da boğaz ağrınızı artırabilir. Aynı şey çiğ sebzeler için de geçerlidir. Onun yerine kolay yutulabilir yiyecekleri tercih edin.
Mutlaka tüketilmeli: Havuç ve A vitamini açısından zengin diğer yiyecekler
Vitaminlerin hepsi sağlık için çok kritik önemde ancak özellikle A vitamini güçlü bağışıklık sisteminde kilit rol oynuyor. Soğuk algınlığı çekiyorsanız tatlı patates, havuç, sakız kabağı, ıspanak ya da pazı gibi A vitamini deposu yiyeceklerle beslenmelisiniz.
Kesinlikle uzak durulmalı: Ekşi ve tuzlu yiyecekler
Turşu gibi yiyecekler içlerindeki sirke ve tuzla ağrımakta olan boğazınızdaki enflamasyonu artırır.
Mutlaka tüketilmeli: Soğuk yeşil çay
Antioksidan deposu yeşil çay hasta olsanız bile bağışıklık sisteminizi güçlendirecek antioksidanlarla dolu. Üstelik boğaz ağrısı gibi semptomlara da iyi geliyor. Yeşil çayı soğuk demlemek de antioksidan seviyesini artırdığından tavsiye ediliyor.
Kesinlikle uzak durulmalı: Kafeinli içecekler
Kahve, çay, kola gibi kafeinli içecekler vücudunuzda su kaybuna neden olur. Hasta olduğunuzda vücudunuza bol bol su almak çok önemlidir çünkü burun deliklerinizdeki mukus zarları kuruduğunda virüsler buralarda daha kolay tutunur. Hastayken susuz kalmak kas ağrılarını da kötüleştirir.
Mutlaka tüketilmeli: Sarımsak
Düzenli olarak tüketilen sarımsak soğuk algınlığını önlüyor. Bunu da içindeki alisin maddesine borçlu. Yiyebiliyorsanız çiğ yemeye çalışın.
Kesinlikle uzak durulmalı: Yağlı yiyecekler
Yağlı yiyecekler vücutta enflamasyona neden olur ve bağışıklık sistemini baskı altına alır. Bu nedenle soğuk aldığınız dönemde, hele ki mideniz de iyi değilse, zor sindirilen yağlı yiyeceklerden uzak durmalısınız.
Mutlaka tüketilmeli: Yaban mersini
Cornell Üniversitesi'nden araştırmacılar, yaban mersininin tüm taze meyveler arasında en fazla miktarda antioksidan bulundurduğunu keşfetti. Soğuk algınlığı yaşıyorsanız bir avuç yaban mersini çok işinize yarayacak. Hatta D vitamini desteği için yoğurtla ya da kahvaltılık gevrekle karıştırmayı da deneyebilirsiniz.
Kesinlikle uzak durulmalı: Rafine karbonhidratlar
Makarna, beyaz ekmek gibi rafine karbonhidratlar vücutta kolayca şekere dönüştürülüp kana karıştıkları için tatlı etkisi yaparlar. Özellikle hastayken tam tahıllı gıdaları tercih etmeye çalışın.
Mutlaka tüketilmeli: Bitki çayı
Bitki çayı, özellikle de içinde anason gibi doğal ekspektoranlar bulunan çaylar, da genziniz tıkalıysa açılmasına destek olur. 1 fincan ezilmiş anason tohumunu 1 fincan sıcak suyla demleyin, içine tarçın ya da bal ekleyerek lezzet verin. Bu çayı günde üç kez için. Anason tadı acı geliyorsa aynı şekilde nane çayını da deneyebilirsiniz.
Kesinlikle uzak durulmalı: Tatlı
Şeker enflamasyona neden olur ve vücudunuzun beyaz kan hücrelerini zayıflatır. Bu da enfeksiyonla mücadelenizi zorlaştırır. Bu nedenle meyve suları dahil çok şekerli yiyeceklerden uzak durmayı deneyin.
Mutlaka tüketilmeli: Balık
Omega 3 açısından zengin somon, ton gibi yağlı balıkları hastayken tüketmek, enflamasyonu azaltarak bağışıklık sisteminizin düzgün çalışmasını sağlıyor. D vitamini desteği de cabası..