Unlu, nişastalı ve yağlı besinler...

Boynun ön kısmındaki tiroit bezinin büyümesi ile oluşan ‘guatr’ hastalığında beslenme önemli rol oynuyor. Doç. Dr. Kayabaşoğlu, “Unlu, nişastalı ve yağlı besinler tiroit bezine zarar, hastalığı tetikler” diye uyarıyor.

Vücudun tüm fonksiyonlarına etki eden tiroit bezleri metobolizmanın dengeli çalışmasını sağlıyor. Boynun ön kısmında kelebek şeklinde bulunan bu bezlerin büyümesi, guatr hastalığını oluşturuyor. Yutkunma, nefes almada zorluk ve kronik öksürük gibi şikayetlere neden olan guatr ile beslenmenin yakın ilgisi olduğunu söyleyen Doç. Dr. Gürkan Kayabaşoğlu, "Karbonhidratlı gıdalarla fazla beslenmek ve yağlı yemekler tiroit bezine zarar verir. Unlu ve nişastalı gıdaları azaltmak gerekir" diyor. Doç. Dr. Kayabaşoğlu, guatr ile ilgili merak edilenleri şöyle yanıtlıyor:
GUATRA NEDEN OLAN ETKENLER NELERDİR?
İyotsuz ve sağlıksız beslenme, tiroit bezlerinin normalden az ya da fazla çalışması, bez içinde nodül oluşması, kullanılan çeşitli ilaçlar, maruz kalınan radyasyon, kanser hastalıkları ve iltihabi gibi durumlar guatra sebep olur. Özellikle mevsim geçişlerinde bağışıklık sisteminde yaşanan farklılıklar da guatra yol açabilir.
X
Sitelerimizde reklam ve pazarlama faaliyetlerinin yürütülmesi amaçları ile çerezler kullanılmaktadır.

Bu çerezler, kullanıcıların tarayıcı ve cihazlarını tanımlayarak çalışır.

İnternet sitemizin düzgün çalışması, kişiselleştirilmiş reklam deneyimi, internet sitemizi optimize edebilmemiz, ziyaret tercihlerinizi hatırlayabilmemiz için veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız.

Bu çerezlere izin vermeniz halinde sizlere özel kişiselleştirilmiş reklamlar sunabilir, sayfalarımızda sizlere daha iyi reklam deneyimi yaşatabiliriz. Bunu yaparken amacımızın size daha iyi reklam bir deneyimi sunmak olduğunu ve sizlere en iyi içerikleri sunabilmek adına elimizden gelen çabayı gösterdiğimizi ve bu noktada, reklamların maliyetlerimizi karşılamak noktasında tek gelir kalemimiz olduğunu sizlere hatırlatmak isteriz.