Ramazanda enerjinizi yükseltmek için bu besinleri tüketin

Oruç tutarken halsizlik yaşamak istemeyenlerin tükettikleri gıdalara dikkat etmesi gerekiyor. Pirinç yerine bulgur pilavını öneren uzmanlar, 'Bu sayede enerjinizi yükseltip açlık yaşamazsınız. Susuzluğu ayranla yenebilirsiniz' diyor.

Ramazanda beslenme tarzındaki değişim ve öğün sayısındaki azalma metabolizmayı yavaşlatıyor. Oruçluyken ideal kilo dengesini korumak ve enerjiyi yükseltmek için bazı gıdalara ağırlık vermek gerekiyor. Beslenme ve Diyet Bölümü'nden Dyt. Merve Sarptaş Büyükince halsizliğe karşı çok özel beslenme uyarıları yapıyor...

GAZLI İÇECEKLERDEN UZAK DURUN

Sıcaklık ve nem artışı nedeniyle artan sıvı ihtiyacını tamamlamak için iftar ile sahur arasında 2-2.5 litre su için. Vücudun sıvı ihtiyacını artıran çay ve kahveyi sınırlayın. Ayran ve maden suyu için. Özellikle meyve suları ve asitli-gazlı içeceklerden uzak durun. Kilo problemi ve kan şekeri değerleri yüksek olanların Ramazan süresince meyve suyu tüketmemesi gerekmektedir. Sahur yapmadan oruç tutmak ya da sadece su içip yatmak açlık süresini uzatır. Bunun sonucu olarak da açlık kan şekeri daha hızlı düşer ve gün içinde halsizlik yaşanır.

YAĞLI YEMEKLER YEMEYİN

Sahurda süt, yoğurt ve peynir gibi besinlerden oluşan hafif bir kahvaltı yapılmalı ya da çorba, sebze ve zeytinyağlı yemeklerden oluşan bir öğün tercih edilmelidir. Aşırı acıkma problemi olanlar midenin boşalma süresini uzatarak acıkmayı geciktiren kuru fasulye, nohut, mercimek, bulgur pilavı gibi yemekleri yemeli. Aşırı yağlı, tuzlu ve ağır yemekler ile unlu gıdalar kan şekeri dengesini bozar. Çabuk acıktırır ve halsiz bırakır. Uzak durulmalıdır.

SAĞLIKLI KALMAK İÇİN 5 ÖNERİ

1-İftardan ortalama 2 saat sonra 1 su bardağı süt veya yoğurt ile birlikte 2 porsiyon meyve tüketilerek bir ara öğün yapılmalıdır. Haftada 2 veya 3 gün bu ara öğün yerine, sütlü tatlılardan 1 porsiyon tüketilebilir.

2-Yemekleri hızlı yemekten kaçınılmalı, yavaş yavaş ve iyice çiğneyerek besinler tüketilmelidir.

3-Yemeklerin pişirme yöntemleri de çok önemlidir. Özellikle ızgara, haşlama ve fırında yapılan yemekler tercih edilmeli; kavrulmuş, tütsülenmiş ve kızartılmış besinlerden uzak durulmalıdır.

4-Beslenme düzenindeki değişiklikler ve sıvı tüketimi azaldığından, ortaya çıkabilecek kabızlık sorununu önlemek için lif oranı yüksek gıdalar (kuru baklagiller, kepekli tahıllar, sebzeler) tüketilmelidir.

5-İftardan hemen sonra televizyon veya bilgisayar karşısında vakit geçirmek, koltukta dinlenmek yerine hareket edilmelidir Kısa mesafeli yürüyüşler yapmak, sindirime yardımcı olacaktır.

HEM ENERJİNİZİ HEM DE MİDENİZİ KORUYUN

Orucun peynir, domates, zeytin ya da çorba gibi hafif yemeklerle açılması, 10-15 dakikalık bir aradan sonra az yağlı et yemeği, sebze yemeği ya da salatayla devam edilmesi gerekir.

Beyaz ekmek, pirinç pilavı gibi glisemik indeksi yüksek gıdalar yerine, enerji veren ancak kan şekerini dengeli yükselten bulgur pilavı, kepekli ekmek gibi posalı besinler tercih edilmelidir.

Börek, kek, poğaça gibi karbonhidratlar açlık hissini tetikler. Özellikle iftarda şerbetli ve yağlı tatlılar yerine, sütlü ya da meyve tatlıları tüketilmelidir.

X
Sitelerimizde reklam ve pazarlama faaliyetlerinin yürütülmesi amaçları ile çerezler kullanılmaktadır.

Bu çerezler, kullanıcıların tarayıcı ve cihazlarını tanımlayarak çalışır.

İnternet sitemizin düzgün çalışması, kişiselleştirilmiş reklam deneyimi, internet sitemizi optimize edebilmemiz, ziyaret tercihlerinizi hatırlayabilmemiz için veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız.

Bu çerezlere izin vermeniz halinde sizlere özel kişiselleştirilmiş reklamlar sunabilir, sayfalarımızda sizlere daha iyi reklam deneyimi yaşatabiliriz. Bunu yaparken amacımızın size daha iyi reklam bir deneyimi sunmak olduğunu ve sizlere en iyi içerikleri sunabilmek adına elimizden gelen çabayı gösterdiğimizi ve bu noktada, reklamların maliyetlerimizi karşılamak noktasında tek gelir kalemimiz olduğunu sizlere hatırlatmak isteriz.