İsrail Güney Kıbrıs'ı kuşatıyor: Siyonist rejimin adadaki sinsi planı ne? Kirli ittifakın hedefi Türkiye

İsrail Güney Kıbrıs'ı kuşatıyor: Siyonist rejimin adadaki sinsi planı ne? Kirli ittifakın hedefi Türkiye

İsrail'in son dönemde İran ile yaşadığı gerilimi bahane ederek Güney Kıbrıs Rum Yönetimi topraklarına adeta demir atması, bölgedeki dengeleri sarsıyor. Stratejik noktalardan satın alınan devasa araziler ve kurulan askeri ittifaklar, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti ve Türkiye'nin Mavi Vatan'daki haklarını doğrudan tehdit ediyor. Uluslararası Hukuk Uzmanı Doç. Dr. Emete Gözügüzelli, İsrail'in "mülkiyet alımı" adı altında bölgeye 20 bin milis güç yerleştirdiğini ve bu hamlenin arkasında Türkiye’yi kuşatma planı yattığını vurguladı.

İsraillilerin Güney Kıbrıs Rum Yönetimi'nde arazi ve mülk alımlarını artırması Ada'da yeni bir tartışmanın fitilini ateşledi. İsrail vatandaşlarının özellikle Larnaka, Baf ve Limasol çevresindeki alımları, Rumlar arasında demografik yapı, ekonomi ve güvenliğe ilişkin endişeleri beraberinde getirdi.

A Haber Muhabiri Rıza Açıkgöz bölgedeki gelişmeleri aktarırken, Uluslararası Hukuk Uzmanı ve Akademisyen Doç. Dr. Emete Gözügüzelli, İsrail'in Güney Kıbrıs'taki varlığının yalnızca mülk alımları üzerinden değerlendirilemeyeceğine dikkat çekti. Gözügüzelli, Güney Kıbrıs-Yunanistan-İsrail hattındaki enerji, güvenlik ve askerî iş birliklerinin bölgesel sonuçlarına ilişkin önemli değerlendirmelerde bulundu.

İSRAİLLİLERİN GÜNEY KIBRIS'TAKİ MÜLK ALIMLARI GÜNDEMDE

A Haber Muhabiri Rıza Açıkgöz, İsrail'in İran ile yaşadığı 13 günlük savaşın ardından Güney Kıbrıs'a yönelik ilginin arttığına dikkat çekerek gelişmeleri şu sözlerle aktardı:

"İsrail'in son dönemde, özellikle İran ile girmiş olduğu 13 günlük savaşın ardından Güney Kıbrıs'a adeta akın etmesi, Amerika ile birlikte girdiği bu süreçten sonra buraya yerleşerek büyük araziler satın alması gündemde. Satın alınan bu arazilerin içerisinde evler, iş yerleri ve hatta ibadethanelerin yer alması nedeniyle İsrailliler bölgeyi resmen abluka altına almış durumda ve alımları hızla devam ediyor."

Açıkgöz, ardından Uluslararası Hukuk Uzmanı ve Akademisyen Doç. Dr. Emete Gözügüzelli'ye söz vererek İsrail'in Güney Kıbrıs'a yönelik artan ilgisinin ne anlama geldiğini sordu.

İsrail Güney Kıbrıs'ı kuşatıyor: Siyonist rejimin adadaki sinsi planı ne? Kirli ittifakın hedefi Türkiye - 1

"YALNIZCA MÜLKİYET ALIMI OLARAK YORUMLAMAMIZ MÜKMÜN DEĞİL"

Doç. Dr. Emete Gözügüzelli, konunun Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin güvenliği ve bölgesel istikrar açısından büyük önem taşıdığına işaret ederek, "Öncelikle bu konu tabii ki bölgemiz, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin güvenliği ve bölge istikrarı açısından son derece önemli. Çünkü bunu yalın bir şekilde 'İsrail mülkiyet alıyor' şeklinde yorumlamamız mümkün değildir." ifadelerini kullandı.

Gözügüzelli, Güney Kıbrıs-Yunanistan-İsrail ittifakının enerji, güvenlik, askerî ve teknoloji alanlarında oluşturduğu yapılanmalara dikkat çekerek şu değerlendirmede bulundu:

"Güney Kıbrıs-Yunanistan-İsrail ittifakı bağlamında ortaya konan enerji, güvenlik, askerî ve teknolojik yapılanmalar ortak bir şekilde sahada uygulanıyor. Sözde İran krizi bahane edilerek 20 bin civarındaki İsrailli milis güce Larnaka, Baf ve Limasol'da doğrudan mülkiyet alımı için yetki veriliyor. Oysa AB ve Güney Kıbrıs yasaları uyarınca Güney Kıbrıs tarafından yalnızca 4.000 metrekarelik bir alana izin verilmesi söz konusu olabilir."

İsrail Güney Kıbrıs'ı kuşatıyor: Siyonist rejimin adadaki sinsi planı ne? Kirli ittifakın hedefi Türkiye - 2

"MAĞUSA'NIN HEDEF OLDUĞUNU DA BİZE GÖSTERİYOR"

İsraillilerin mülk edinmek için tercih ettiği bölgelerin önemine vurgu yapan Gözügüzelli, "Yoğun bölge olarak doğrudan Larnaka'nın seçilmesi ve Baf Havaalanı ile doğrudan bağlantı kurulması, Mağusa'nın da aslında bir anlamda hedef konumunda olduğunu bize göstermektedir." ifadelerini kullandı.

İsrail Güney Kıbrıs'ı kuşatıyor: Siyonist rejimin adadaki sinsi planı ne? Kirli ittifakın hedefi Türkiye - 3

RUMLAR ARASINDA DEMOGRAFİK YAPI VE GÜVENLİK ENDİŞESİ

İsrail'in Güney Kıbrıs'taki varlığının kalıcı bir yapılaşmaya dönüştüğünü savunan Gözügüzelli, bu durumun Rum toplumunda da rahatsızlık oluşturduğunu belirterek, "Bütün yapılaşmalar kalıcı olma yönünde somut bir şekilde kendisini gösterirken, bugün bu yapının Güney Kıbrıs'taki Rum halkı tarafından da ciddi anlamda rahatsızlıkla karşılandığını görmekteyiz. Ancak diğer taraftan hükümetin bu adımlara somut bir şekilde destek verdiğini şahit oluyoruz." dedi.

Rumların yaşadığı endişeleri üç temel başlık altında değerlendiren Gözügüzelli, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Güney Kıbrıs'taki halkın en büyük endişesi, ekonomik güvenliğin siyonist rejimin eline geçecek olması, demografik yapının değişmesi ve Güney Kıbrıs'ın olası güvenlik krizlerine açık hale gelmesidir. Bu üç unsur açısından Güney Kıbrıs'ta ciddi anlamda bir rahatsızlık olduğunu görüyoruz."

"TÜRKİYE'NİN GÜCÜYLE BOY ÖLÇÜŞEMEYECEKLERİNİ RUMLAR BİLİYOR"

Bölgedeki askerî dengeler açısından Türkiye'nin konumuna dikkat çeken Gözügüzelli, "Yunanistan, Güney Kıbrıs ya da İsrail'in Türkiye'nin gücüyle hiçbir şekilde boy ölçüşemeyeceğini Rumlar çok iyi biliyor. Bu anlamda kendi güvenliklerini risk altına atmak istemedikleri için bu yapılaşmadan rahatsızlar ve tepkilerini her geçen gün daha fazla ön plana çıkarıyorlar." ifadelerini kullandı.

RIZA AÇIKGÖZ ASKERÎ İŞ BİRLİKLERİNİ SORDU

A Haber Muhabiri Rıza Açıkgöz, Güney Kıbrıs'ın son dönemde Yunanistan ve İsrail ile geliştirdiği ilişkileri gündeme getirerek, "Özellikle Yunanistan ve İsrail ile Güney Kıbrıs'ın araları son dönemde çok iyi ve sürekli askerî iş birlikleri yapıyorlar. Bu konu hakkında neler söylersiniz?" sorusunu yöneltti.

"HAVA SAVUNMA SİSTEMLERİNİ ENTEGRE ETMEYE ÇALIŞIYORLAR"

Doç. Dr. Emete Gözügüzelli, söz konusu iş birliklerinin askerî alanla sınırlı olmadığını, enerji ve deniz yetki alanlarını da kapsadığını belirterek, "Bu askerî iş birlikleri, deniz yetki alanları, kara ve hava savunma sistemlerinin ortak entegrasyonuyla enerji alanında da kendisini göstermektedir." dedi.

İsrail Güney Kıbrıs'ı kuşatıyor: Siyonist rejimin adadaki sinsi planı ne? Kirli ittifakın hedefi Türkiye - 4

Gözügüzelli, "Aşil Kalkanı" olarak adlandırılan yapılanmaya dikkat çekerek şu açıklamada bulundu:

"'Aşil Kalkanı' dedikleri güç birliği çerçevesinde, Yunanistan'ın gayrihukuki olarak askerileştirdiği adalar da dâhil olmak üzere, Güney Kıbrıs-İsrail ortak hava savunma sistemini entegre etmeye çalışıyorlar. Aynı zamanda deniz yetki alanlarında, İsrail şirketleri üzerinden Güney Kıbrıs'a boru ve kablo hatlarının döşenmesi amaçlanıyor. 'Great Sea Interconnector' adını verdikleri kablo ağı projesini hayata geçirerek Türkiye'nin haklarını ihlal etmeyi ve olası bir krizde Türkiye ile karşı karşıya gelmeyi göze alacak bir tasarım oluşturuyorlar."

"ARKA PLANDAKİ BATILI AKTÖRLER BU GİDİŞATI DESTEKLİYOR"

Avrupa Birliği'nin savunma programları ve Batılı ülkelerin tutumuna ilişkin de değerlendirmelerde bulunan Gözügüzelli, "İsrailli şirketlerin Avrupa Birliği'nin SAFE programlarına ve savunma teknolojilerine entegre edildiğini, bu ittifakın arka planındaki başta Fransa olmak üzere Batılı aktörlerin de bu gidişatı destekleyici bir tavır sergilediğini görmekteyiz." ifadelerini kullandı.

A Haber
Mobil uygulamalarımızı indirin