SDG elabaşı "Mazlum Abdi öldürüldü" iddiası! İsrail'den tehdit mesajı mı?
Geçtiğimiz Mart ayında Şam yönetimi ile Suriye Demokratik Güçleri (SDG) arasında anlaşma imzalanmıştı. Bu süreçte anlaşma İsrail'de paniğe neden olmuştu. SDG Genel Komutanı Mazlum Abdi'ye ilişkin dikkat çeken bir iddia ortaya atıldı. Mazlum Abdi'ye suikast düzenlendiği öne sürüldü. A Haber canlı yayınına katılan Askeri Stratejist ve Güvenlik Uzmanı Coskun Başbuğ konuya ilişkin dikkat çeken bir açıklamada bulundu. Başbuğ, SDG'nin Suriye hükümetiyle ortak harekete edeceğine yönelik bir imza attığını belirterek "Eğer böyle bir niyeti varsa İsrail'in de SDG yapısını çözmek için kasıtlı yalan haberini Ferhat Abdi Şahin'e bir ikaz ve ihtar olarak duyulma ihtimali olur mu bunu olası görürüm. Yani burada Şahin'e dolaylı yoldan 'Her an bir suikasta maruz kalabilirsin, İsrail'in talimat ve doğrultusunda hareket et biz ne diyorsak onu yap' diye bir ihtar olma ihtimalini yakın görürüm. dedi.
2 gün önce ABD'nin Suriye Özel Temsilcisi ve Ankara Büyükelçisi Tom Barrack, Suriye'de SDG adını kullanan terör örgütü PKK/YPG'nin elebaşlarından Ferhad Abdi Şahin ile görüştü. ABD'nin Şam Büyükelçiliği'nin X sosyal medya hesabından yapılan paylaşımda, Barrack'ın, Şahin ile bir araya gelerek, Suriye'deki mevcut durumu ve atılması gereken acil adımları ele aldığı bildirildi.
Paylaşımda, "Tüm Suriyeliler için barışçıl, müreffeh, kapsayıcı ve istikrarlı bir gelecek için birleşik bir Suriye'ye entegrasyon yolunda atılacak pratik adımlar da ele alındı. Taraflar, birliğin zamanının geldiği konusunda mutabık kaldı." ifadelerine yer verilmişti. Bu gelişme sonrası çarpıcı bir iddia ortaya atıldı. SDG Genel Komutanı Mazlum Abdi'nin suikasta uğradığı iddia edildi.
Suriye Devlet Başkanı Ahmet eş-Şera ve SDG komutanı Mazlum Abdi 10 Mart'ta anlaşma imzalamıştı. Bu anlaşma ve sonrasında yaşanna süreçte ortaya atılan bu iddia tartışmalara yol açtı.
Fotoğraf- AA Arşiv
A HABER'DE UZMAN İSİMDEN ÇARPICI YORUM
A Haber canlı yayınına katılan Askeri Stratejist ve Güvenlik Uzmanı Coskun Başbuğ dikkat çeken açıklamalarda bulundu. Başbuğ, SDG'nin Suriye hükümetiyle ortak harekete edeceğine yönelik bir imza attığını belirterek "Eğer böyle bir niyeti varsa İsrail'in de SDG yapısını çözmek için kasıtlı yalan haberini Ferhat Abdi Şahin'e bir ikaz ve ihtar olarak duyulma ihtimali olur mu bunu olası görürüm. Yani burada Şahin'e dolaylı yoldan "Her an bir suikasta maruz kalabilirsin, İsrail'in talimat ve doğrultusunda hareket et biz ne diyorsak onu yap" diye bir ihtar olma ihtimalini yakın görürüm. dedi.
Askeri Stratejist ve Güvenlik Uzmanı Coskun Başbuğ: Burada gerçeği görmek e fayda var. Suriye'de çok kritik günler yaşanıyor, bu günlerde de saha ile birlikte algı operasyonları da işliyor. Bu algıdan kastım bu tür haberler, asparagas haber veya kamuoyunu yönlendirecek maksatlı haberleri.
haber doğru mu iddia doğru mu bilmiyoruz, söylenen Abdi'nin koruması tarafından suikasta uğradığı yaralandığı ve işte bununda 10 Mart'taki anlaşmayı bir tepki olduğu söyleniyor.
Fotoğraf- AA Arşiv
10 Mart'ta gerçekleşen bir anlaşma, sonrasında sürecinde içinde yıl sonuna kadar bunun tamamlanacak olması, akabinde anlaşmayı bahane ederek suikast haberinin yayılması. Ben pek mantıklı bulmuyorum açıkçası, Bu bahsetmiş olduğum süreçte anlaşma imzalandı eğer böyle bir şey olacaksa bunun kararı alınır uygulanıyor. Aradan bu kadar hafta ve gün geçtikten sonra anlaşmayı gerekçe göstererek oradan doğan rahatsızlık derseniz inandırıcı olmaz. Eğer doğru olduğunu var sayarsak, baktığınızda anlaşmada suikasta maruz kalacağınız bir madde var: Ateşkesin sağlanması.
SAHADA KARIŞILIK MI HEDEFLENİYOR?
Orada çok net Suriye'de ateşkes sağlanacaktır diye bir madde var 3. madde. O madde İsrail'in bütün ayarlarını bozan ve kimyasını değiştiren bir madde. Neden? Çünkü İsrail için böyle bir terör örgüt için süreli kan akmalı ateşkes lügatten çıkarılmalı, sürekli bölge çatışma halinde olmalı. Buradan bir rahatsızlık mantıklı gelir bana ama bunun haricindeki maddeler suikasta götürecek bir çıkışı doğru bulmuyorum. Burada esas hadise şu, bu tür haberlerle saha dinamizme edilmeye çalışılıyor olabilir, bu ihtimali görüyorum.
Burada SDG'nin üzerinde son olaylarda SDG'nin de aktif olduğu hareketlendiği iddialar var çoğu da teyitli, ve bu iddialara yönelik de alınan tedbirler var hem Suriye devleti tarafından hem de Türkiye Cumhuriyeti tarafında.
Hatırlarsınız Sayın Fidan çok kritik bir çıkış yaptı ve dedi ki "Eğer sahadaki hareketlenme konusunda SDG'nin de hareketlendiğini görürsek bunu ciddi riskleri bu bedeli göze alıyorsanız bu tavra bürünün" demeye getirdi. Sahadaki bilgilerde bu yönde, daha önce İsrail'in Dürziler üzerinden yaptığı ayaklanmayı SDG ile desteklemeyi denedi, hatta bir savunma meclisi askeri meclis olarak Süveyda zaten şubat ayında 2025'te logosuna kadar ortak dizayna gitti bahsettiği yapıyla. Zaten sahadaki şer harekelerinin arkadaki destekleyicisi İsrail eğer Dürzileri hareketlendirecek ise bunu mutlaka SDG de desteklemeyi planlıyordur.

İSRAİL'DEN MESAJ MI? HER AN SUİKASTA MARUZ KALABİLİRSİN
Ben burada ABD'nin desteğini CENTCOM kanadında ayırırım, yani Trump'ın Barrack'ın bu sürece destek verdiği kanaatinde değilim, onlar Türkiye'nin çizgisi doğrultusunda açıklamalarda bulundular samimiyetlerine inanıyorum ama Kurilla denilen katil, yani CENTCOM'un general diye ortalıkta gezinen kişisi. Geçtiğimiz günlerde Suriye'ye İsrail'e yaptığı gezi ike zaten bugünlerin planını oluşturdu. Aynı Kurilla SDG'yi sahada hareketlendiren bir takım talimatlar veren kişi ki bazı kişilerin SDG unsurlarının helikopterlere taşındığı yönünde alınan saha bilgileri var teyite muhtaç.
Şimdi SDG Türkiye'nin ihtarıyla Abdi Şahin denilen kişi Suriye hükümetiyle ortak harekete edeceğine yönelik bir imza attı. Eğer böyle bir niyeti varsa İsrail'in de SDG yapısını çözmek için kasıtlı yalan haberini Ferhat Abdi Şahin'e bir ikaz ve ihtar olarak duyulma ihtimali olur mu bunu olası görürüm. Yani burada Şahin'e dolaylı yoldan "Her an bir suikasta maruz kalabilirsin, İsrail'in talimat ve doğrultusunda hareket et biz ne diyorsak onu yap" diye bir ihtar olma ihtimalini yakın görürüm.
İSRAİL'İN NİHAİ HEDEFİ SURİYE ÜZERİNDEN TÜRKİYE
Burada İsrail'in nihai hedefi o, Suriye'de bir takım hedefleri var ama o hareketlerinin hepsinin ark planda esas hedef Türkiye, Terörsüz suriye, Terörsüz Irak. Bugün 3. madden bahsediyoruz ateşkes. Terörsüz Suriye başlığında bir bütün terörde arınmış ateşkesin sağlandığı artık günlük yaşantıyla dönülen bir yaşantıyı hedefliyoruz, bu hedef İsrail ile örtüşmüyor asla, tam tersini istiyor. Dolayısıyla İsrail'in Türkiye'yi sahada bir şekilde engellemesi lazım, engellemenin yolu SDG'yi blok halinde kendi istekleri doğrultusunda mutabık haline getirip kullanmak. Bunun içinde direne yapıları da pasifize etmek. "
GÜNÜN MANŞETLERİ İÇİN TIKLAYIN