CANLI | Orman yangınlarında alevlerle mücadele! Bakan İbrahim Yumaklı duyurdu: 3 ilimizde yangınlar kontrol altına alındı

Giriş Tarihi: Son Güncelleme:
ahaber.com.tr Haber Merkezi
CANLI | Orman yangınlarında alevlerle mücadele! Bakan İbrahim Yumaklı duyurdu: 3 ilimizde yangınlar kontrol altına alındı

Havaların ısınmasıyla birlikte ormanlarımızda peş peşe yangınlar da meydana geldi. Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı yaptığı açıklamada İzmir, Manisa ve Hatay'da 6 bölgede yangının sürdüğünü kaydetti. Cuma gününden bu yana 342 yangının çıktığını söyleyen Bakan Yumaklı yarından itibaren rüzgarın şiddetini arttıracağını belirtti. 3 ilin ardından öğle saatlerinden sonra bir yangın haberi de Isparta'dan geldi. Öte yandan Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum yangında, İzmir’de 110’u konut olmak üzere 114 bağımsız birimin ağır hasar gördüğünü bildirdi. Bakan İbrahim Yumaklı son açıklamasında 3 ilde yangınların kontrol altına alındığını duyurdu. Öte yandan akşam saatlerinde Hatay'da devam eden yangın yeniden büyüdü. Ekipleri bölgede söndürme çalışmalarına devam ederken çıkan alevler bazı mahallelere sıçradı.

Artan sıcaklar beraberinde orman yangınlarını da getirdi. Ülkemizin çeşitli noktalarında peş peşe orman yangınları çıktı. Yangınlara Orman Bölge Müdürlüğü ekiplerince havadan ve karadan müdahale sürüyor.

İŞTE 29 HAZİRAN - 2 TEMMUZ ARASINDA YAŞANANLAR...

CANLI ANLATIM

02:47

AKHİSAR VE KULA YANGINLARI KISMEN KONTROL ALTINDA

Manisa Valiliği’nden yapılan yazılan açıklamada, Akhisar, Kula ve Ahmetli ilçe sınırlarındaki orman yangınlarıyla ilişkin son durum paylaşıldı. Açıklamada, “1 Temmuz 22.30 itibariyle Akhisar ve Kula ilçelerimizde orman yangınları kısmen kontrol altına alınmıştır. Alandaki çalışmalar devam etmektedir. Ahmetli ilçemizde meydana gelen orman yangınını söndürme çalışmalarımız aralıksız devam etmektedir. Gece gündüz demeden orman yangınlarını söndürmek için mücadele eden orman kahramanlarımıza teşekkür ederiz. Ormanlar, geleceğimize nefestir. Bu sebeple tüm vatandaşlarımızın yangın risklerine karşı duyarlı olmalarını, ormanlarımızı korumak amacıyla alınan yasak ve tedbirlere riayet etmelerini önemle rica ederiz” ifadelerine yer verildi. 
02:46

BALIKESİR'DE ZEYTİNLİK ALANDA ALEVLER YÜKSELDİ

Balıkesir'in Edremit ilçesinde zeytinlik alanda çıkan yangın, itfaiye ve Edremit Orman İşletme Müdürlüğü ekiplerinin yoğun çabaları ile 4 saatte kontrol altına alındı. Bölgede soğutma çalışmaları devam ediyor.
23:15

BALIKESİR'DEKİ YANGIN KONTROL ALTINA ALINDI

Kepsut'un Gökçeören mevki ile Susurluk'un Babaköy mevki arasında bulunan arazide yangın çıktı. Alevler kısmen ormanlık alanın bulunduğu bölgeye sıçrarken, yangına havadan ve karadan müdahale edildi. Ekiplerin söndürme çalışmalarının ardından yangın kontrol altına alınırken, bölgede soğutma çalışmaları devam ediyor. 
23:11

SARUHAN'DAKİ YANGIN KONTROL ALTINDA

Manisa'nın Saruhanlı ilçesi Koldere Mahallesi yakınlarında saat 13.30 sıralarında çıkan orman yangınına ihbar üzerine bölgeye giden İzmir Orman Bölge Müdürlüğü'ne ait 3 helikopter, 17 arazöz, 3 su ikmal aracı ve 1 dozer ile müdahale edildi. Ekiplerin yoğun çabalarıyla alevler saat 20.00’de kontrol altına alındı. Bölgede soğutma çalışmaları devam ediyor.

Öte yandan Akhisar, Ahmetli ve Kula ilçelerinde çıkan yangınlara ekiplerin müdahalesi sürüyor. 

22:38

ISPARTA'DA 20 HEKTAR ALAN ZARAR GÖRDÜ

Isparta'da kontrol altına alınan yangının ardından bilanço ortaya çıktı. Isparta Valiliği, Sütçüler ilçesi Aşağıyaylabel köyü yakınlarında çıkan orman yangının kontrol altına alındığını duyururken 20 hektarlık alanın tahrip olduğunu yangının doğal nedenlerle çıktığını bildirdi. Yapılan açıklamada; "Sütçüler ilçemizin Aşağıyaylabel köyü ormanlık alanında öğle saatlerinde yangın çıktığı bilgisi alınmasının ardından, ekiplerimizce derhal müdahale edilmiştir. Sayın Valimiz Abdullah Erin'in başkanlığında Isparta Afet ve Acil Durum Koordinasyon Kurulu ivedilikle toplanarak Isparta TAMP Planı uygulamaya konulmuş ve çalışmalar koordine edilmiştir. Yangın söndürme çalışmalarında; 202 personel ve 76 araçla karadan, 2 helikopterle de havadan müdahale edilmiştir. Saat 17.00 itibarıyla yangın kontrol altına alınmış olup, soğutma çalışmalarına devam edilmektedir. İlk tespitlere göre yaklaşık 20 hektarlık ormanlık alanın etkilendiği yangının, doğal nedenlerle çıktığı değerlendirilmektedir. Yangından etkilenmemesi amacıyla Aşağıyaylabel Köyüne bağlı Yaka ve Ayanaç mezralarında ikamet eden 50 vatandaşımız tedbiren geçici olarak tahliye edilmiştir. Yerleşim yerlerinde herhangi bir mal kaybı yaşanmamıştır. Yangının söndürülmesinde canla başla çalışan tüm görevlilerimize ve destek olan vatandaşlarımıza teşekkür ediyoruz. Mevsim itibarıyla yüksek yangın riski taşıyan bölgemizde, vatandaşlarımızın yangına sebebiyet verebilecek hususlara azami dikkat göstermelerini önemle rica ederiz" denildi.
21:57

HATAY'DAKİ YANGIN YENİDEN BÜYÜDÜ

Hatay'da devam eden yangın akşam saatlerinde yeniden başladı. A Haber muhabiri Ahmet Çelik bölgeden son bilgileri aktarırken alevlerin 3 farklı noktadan büyüdüğünü belirtti. Çelik, "Çok sayıda yangın söndürme ekibi var. Bu saat itibarıyla alevlerin yeniden yükseldiğini görüyoruz. Bir anda burada Gülderen TOKİ olarak bilinen yerde kıvılcımlar çıktı. Ekipler akşam saatleri olduğu için karadan müdahale ediyor. Tam karşımızda bir yangın daha var. Çok sayıda ekip burada çalışıyor. Yerleşim yerine çok yakın bir noktada. Yangının 3 noktada olduğunu söyleyebiliriz." dedi. Öte yandan jandarma ekipleri yoğun güvenlik önlemlerini alırken yangının bazı mahallelere sıçradığı bildirildi. 

20:02

"3 İLDE YANGIN KONTROL ALTINDA"

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı,  merkez Antakya ilçesi Karaali Mahallesi'nde dün çıkan ve şiddetli rüzgarın etkisiyle Oğlakören, Üçgedik ve Alazi mahallelerine sıçrayan orman yangınının söndürülmesi için yürütülen çalışmaları inceledi.

Yumaklı, gazetecilere yaptığı açıklamada, Hatay'daki yangının enerjisinin düştüğünü, soğutmaya geçildiğini belirterek şunları söyledi:

"Devam eden yangınlardan Buca kontrol altına alındı, İzmir Menderes ve Seferihisar, Manisa Akhisar, Kula ve Saruhanlı kısmen kontrol altına alındı, soğutma devam edecek. Üçünün de enerjisi düştü, kontrol çalışmaları sürüyor. Hatay Antakya, Manisa Ahmetli ve Bilecik Vezirhan için de şu anda herhangi bir sorun beklemiyoruz. Soğutma çalışmalarına devam edeceğiz."

Yumaklı, merkez Antakya ilçesi Karaali Mahallesi'nde dün çıkan ve şiddetli rüzgarın etkisiyle Oğlakören, Üçgedik ve Alazi mahallelerine sıçrayan orman yangınının söndürülmesi için yürütülen çalışmaları inceledi.

Yumaklı, gazetecilere, İzmir, Manisa, Hatay ve Bilecik'teki yangınlarla ilgili bilgi verdi.

Hatay'da 30 Haziran'da çıkan yangına hızlıca müdahaleye başlandığını belirten Yumaklı, "Malumunuz yangınlarda 3 hassasiyeti özellikle vurguluyoruz, eğer yüksek bir sıcaklık, düşük nem ve şiddetli rüzgar varsa, bu 3 unsur bir araya geldiğinde yangın için çok büyük bir risk teşkil edildiğini hepimiz artık biliyoruz. Hatay'da maalesef bu gerçekleşti." diye konuştu.

Bakan Yumaklı, Hatay'daki yangına dünden bu yana 8 uçak, 12 helikopter, 1000'in üzerinde orman teşkilatının arazözleri ve farklı kurumların araçlarıyla 2 bin 700'ün üzerinde personelle müdahale edildiğini söyledi.

Yangın nedeniyle Oğlakören, Dikmece, Gülderen, Karaali, Üçgedik, Alahan olmak üzere 6 mahallenin tedbiren güvenli alanlara alındığını, tahliye edilen 236 hanedeki 1400'ün üzerinde vatandaşın da şu an itibarıyla evlerine geri dönmeye başladığını dile getiren Yumaklı, şöyle devam etti:

"Buranın enerjisi düşürüldü, bu çok güzel bir haber, artık arkadaşlarımız soğutmaya geçtiler. Bütün gece boyunca ve önümüzdeki günlerde soğutmaya devam edecekler. Zaman zaman yine sıcaklık ve rüzgarla beraber çok küçük tütmeler olabilir, ben bunu Bilecik'te de ifade etmiştim. Buradaki enerjinin yüksek olması sebebiyle bu soğutmaların önemi son derece büyük, yani söndü diye alanı bırakıp gitmiyoruz bu netice itibarıyla Hatay Antakya yangınıyla alakalı bu güzel haberi, bu kısmen kontrolü ben buradan söylüyorum."

İZMİR'DEKİ YANGINLAR

İzmir Seferihisar ve Menderes yangınlarıyla alakalı da Yumaklı, "Orası da kısmen kontrol altına alındı, bu da güzel bir haber. Yine burada söylediğim gibi soğutma çalışmaları bütün gece ve bundan sonraki birkaç gün devam edecek." dedi.

Yumaklı, İzmir Buca'daki yangının da tamamen kontrol altına alındığını açıkladı.

"AKHİSAR VE KULA KISMEN KONTROL ALTINA ALINDI"

Manisa'daki yangınlarla ilgili de bilgi veren Yumaklı, "Akhisar ve Kula kısmen kontrol altına alındı, yine onlarda da bu gece boyunca ve takip eden günlerde soğutma devam edecek. Herhangi bir sorun beklemiyoruz, Ahmetli bunların arasında coğrafi koşullar olarak problemli bir yerdi ama buranın da enerjisi düşürüldü. Yine arkadaşlarımız bütün gece müdahaleye devam edecekler ve belli bir orana getirdikleri andan itibaren de artık burasıyla ilgili kontrol bilgisi sizlere vermiş olacağız." ifadesini kullandı.

Bakan Yumaklı, Bilecik Vezirhan'daki yangına da 4 helikopter ve kara unsurlarıyla müdahale edildiğini ve buranın da enerjisinin düşürüldüğünü, herhangi bir sorun beklemediklerini dile getirdi.

"15 EKİM'E KADAR TEYAKKUZ HALİNDE OLUNMASINI GEREKTİRECEK METEOROLOJİK ŞARTLAR VAR"

Vatandaşlara çağrıda bulunan Bakan Yumaklı, "Bir hafta boyunca aşırı sıcak, 15 Ekim'e kadar da teyakkuz halinde olunmasını gerektirecek meteorolojik şartlar var. Dolayısıyla lütfen dikkat, hassasiyet... Açık alanlarda herhangi bir şekilde ateş yakmayalım. Ateşe sebep olabilecek herhangi bir materyali dışarı, açık alana atmayalım. Özellikle çabuk yangın çıkarması muhtemel olan materyalleri güneş ışığı altında bırakmayalım." dedi.

Yumaklı, Türkiye'nin kabiliyet ve kapasite olarak dünyada birçok ülkenin bilgi talep ettiği konumda olduğunu belirterek şöyle konuştu:

"Orman yangınları konusunda otoriteyiz. Orman yangınlarıyla alakalı mücadele edebilecek kabiliyetimiz, hem personel yeterliliği ve tecrübesi olarak hem makine, ekipman, hava ve kara gücü olarak Cumhuriyet tarihinin en iyi noktasında. Bunu gururla söylüyorum, bu ülkenin bir vatandaşıyım. Bunu niye belirtiyorum? Zaman zaman gerçekten bizleri hayrete düşüren yorumları görüyoruz, bunu söylemek sanki bir kabahatmiş gibi. Gurur duyulacak bir şeyi söylemek niye kabahat olsun? Gururla da söylüyorum."

Yangınlarla mücadelede kurumların eş güdümünün önemli olduğuna işaret eden Yumaklı, "En önde o gencecik kardeşlerim, tecrübeli arkadaşlarla beraber cephe savaşı veriyorlar, alevlerin içine giriyorlar. Biz gece yataklarımızda yatarken onlar o alevlerin arasında sabaha kadar mücadele ediyorlar. Onlarla gurur duyuyorum." dedi.

Yumaklı, çalışmalara destek veren Milli Savunma ve İçişleri ile diğer bakanlıklara, valiliklere, kamu kurumlarına, vatandaşlara ve gönüllülere teşekkür etti.

Kurumların, vatandaşların ve gönüllülerin yangınlarla mücadelede aktif şekilde yer aldığını dile getiren Yumaklı, şunları kaydetti:

"Bir daha umuyorum ki sizlerin karşısında ekranlarda yangın, ateş, duman ve zarar gören bir ekosistem, alan olmasın. Biz yeşil vatanımızı geliştirmek için hangi projeleri yaptığımızı vatandaşlarımıza anlatıp onları bunlara davet etmek için bu mikrofonların karşısına geçmiş olalım. Bütün illerimize tekrar geçmiş olsun diyorum."

 

18:48

ISPARTA'DAKİ YANGIN KONTROL ALTINA ALINDI

Isparta'nın Sütçüler ilçesinde çıkan orman yangını kontrol altına alındı.

Yaylabel köyü Yaka Mahallesi'nde ormanlık alanda henüz belirlenemeyen nedenle yangın çıktı. Yangın, rüzgarın etkisiyle kısa sürede büyüdü. İhbar üzerine bölgeye Isparta Orman Bölge Müdürlüğü, AFAD ile itfaiye ekipleri sevk edildi. Yangına, ilk etapta 2 helikopter, 20 arazöz, 4 itfaiye aracı ve çok sayıda işçiyle müdahale gerçekleştirildi.

Alevlerin yaklaştığı Yukarı Yaylabel köyü ile Yaka ve Ayanaç mahalleleri tedbir amaçlı tahliye edildi. Yerleşim yerlerine yakın olan bölgede çıkan yangın kontrol altına alındı.

"ŞUAN İTİBARIYLA SIKINTILI BİR SÜREÇ YOK"

Sütçüler Belediye Başkanı İsmail Yurdabak, yangının yaklaşık 3 hektarlık alana zarar verdiğini söyledi.

Yangının kontrol altına alındığını ve soğutma çalışmalarının sürdüğünü belirten Yurdabak, "Yaklaşık 20 arazöz, 10 su tankeri, 100'ün üzerinde işçiyle yangına müdahale edildi. Şu an itibarıyla sıkıntılı bir süreç yok." diye konuştu.

16:46

ANTALYA MANAVGAT'TA ÇIKAN ORMAN YANGINI KONTROL ALTINDA

Dolbazlar Mahallesi'nde ormanlık alanda henüz belirlenemeyen nedenle yangın çıktı. Alevler rüzgarın etkisiyle kısa sürede yayıldı.

İhbar üzerine bölgeye Antalya Orman Bölge Müdürlüğü ile Büyükşehir Belediyesi itfaiye ekipleri sevk edildi.

Yangına 1 helikopter, 4 arazöz, 1 su tankeri, 2 ilk müdahale aracı ve çok sayıda yangın söndürme işçisi ile müdahale edildi.

Ekiplerin çalışmasıyla yangın kontrol altına alındı.

Yangın nedeniyle 3 hektar ormanlık alan zarar gördü.

 

 

15:25

"5 İLDE HASAR TESPİT ÇALIŞMALARI SÜRÜYOR"

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, 5 ildeki orman yangınlarında şu ana kadar 132 bağımsız birimin ağır hasarlı olduğunu açıkladı.

Bakan Kurum, orman yangınlarıyla ilgili 5 ilde devam eden hasar tespit çalışmalarındaki son durumu sosyal medya hesabından paylaştı. Bakan Kurum, “Ülkemizde yaşanan orman yangınlarıyla ilgili İzmir, Hatay, Adana, Manisa ve Isparta’da hasar tespit çalışmalarımız devam ediyor. *İzmir'de şu ana kadar; Bornova, Gaziemir ve Seferihisar'da 110’u konut olmak üzere toplam 114 bağımsız birimin ağır hasarlı olduğunu, Adana’da 8, Manisa'da 6 ve Hatay'da ise 4 bağımsız birimin ağır hasarlı olduğunu tespit ettik.*  Hasar tespit çalışmalarımız tamamlandıktan sonra hızla yaraları saracağız. Tüm vatandaşlarımıza geçmiş olsun” ifadelerini kullandı.

14:47

BİR YANGIN DA ISPARTA'DA

Manisa'nın Turgutlu ilçesinde orman yangınına neden olduğu gerekçesiyle gözaltına alınan şüpheli tutuklandı.

Osmancık Mahallesi'nde 29 Haziran Pazar günü çıkan orman yangınının ardından bölgede çalışma yapan jandarma ekipleri, Ö.T'yi gözaltına aldı.

Jandarmadaki işlemlerinin ardından adliyeye sevk edilen şüpheli, çıkarıldığı hakimlikçe tutuklandı.

Ö.T'nin ifadesinde, bağ evinde yastığın üzerinde kene gördüğünü, bunun üzerine yastığı yakıp bahçeye attığını söylediği öğrenildi.

14:36

AHMETLİ'DE 4 YERLEŞİM YERİ BOŞALTILDI

Manisa'nın Ahmetli ilçesine bağlı Dereköy Mahallesi'nde dün çöplükte başlayan ve ormanlık alana sıçrayan yangına ikinci gününde de kontrol altına almak için ekiplerin havadan ve karadan müdahalesi sürüyor.

Orman Genel Müdürlüğüne (OGM) bağlı ekipler, yangına 5 uçak, 7 helikopter, 35 arazöz, 10 su ikmal aracı ve 4 dozer ile müdahale ederken, sahada 232 personel de yoğun bir çaba göstererek yangını kontrol altına almaya çalışıyor. Yangın söndürme çalışmalarına çevre belediyelerden destek ekipleri de katıldı. Manisa Büyükşehir Belediyesi ile birlikte Ankara, İzmir ve Burdur Büyükşehir Belediyelerine bağlı itfaiye ekipleri de bölgede ekiplere destek oluyor. Ekipler, rüzgarın etkisiyle yayılan alevlerin yerleşim yerlerine ulaşmaması için yoğun çaba harcarken, bölgede sıcak hava ve rüzgar nedeniyle müdahalelerde zaman zaman güçlük yaşandığı öğrenildi.

Yangın nedeniyle Ahmetli'de Dereköy Mahallesi ile Matdere Mezrası, Salihli'de Mersindere ve Çaypınar Mahallelerinin tedbir amaçlı tahliye edildiği öğrenildi. Manisa Valisi Vahdettin Özkan da hem gece hem de gündüz yangın bölgesine gelerek çalışmalar hakkında bilgi alarak gece gündüz demeden çalışan ekiplere teşekkür etti.

Ahaber
14:26

İZMİR'DE EN ÇOK ZARAR GÖREN YERLERDEN BİRİ DOĞANKENT SİTESİ OLDU

İzmir'in Menderes ilçesinde başlayarak Seferihisar ilçesine kadar yayılan orman yangınıyla mücadele sürüyor. Yangınlar bölgedeki birçok eve de zarar verdi. Seferihisar'ın Atatürk Mahallesi'nde bulunan Doğankent sitesinde de 100'e yakın ev yangında zarar gördü. Ayrıca çok sayıda otomobilde de hasar oluştu. Maliye Bakanlığı ile Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü ekipleri, bölgede hasar tespit çalışması başlattı. Zarar gören evler havadan dronla görüntülendi.

BİRİKİMLERİ İLE ALDIKLARI YAZLIKLARI YANDI
Yangında emekli öğretmen Kemal (75) ile 3 çocuk annesi ev hanımı Alime Alkan (73) çiftinin de evi yandı. Kemal Alkan, "Menderes'e kadar Seferihisar'dan bütün tepeler dumandı. Sanki gökten ateş yağmıştı. Alevler bizim siteye de sıçradı. En çok da bizim bölüme etki etti. Olay sırasında başka bir ildeydim. Gece gelebildik" dedi.

"BANA ÇOK DOKUNDU"
Alime Alkan ise "Burayı 10 yıl önce aldık, özenerek düzenledik. Emeğimiz gitti, bu bana çok dokundu. Evimiz, eşyalarımız yandı. Hiçbir şeyimiz kalmadı. Duvarlar bile yanmış." dedi.

EVLER ZARAR GÖRDÜ
Evi zarar gören bir diğer vatandaş Ali Rıza Yapar (82) ise "Yangın bu tarafa gelince siteyi terk edenler oldu. Yoğun duman olunca biz de terk ettik. Bitişiğimizdeki evler yandı. Benim evim kısmen zarar gördü. Burada 350'ye yakın hane var. 85 tane kullanılmayacak hale gelen ev var. Kısmen yanan da 35'e yakın ev bulunuyor." ifadelerini kullandı.

YABANİ HAYVANLARA CAN SUYU
İzmir Orman Bölge Müdürlüğü ekipleri, sadece yangınla değil, ormanlardaki yabani hayatın korunmasıyla da mücadele ediyor. Orman işçileri ile belediye itfaiye ekipleri, zor koşullarda susuz kalan hayvanlara da yardım eli uzatıyor. Vatandaşlar tarafından cep telefonuyla kayda alınan görüntülerde, bir orman işçisinin susuzluk nedeniyle zor durumda kalan yabani bir kuş ve kaplumbağaya su verdiği görüldü.

14:13

HATAY'DAKİ YANGINA MÜDAHALE SÜRÜYOR

Hatay'ın merkez Antakya ilçesinde dün başlayan orman yangınına ekiplerin havadan ve karadan müdahalesi devam ediyor.

Karaali Mahallesi'ndeki ormanlık alanda dün başlayan ve rüzgarın etkisiyle Oğlakören ile Üçgedik Mahallelerine de sıçrayan yangına ekiplerin karadan müdahalesi gece boyunca devam etti.

Sabahın ilk ışıklarıyla yangın söndürme helikopteri de çalışmalara destek vermeye başladı.

Hatay Valisi Mustafa Masatlı, yangın bölgesinde incelemede bulundu.

Masatlı'nın yangın bölgesinde ekiplerin çalışmalarıyla ilgili bilgi aldığı sırada rüzgar şiddetini bir anda artırdı.

Dumanların sardığı bölgede yaşanan panik görüntülere yansıdı.

Havadan ve karadan müdahalenin sürdüğü yangını söndürme çalışmalarına evlerinin çatısına çıkan bazı mahalle sakinleri de hortumlarla sulama yaparak destek verdi. Bazı mahalle sakinleri ise yangının evlerine ulaştığını belirterek, gözyaşlarını tutamadı.

Jandarma ve polisin toplumsal olaylara müdahale araçlarının (TOMA) da destek verdiği söndürme çalışmaları sürüyor.

VALİ MASATLI, YANGININ 4 MAHALLEDE ETKİLİ OLDUĞUNU SÖYLEDİ
Bölgede incelemelerini sürdüren Vali Masatlı, gazetecilere, yangının dün 10.30 sularından Karaali Mahallesi'ndeki ormanlık alanda çıktığını anımsattı.

Yangının şiddetli rüzgar ve rüzgarın kararsız hareketiyle beraber yön ve boyut değiştirdiğini anlatan Masatlı, alevlerin Karaali, Oğlakören, Alazi ve Üçgedik olmak üzere 4 mahallede etkisini gösterdiğini söyledi.

Vali Masatlı, "Başta AFAD'ımız, orman teşkilatımız, jandarmamız, emniyetimiz, itfaiye teşkilatımız, kamu kurum ve kuruluşlarımızın araçlarıyla bölgemizde görev yapan inşaat şirketlerinin şantiyelerinde bulunan ve orman yangınlarına müdahale edebilecek araçların desteğini alarak çalışmalarımıza başladık." diye konuştu.

Yangına havadan ve karadan müdahalenin devam ettiğini dile getiren Masatlı, şu ifadeleri kullandı: "Şu an itibarıyla 9 hava aracımız, 970 kara aracımız ve 2 bin 500'den fazla personelimiz, sahada yangını kontrol altına almak için çaba sarf ediyor. Biz şu an Alahan bölgesindeyiz. Bizim için burası önemli çünkü şehir merkezine çok yakın. Diğer yandan da İskenderun bölgemize yakın olan bir yerdeyiz. En önemli tesellimiz herhangi bir can kaybının olmamasıdır. Vatandaşlarımızın hayvanlarıyla ilgili gerekli müdahale yapılmıştır. Şu ana kadar hastanelerimizde dumandan etkilenen 55 vatandaşımızın müracaatı söz konusu."

"EN BÜYÜK DEZAVANTAJIMIZ RÜZGARIN KARARSIZ ŞEKİLDE HAREKETİ"
Dünden bu tarafa 240 civarında hanenin boşaltıldığı bilgisini veren Masatlı, 2 bin 500 vatandaşı öğrenci yurtlarına yerleştirdikleri ifade etti.

Vatandaşların bütün ihtiyaçlarını karşıladıklarını belirten Masatlı, "En büyük dezavantajımız rüzgarın kararsız şekilde hareketi. Bazen güneye bazen kuzeye bazen doğuya bazen de batıya yön değiştirmesi... İnşallah hem karadan hem havadan müdahalelerimizle yangını kontrol altına almaya çalışacağız." dedi.

Vali Masatlı, yangının olduğu 4 mahallede Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğünün oluşturduğu 12 ekiple hasar tespit çalışmalarına başladıklarını da bildirdi.

Hasar tespit çalışmalarıyla gerçek tabloyu ortaya koymuş olacaklarını ifade eden Masatlı, "Şu anda birinci önceliğimiz yangının kontrol altına alınmasıdır. Çalışmalarımız dünden beri aralıksız, yani 27 saati aşkın süredir devam ediyor. Bundan sonra da devam edeceğiz. Hava araçlarımız yangının önüne geçme bakımından müdahalelerini devam ettiriyor." diye konuştu.

Bu yıl ciddi bir kuraklık yaşandığını vurgulayan Masatlı, "Bu kuraklık çok kısa zamanda herhangi bir durumda orman yangınlarına sebebiyet verebiliyor. Bunu da tabii göz önünde tutmamız lazım. İnşallah tabii yangın daha çok büyümeden, herhangi bir can ve mal kaybı olmadan önlemiş oluruz." ifadelerini kullandı.

Vali Masatlı, rüzgarın şiddetini arttırıp dumanlar arasında kaldığı anlara ilişkin soru üzerine, şöyle konuştu: "Yangın başladığı andan itibaren bir kriz merkezi oluşturduk. Bu kriz merkezinin başında olan benim. Dolayısıyla bu yangının yönetimiyle ilgili de hem işin kriz merkezinde hem de sahadaki bizatihi uygulayıcısı, planlayıcısı ve takip edicisiyim. O manada biz bütün planlarımızı yapıp hem hava hem kara araçlarımızı hem de personelimizi bölgeye sevk ettikten sonra ben bizzat gelip burada arkadaşlarımızı komuta etmeye başladım. Tabii o arada rüzgarın kararsız hareketiyle beraber iş bir anda bizim tarafımıza doğru da geldi. Sonuç itibarıyla tabii böyle bir müdahalenin birtakım olumsuz sonuçları olabilir. Her zaman bu olumsuz sonuçlara katlanabilecek, karşı koyabilecek durumdayız. Önemli olan vatandaşlarımızın can ve mal güvenliğidir, öncelikli olarak hedefimiz odur. İnşallah onu da hep beraber sağlayacağız. Hatay'ımız 6 Şubat ile beraber tarihin ana karadaki en büyük afetlerinden birini yaşadı. Diğer taraftan da böyle yangın türü afetler de olunca biraz yaralarımız depreşiyor, derinleşiyor ama inşallah başta Sayın Cumhurbaşkanı'mız, Tarım ve Orman Bakanlığımız, AFAD'ımız, jandarmamız, emniyetimiz, Sağlık Bakanlığımız burada görev yapan bütün kamu kurum ve kuruluşlarımızla beraber tabii ki bunun da üstesinden geleceğiz."

Masatlı, şu ana kadar yangından etkilenen alanla ilgili soruyu, "Üç aşağı beş yukarı bir tahminimiz var ama net bir rakam olarak bunu algılarsanız doğru olmaz. Dün itibarıyla 300 hektar civarıydı gece, ama şimdi sanıyorum 500 hektarı bulmuştur ya da geçmiştir. Bizim buradaki en büyük handikabımız rüzgarın bazen ormansız alanlara da ateş topu şeklinde sıçramasıdır veya kozalakların o tarafa doğru sıçramasıdır. O bakımdan kesin net rakamları Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı personelleri de sahada onların tespitleriyle beraber vermiş oluruz." diye yanıtladı.

Yangının çıkış nedeniyle ilgili emniyet ve jandarmanın çalışmalarını sürdürdüğünü de bildiren Masatlı, bu konuda da yakın zamanda bilgi vereceklerini kaydetti.

Dün Karaali Mahallesi'ndeki ormanlık alanda henüz belirlenemeyen nedenle başlayan yangın, kuvvetli rüzgarın etkisiyle kısa sürede büyümüş, 3 mahalle tedbir amaçlı tahliye edilmişti.

13:57

MANİSA'DAKİ YANGINI ÇIKARAN KİŞİ TUTUKLANDI

Manisa'nın Turgutlu ilçesinde orman yangınına neden olduğu gerekçesiyle gözaltına alınan şüpheli tutuklandı.

Osmancık Mahallesi'nde 29 Haziran Pazar günü çıkan orman yangınının ardından bölgede çalışma yapan jandarma ekipleri, Ö.T'yi gözaltına aldı.

Jandarmadaki işlemlerinin ardından adliyeye sevk edilen şüpheli, çıkarıldığı hakimlikçe tutuklandı.

Ö.T'nin ifadesinde, bağ evinde yastığın üzerinde kene gördüğünü, bunun üzerine yastığı yakıp bahçeye attığını söylediği öğrenildi.

11:18

3 İLDE YANGIN SÜRÜYOR

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, orman yangınlarıyla ilgili toplumsal duyarlılık çağrısında bulunarak, "Her an ellerimiz tetikte, gözlerimiz ekranlarda insansız hava araçlarının tespit ettiği yerlere arkadaşlarımız koşturmaya devam ediyor. Bu bizim işimiz, yapacağız ancak yangını çıkaranın hiç mi suçu yok. Bu konuda toplumsal bir duyarlılık istirham ediyorum." dedi.

İzmir Orman Bölge Müdürlüğü Yangın Yönetim Merkezi'nde, çeşitli illerde devam eden orman yangınlarına ilişkin açıklama yapan Bakan Yumaklı, Türkiye genelinde cuma gününden bu yana ciddi 342 yangın çıktığını söyledi.


Bakan Yumaklı, devam eden 6 yangın bulunduğunu ifade ederek, şu bilgileri verdi: "Devam eden yangınlar Manisa Akhisar, Manisa Kula, Manisa Ahmetli, İzmir Seferihisar, İzmir Menderes, Hatay Antakya. İzmir Seferihisar ve Menderes yangınlarını oldukça kolayladık. Dünden çok çok daha iyi durumdayız. Arkadaşlarımız zaman zaman rüzgar değişimlerine tepki veren birtakım yerleri anında baskılayarak tekrar büyümesini engelliyorlar. Manisa'da Akhisar'la ilgili dünden çok çok daha iyiyiz. Kula'da yine çok çok daha iyiyiz. Her ikisinde de iyi haberler vereceğimizi umuyorum. Ahmetli biraz daha geniş bir alan ve çok hızlı ilerledi. Kanyonlar ve uçurumlar var. Ama arkadaşlarımız hem İzmir'de hem Manisa'da gece boyu çok ciddi müdahalelerle etkiyi büyük ölçüde düşürdüler. Akhisar'daki yangın bir vadinin içine sıkıştı. Ahmetli de yüzde 90 itibarıyla etrafı çevrildi."

Pilotların dün rüzgara rağmen risk alarak yangınlara müdahale ettiğini belirten Yumaklı, onlara teşekkür etti, hava araçlarının müdahalesinin sürdüğünü anlattı.

Yumaklı, Hatay Antakya'da kararsız ve çok sert esen rüzgar sebebiyle zaman zaman zor anlar yaşandığını dile getirerek, bölgeye giden takviye ekipler olduğunu ifade etti.

"DUYARSIZLIĞI BİR TÜRLÜ AŞAMIYORUZ"
Bakan Yumaklı, orman yangınlarıyla mücadelenin yorulmayan bir düşmana karşı verildiğini söyleyerek, Orman Genel Müdürlüğünün geçen yıl ekim ayından bu yana Türkiye'deki bütün köylere arazözleriyle ulaştığını, hassasiyeti, yangın çıktığı zamanki problemi ve olacakları broşür ve eğitim toplantılarıyla paylaştığını anlattı.

Vurdumduymazlığı, duyarsızlığı bir türlü aşamadıklarını vurgulayan Yumaklı, "Türkiye'nin hangi noktasında, kimin 2 dakikalık bir hassasiyetini bir kenara bırakıp yapacağı bir işten günlerce uğraşmaya kadar gelen bir süreci anlatamıyoruz, anlatamadık. Elbette bizim gücümüz yerinde, ben arkadaşlarıma güveniyorum. Onlar bu konuda uzmanlıklarıyla tecrübeleriyle birikimleriyle ellerindeki makine ve ekipmanlarıyla yapmaları gereken şeyi en iyisiyle yapmaya devam edecek. Ancak olay bu kadar basit değil." diye konuştu.

Yumaklı, yarından itibaren yine rüzgarın özellikle Marmara, Ege ve Akdeniz'in büyük bir kısmında şiddetli olacağına dikkati çekerek, şöyle konuştu: "Çok ciddi ve sert rüzgarlar bizi bekliyor. Hava sıcaklığı çok ciddi bir şekilde yükselecek. Bütün bunlar varken sadece ve sadece birkaç saniyelik duyarsızlık, hassas olunmayan durum bunu Türkiye'nin herhangi bir yerinde bize getirebilir. Dolayısıyla bütün vatandaşlarımızdan tekrar istirham ediyorum. Lütfen ama lütfen dışarıda ateş yakmayın. Elinizdeki sigarayı yolun kenarına, otun içerisine atmayın. Yangınların yarısından fazlası aslında orman alanlarından çıkmıyor. Yani çöp, ot ne bileyim aklınıza ne geliyorsa. Özellikle önümüzdeki bir hafta, Ekim 2025'e kadar teyakkuz halindeyiz. Her an ellerimiz tetikte, gözlerimiz ekranlarda insansız hava araçlarının tespit ettiği yerlere arkadaşlarımız koşturmaya devam ediyor. Bu bizim işimiz, yapacağız ancak yangını çıkaranın hiç mi suçu yok. Bu konuda toplumsal bir duyarlılık istirham ediyorum. Bunu tek başımıza yapamayız, dünyada böyledir, bunu başarabilecek bir ülke de yok. Biz şu anda Cumhuriyet tarihinin en iyi hava, kara ve personel gücüne ulaşmış durumdayız. Ama bunların hiçbirisi sonsuz değil."

Yumaklı, vatandaşlardan açık alanlarda ateş yakmamalarını, ateş olabilecek herhangi bir şeye müsaade etmemelerini, böyle durumlarda en kısa iletişim yollarıyla kendilerini haberdar etmelerini istedi.

Bakan Yumaklı'ya basın açıklama sırasında İzmir Valisi Süleyman Elban da eşlik etti.

10:13

AKHİSAR'DAKİ YANGIN 4'ÜNCÜ GÜNÜNDE

Manisa'nın Akhisar ilçesi Karaköy Mahallesi'ndeki orman yangını 4'üncü gününe girerken, dün Kula ve Ahmetli ilçelerinde de yangın çıktı. Kent genelindeki 3 ayrı noktada alevlerle mücadele sürüyor.

Akhisar ilçesine bağlı Karaköy Mahallesi'nde 28 Haziran'da saat 11.30 sıralarında orman yangını çıktı. İhbarla bölgeye İzmir Orman Bölge Müdürlüğü'ne ait 4 uçak, 11 helikopter, 43 arazöz, 16 itfaiye aracı, 42 su tankeri, 31 iş makinesi ve 879 personel sevk edildi. Karadan ve havadan müdahale süren yangında 12 mahalle tedbir amaçlı tahliye edildi. Dün akşam havanın kararması ile hava unsurları çalışmalarını sonlandırırken, gece görüşlü 2 helikopter sabaha kadar yangına müdahale etti.

1 ŞÜPHELİ TUTUKLANDI
Gündoğumu ile birlikte yangına 2 uçak ve 8 helikopter, 43 arazöz ile müdahale sürüyor. Yangının çıkış noktasında inceleme yapan jandarma ise şüpheli olarak Doğan Barca'yı (50) gözaltına aldı. Bölgede arıcılık yapan Barca (50), işlemleri sonrası tutuklandı.

AHMETLİ'DE ORMAN YANGINI
Diğer yandan dün saat 17.30 sıralarında Ahmetli ilçesi Dereköy Mahallesi yakınındaki çöplük alanda çıkıp, ormana sıçrayan yangına mücadele sürüyor. Matdere Mahallesi tahliye edilirken, alevler kuvvetli rüzgarın etkisiyle Salihli ilçesi sınırlarına ulaştı. Bunun üzerine Salihli ilçesine bağlı Çaypınar ve Mersindere mahalleleri tedbir amaçlı tahliye edildi. Vatandaşlar güvenli bölgelere nakledilirken, büyükbaş ve küçükbaş hayvanlar kamyonlarla Salihli Hayvan Pazarı'na taşındı. Yangına 5 uçak, 7 helikopter, 35 arazöz, 10 su ikmal aracı, 4 dozer ve çok sayıda personel müdahale ediyor.

KULA'DA ALEVLER YÜKSELDİ
Kula ilçesi Encekler Mahallesi'ndeki ormanda da dün saat 16.00 sıralarında yangın çıktı. İhbarla bölgeye İzmir Orman Bölge Müdürlüğü, Manisa Büyükşehir Belediyesi İtfaiye ekipleri ile Kula Belediyesi'ne ait iş makineleri ve su tankerleri sevk edildi. Havanın kararması ile hava müdahalesi sona ererken, çalışmalar karadan yoğun şekilde devam etti. Encekler Mahallesi yakınındaki 30 haneli Çomaklı Mahallesi'nde vatandaşlar tedbir amaçlı tahliye edildi. Bu sabahsa Orman Genel Müdürlüğü'ne ait 7 helikopter, 35 arazöz, 10 su ikmal aracı ve 2 dozer, bölgede çalışma yürüyor.

09:00

İZMİR'DEKİ YANGIN 3.GÜNÜNDE

İzmir'in Seferihisar ve Menderes ilçelerinde 29 Haziran'da çıkan orman yangınlarına havadan ve karadan müdahale 3'üncü gününde devam ediyor.

Menderes ilçesinin Kuyucak ve Seferihisar ilçesinin Doğanbey mahallelerinde 2 gün önce başlayan orman yangınlarının kontrol altına alınması için gece boyunca karadan çalışmalar sürdü.

Günün ilk ışıklarıyla havadan müdahale çalışmalarına da yeniden başlandı. Yangınlar 4 uçak, 10 helikopter ve kara ekipleriyle söndürülmeye çalışılıyor.

Türk Silahlı Kuvvetlerine (TSK) ait helikopterler de söndürme çalışmalarına destek veriyor.

Ahaber
07:30

HATAY'DA ZARAR GÖREN YERLER HAVADAN GÖRÜNTÜLENDİ

Hatay'ın merkez Antakya ilçesinde devam eden orman yangınında zarar gören yerler havadan görüntülendi.

Karaali Mahallesi'nde dün çıkan ve şiddetli rüzgarın etkisiyle Oğlakören ile Üçgedik mahallelerine sıçrayan orman yangını sürüyor.

Ekiplerin yangını söndürme çalışmaları havadan ve karadan devam ediyor.

Yangının etkili olduğu 3 mahallede zarar gören alanlar dronla görüntülendi. Görüntülerde, yanan alanların yerleşim yerlerine yakınlığı ve alandaki birçok ağacın küle dönmesi yer alıyor.

Dün Karaali Mahallesi'ndeki ormanlık alanda henüz belirlenemeyen nedenle başlayan yangın, kuvvetli rüzgarın etkisiyle kısa sürede büyümüş, 3 mahalle tedbir amaçlı tahliye edilmişti.

Ahaber
04:03

HATAY'DA YANGIN DEVAM EDİYOR

Yangın bölgesinde açıklamalarda bulunan Hatay Valisi Mustafa Masatlı, havanın kararmasıyla birlikte hava araçlarının operasyon dışına çıktığını, karadan müdahalenin ise aralıksız sürdürüldüğünü söyledi. Sahada 450’den fazla araç ve 1250’den fazla personelin görev yaptığını aktaran Masatlı, Karaali, Oğlakören ve Üçgedik mahallelerinde tahliye edilen hane sayısının 200 olduğunu ifade etti. 


RÜZGAR ÇALIŞMALARI ENGELLİYOR

Tahliye edilen vatandaşların yurtlarda misafir edildiğini ve tüm ihtiyaçlarının da karşılandığını dile getiren Masatlı, "Rüzgar hızının yer yer 12–15 kilometreye düştüğü, zaman zaman ise 35–40 kilometre hıza çıktığı görülüyor. Bu da yangının seyrini etkiliyor. Şu anda Alahangöl mevkisindeyiz. Ekiplerimiz yangının önünü kesmek için karadan müdahaleye devam ediyor. Sabaha kadar çalışmalarımız sürecek ve rüzgarın azalmasını bekliyoruz. Yangının çıkış nedeni teknik bir konudur. İl Emniyet Müdürlüğümüz ve İl Jandarma Komutanlığımız gerekli incelemeleri yürütüyor. İnceleme tamamlandığında sonuçları kamuoyuyla paylaşacağız" diye konuştu. 

23:21

ÇÖPLÜKTEKİ YANGIN ORMANA SIÇRADI

Manisa'nın Ahmetli ilçe merkezi yakınındaki çöplük alanda çıktı. Rüzgarında etkisiyle yayılan alevlerin ormana sıçraması üzerine bölgeye İzmir Orman Bölge Müdürlüğü’ne bağlı ekipler sevk edildi. Yangına 2 uçak, 1 helikopter, 10 arazöz ve 2 su tankeri ile müdahale başlatıldı. Salihli ve Turgutlu’dan bölgeye dozer ve arazöz sevk edildi. Yangın söndürme çalışmalarına Manisa Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanlığı’nın yanı sıra Ahmetli, Turgutlu ve Salihli itfaiye amirlikleri de aktif olarak katıldı. 

YANGIN ORMANA SIÇRADI 

Hava karardıktan sonra müdahaleye yer ekipleriyle devam ediliyor. Kaymakam Mehmet Kaan Kini ve Belediye Başkanı Fuat Mintaş da bölgeye gelerek çalışmalar hakkında bilgi aldı. Yetkililer, yangının yerleşim yerlerine sıçramaması için önlemlerin artırıldığını belirtti. Çalışmalar yoğun şekilde sürdürülüyor.

23:19

ADANA'DA ORMAN YANGINI KONTROL ALTINA ALINDI

Adana'nın Kozan ilçesi Boztahta Mahallesi'nde yüksek gerilim hattındaki elektrik telinin kopması sonucu çıkan orman yangını, 8 saatlik çalışma sonucu kontrol altına alındı. Bölgede soğutma çalışması devam ederken, zarar gören alanın tespit ise günün aydınlanması ile belli olacağı bildirildi.
22:35

BAKAN YUMAKLI: 4 YANGIN KONTROL ALTINDA

Tarım ve Orman Bakanı Yumaklı yaptığı açıklamada, "Ülke genelinde 4 yangın kontrol altına alındı 7 yangın devam ediyor. İzmir'de devam eden orman yangınları nedeniyle 5 köy ve iki mahalle tahliye edildi. Seferihisar ve Menderes'te ekiplerimiz 8 farklı noktada alevlerle mücadelelerini sürdürüyor." ifadelerine yer verdi.
20:22

ANTAKYA'DA YANGIN BÖLGESİNDE FIRTINA 

A Haber ekibi Hatay'ın Antakya ilçesinde devam eden yangın sonrasında bölgeden son gelişmeleri aktardı. A Haber Muhabiri Halil İbrahim Uğur, yanının genişlediğini ifade ederken bölgede aynı zamanda şiddetli bir fırtınanın da etkisi altına girdiğini belirtti.

Uğur, yerde durmakta zorlandıklarını ifade ederken, bir yandan da zorlu şartlarda ekiplerin yangına müdahalesine ilişkin bilgi verdi.