8 ilde dev neşter: Yasaklı şekeri piyasaya süren şebeke çökertildi! Bakan Gürlek'ten operasyon açıklaması: Hesap verecekler
Adalet Bakanı Akın Gürlek, halk sağlığını, devletin vergi gelirlerini ve ekonomik düzeni hedef alan yasa dışı faaliyetlere yönelik “Şeker Soruşturması”nın ayrıntılarını açıkladı. İstanbul merkezli 8 ildeki 26 adreste 25 şirkete yönelik arama ve evraka el koyma işlemleri gerçekleştirildi, 47 şirket yöneticisi ifadeye çağrıldı.
Adalet Bakanı Sayın Akın Gürlek, Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan'ın liderliğinde; vatandaşların sağlığını, devletin vergi gelirlerini ve ekonomik düzeni hedef alan her türlü yasa dışı faaliyetin üzerine kararlılıkla gitmeye devam ettiklerini belirtti. Bakan Gürlek, Adalet Bakanlığı, İçişleri Bakanlığı, Tarım ve Orman Bakanlığı ile Hazine ve Maliye Bakanlığı başta olmak üzere ilgili tüm kurumlar arasındaki güçlü koordinasyonun çok boyutlu suçlarla mücadelede en önemli güç olduğunu vurguladı.
KOTA İHLALİ VE YANILTICI FATURALANDIRMA YÖNTEMİ ORTAYA ÇIKARILDI
Tarım ve Orman Bakanlığı Şeker Dairesi Başkanlığının denetimleri ile Vergi Denetim Kurulu Başkanlığının incelemeleri sonucunda, nişasta bazlı şeker üretimi ve ticareti yapan bazı firmaların Şeker Kanunu ile belirlenen kota ve iç piyasa satış sınırlamalarını ihlal ettikleri tespit edildi. Bu firmaların, iç piyasaya arz edilmemesi gereken nişasta bazlı şeker niteliğindeki ürünleri piyasaya sürdükleri belirlendi.
İncelemelerde ayrıca bazı ürünlerin gerçek mahiyetinin "maltodekstrin", "glukoz", "nişasta", "fruktoz" ve benzeri adlarla faturalandırılarak gizlendiği; faturada gösterilen ürün ile fiilen teslim edilen ürün cinsi arasında farklılıklar bulunduğu anlaşıldı.
8 İLDE 26 ADRESE EŞ ZAMANLI OPERASYON: 47 ŞÜPHELİ İFADEYE ÇAĞRILDI
Halk sağlığını, tüketicinin güvenini ve piyasa düzenini doğrudan ilgilendiren bu tespitler üzerine; İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Örgütlü Suçlar Soruşturma Bürosu koordinesinde, İstanbul İl Emniyet Müdürlüğü Mali Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ile yürütülen "Şeker Soruşturması" kapsamında eş zamanlı adli işlemler başlatıldı.
İstanbul merkezli 8 ilde (İstanbul, Kocaeli, Sakarya, Ankara, Konya, İzmir, Gaziantep ve Adana) 26 adreste 25 şirkete yönelik arama ve evraka el koyma işlemleri gerçekleştirildi. Soruşturma kapsamında şirket yöneticisi olarak belirlenen 47 şüpheli ise çağrı yoluyla ifadeye çağırıldı.
Soruşturmanın; Bozulmuş veya Değiştirilmiş Gıda veya İlaçların Ticareti, Vergi Usul Kanunu kapsamında vergi kaçakçılığı ve muhteviyatı itibarıyla yanıltıcı belge düzenleme veya kullanma, özel belgede sahtecilik ve fiyatları etkileme suçları yönünden çok yönlü ve titizlikle sürdürüldüğü bildirildi.
"HUKUK ÖNÜNDE HESABINI VERECEKTİR"
Soruşturmayı titizlikle yürüten İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığına, adli işlemleri başarıyla gerçekleştiren İstanbul İl Emniyet Müdürlüğüne, soruşturmaya önemli katkı sağlayan Tarım ve Orman Bakanlığı Şeker Dairesi Başkanlığına ve Hazine ve Maliye Bakanlığı Vergi Denetim Kurulu Başkanlığına teşekkür eden Bakan Akın Gürlek, açıklamasını şu sözlerle tamamladı:
"Halk sağlığını tehlikeye atan, vatandaşlarımızı yanıltan, devletimizi vergi kaybına uğratan ve hukuka aykırı kazanç elde etmeye çalışan kim olursa olsun, hukuk önünde hesabını verecektir."
ŞÜPHELİ 47 ŞAHIS LİSTESİ
| SN | ADI SOYADI / KİMLİK NO | Şirket Ve Şahsın Durumu |
|---|---|---|
| 1 | Mehmet GÖKSU | Seyidoğlu Gıda Sanayi Ve Ticaret Anonim Şirketi |
| 2 | İbrahim Hakkı EROĞLU | Beylerbeyi Lokum Gıda Sanayi Ve Ticaret Limited Şirketi |
| 3 | Sabahattin YILMAZ | Nurs Lokman Hekim Gıda, Tarım, Bitki Ve Botanik Medikal Sanayi Ve Ticaret Limited Şirketi |
| 4 | Mustafa Kemal ÖZDOĞRU | Uğurlu Helva Tahin Gıda Sanayi Ve Ticaret Limited Şirketi |
| 5 | Gökdağ KARAKAYA | Saf Naturel Bal Gıda Pazarlama Sanayi Ve Ticaret Limited Şirketi |
| 6 | Cumhur YILDIZ | Hastürk Gıda Otomotiv İnşaat Emlak Sanayi Ve Ticaret Anonim Şirketi |
| 7 | Süleyman KURŞUN | Suluca Gıda Sanayi Ve Ticaret Limited Şirketi |
| 8 | Sedat AYDİN | Seyyidler Otomotiv Gıda İnşaat Dayanıklı Tüketimmalları Emlakçılık Sanayi Ve Ticaret Limited Şirketi |
| 9 | Cem ÖZAKGÜL | Hasal Tarım Ürünleri Sanayi Ve Ticaret Limited Şirketi |
| 10 | Tahir Uğur TEMİZER | Natura Gıda Sanayi Ve Ticaret Anonim Şirketi |
| 11 | Ömer Faruk BALÇIK | Özdey Gıda Sanayi Ve Ticaret Limited Şirketi |
| 12 | MİKAİL AKTAŞ | Aktaşlar Et Gıda Ve Hayvancılık Sanayi Ticaret Limited Şirketi |
| 13 | Mehmet EMİN HAFİF | Beşan Nişasta Gıda Sanayi Ve Ticaret Anonim Şirketi |
| 14 | AHMET EVİZ | Ak Nişasta Sanayi Ve Ticaret Anonim Şirketi |
| 15 | HAMİT TEZCAN | Tat Nişasta Sanayi Ve Ticaret Anonim Şirketi |
| 16 | MUSTAFA NURİ ÇOMU | Sunar Mısır Entegre Tesisleri Sanayii Ve Ticaret Anonim Şirketi Yönetim Kurulu Başkanı |
| 17 | KADİR KORHAN ŞULE | Gsf Gıda Sanayi Fabrikaları Üretim Sanayi Ve Ticaret Anonim Şirketi |
| 18 | HALİL KURT | Artı Endüstriyel Gıda Sanayi Ve Ticaret Anonim Şirketi Yönetim Kurulu Başkanı |
| 19 | Murat ÇOMU | Emelce Gıda Tarım İnşaat Sanayi Ve Ticaret Limited Şirketi |
| 20 | Cemil HAFİF | Anadolu Gıda Sanayi Ve Ticaret Limited Şirketi |
| 21 | Ergün ÇAKIT | Kervan Gıda Sanayi Ve Ticaret Limited Şirketi |
| 22 | Mustafa KÜÇÜKMERAL | Küçükmeral Gıda İnşaat Tarım Ürünleri Sanayi Ve Ticaret Anonim Şirketi |
| 23 | Eray KIRATLI | Gaziantep Pazarlama Ve Ticaret Limited Şirketi |
| 24 | Murat ALTUN | Sugabee Şekerleme Gıda İnşaat Sanayi İç Ve Dış Ticaret Limited Şirketi |
| 25 | Mehmet YİĞİTER | Karamehmetler Gıda Ve İhtiyaç Maddeleri Sanayi Ve Ticaret Limited Şirketi |
| 26 | Eyyüp BULUT | Tat Nişasta Sanayi Ve Ticaret Anonim Şirketi |
| 27 | Hasan DEMİRCİOĞLU | Tat Nişasta Sanayi Ve Ticaret Anonim Şirketi |
| 28 | Mehmet TEZCAN | Tat Nişasta Sanayi Ve Ticaret Anonim Şirketi |
| 29 | Nihat CEYLAN | - Tat Nişasta Sanayi Ve Ticaret Anonim Şirketi- Sunar Mısır Entegre Tesisleri Sanayii Ve Ticaret Anonim Şirketi |
| 30 | Nuh DEMİRCİOĞLU | Tat Nişasta Sanayi Ve Ticaret Anonim Şirketi |
| 31 | Osman FİLİK | Tat Nişasta Sanayi Ve Ticaret Anonim Şirketi |
| 32 | Süleyman KÖKCÜ | Tat Nişasta Sanayi Ve Ticaret Anonim Şirketi |
| 33 | Yaşar Duran KARAÖRS | Tat Nişasta Sanayi Ve Ticaret Anonim Şirketi |
| 34 | Yusuf ADAMHASAN | Tat Nişasta Sanayi Ve Ticaret Anonim Şirketi |
| 35 | Zeki KÖSE | Omnıa Nısasta Sanayı Ve Tıcaret Anonım Şirketi |
| 36 | Bülent UZEL | Omnıa Nısasta Sanayı Ve Tıcaret Anonım Şirketi |
| 37 | Murat BİRİNÇ | Omnıa Nısasta Sanayı Ve Tıcaret Anonım Şirketi |
| 38 | Osman OKSAL | Omnıa Nısasta Sanayı Ve Tıcaret Anonım Şirketi |
| 39 | Ebubekir ÇALLI | Çallı Gıda |
| 40 | Mehmet Hilmi HORASANLI | Yeşiller Gıda |
| 41 | Emre CİVELEK | İşmen Gıda |
| 42 | Ali ASLANALİ | Hansin Gıda |
| 43 | Yusuf ARSLAN | Yedi Ka Gıda |
| 44 | Mustafa ÖZTÜRK | Hmz Gıda Metal |
| 45 | Dursun YURTSEVEN | Yeşil Rize Gıda |
| 46 | Şemsi KOPUZ | Şms Kopuz Gıda |
| 47 | İsmail AĞAOĞLU | Remzi Çakar Gıda |
İŞTE BAKAN GÜRLEK'İN O AÇIKLAMASI:
"Cumhurbaşkanımız Sayın Erdogan'ın liderliğinde; vatandaşlarımızın sağlığını, devletimizin vergi gelirlerini ve ekonomik düzenimizi hedef alan her türlü yasa dışı faaliyetin üzerine kararlılıkla gitmeye devam ediyoruz.
Adalet Bakanlığımız, İçişleri Bakanlığımız, Tarım ve Orman Bakanlığımız ile Hazine ve Maliye Bakanlığımız başta olmak üzere ilgili tüm kurumlarımız arasındaki güçlü koordinasyon, çok boyutlu suçlarla mücadelede en önemli gücümüzdür.
Bu çerçevede Tarım ve Orman Bakanlığı Şeker Dairesi Başkanlığının denetimleri ile Vergi Denetim Kurulu Başkanlığının incelemeleri sonucunda; nişasta bazlı şeker üretimi ve ticareti yapan bazı firmaların, Şeker Kanunu ile belirlenen kota ve iç piyasa satış sınırlamalarını ihlal ederek, iç piyasaya arz edilmemesi gereken nişasta bazlı şeker niteliğindeki ürünleri piyasaya sürdükleri tespit edilmiştir.
Yapılan incelemelerde ayrıca bazı ürünlerin gerçek mahiyetinin "maltodekstrin", "glukoz", "nişasta", "fruktoz" ve benzeri adlarla faturalandırılarak gizlendiği; faturada gösterilen ürün ile fiilen teslim edilen ürün cinsi arasında farklılıklar bulunduğu anlaşılmıştır.
Halk sağlığını, tüketicinin güvenini ve piyasa düzenini doğrudan ilgilendiren bu tespitler üzerine; İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığımız Örgütlü Suçlar Soruşturma Bürosu koordinesinde, İstanbul İl Emniyet Müdürlüğü Mali Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ile yürütülen "Şeker Soruşturması"nda bu sabah eş zamanlı adli işlemler başlatılmıştır.
İstanbul merkezli 8 ilde; İstanbul, Kocaeli, Sakarya, Ankara, Konya, İzmir, Gaziantep ve Adana'da 26 adreste 25 şirkete yönelik arama ve evraka el koyma işlemleri gerçekleştirilmiş; soruşturma kapsamında şirket yöneticisi olarak belirlenen 47 şüpheli ise çağrı yoluyla ifadeye çağırılmıştır.
Soruşturma; Bozulmuş veya Değiştirilmiş Gıda veya İlaçların Ticareti, Vergi Usul Kanunu kapsamında vergi kaçakçılığı ve muhteviyatı itibarıyla yanıltıcı belge düzenleme veya kullanma, özel belgede sahtecilik ve fiyatları etkileme suçları yönünden çok yönlü ve titizlikle sürdürülmektedir.
Soruşturmayı titizlikle yürüten İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığımıza, adli işlemleri başarıyla gerçekleştiren İstanbul İl Emniyet Müdürlüğümüze, soruşturmaya önemli katkı sağlayan Tarım ve Orman Bakanlığı Şeker Dairesi Başkanlığımıza ve Hazine ve Maliye Bakanlığı Vergi Denetim Kurulu Başkanlığımıza teşekkür ediyorum.
Halk sağlığını tehlikeye atan, vatandaşlarımızı yanıltan, devletimizi vergi kaybına uğratan ve hukuka aykırı kazanç elde etmeye çalışan kim olursa olsun, hukuk önünde hesabını verecektir."