Bakan Fidan’dan kritik İran uyarısı: Stratejisi son derece yanlış | "Her türlü senaryoya hazırız"

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, bölgedeki son gelişmelere ilişkin kritik günlerden geçildiğini vurgulayarak "İran'ın hiçbir ayrım yapmadan bütün buraları (Körfez ülkeleri) bombalaması inanılmaz derecede yanlış bir strateji." dedi. Bakan Fidan savaşın İran'la sınırlı kalmadığını belirterek, bölgenin tamamına yayıldığını vurguladı. Fidan Türkiye'nin önlem aldığını belirterek "Kendimiz ile ilgili bütün senaryoları masaya yatırıyoruz, tüm kriz senaryolarını gözetiyoruz." mesajını verdi.
Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, bölgedeki son gelişmelere ilişkin çarpıcı değerlendirmelerde bulundu. Kritik günlerden geçildiğini vurgulayan Fidan, özellikle İran merkezli savaşın etkilerinin sınırları aştığını söyledi.
Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, "İran'ın hiçbir ayrım yapmadan bütün buraları (Körfez ülkeleri) bombalaması inanılmaz derecede yanlış bir strateji." dedi.
Fotoğraf-AFP
Bakan Fidan, TRT Haber'de gündemi değerlendirdi. Özellikle bölge adına, çok kritik günlerden geçildiğine işaret eden Fidan, "Şu ana kadar bölgede, son 20 yıldır büyük acılar, savaşlar yaşandı ve bu son yaşadığımız savaş İran ile olan savaş. Savaşın etkilerine baktığımız zaman İran ile sınırlı kalmıyor, çok önceden de tahmin ettiğimiz gibi bölgenin tamamına yayılıyor." ifadelerini kullandı.
"İRAN 'BEN GİDERSEM BÖLGEYİ DE GÖTÜRÜRÜM' DİYOR"
Fidan, İran'ın izlediği stratejiye ilişkin şunları kaydetti:
"Kendisine yönelik nihai bir saldırı değerlendirmesinde bulunduğu anda, 'Ben gidersem bölgeyi de beraberimde götürürüm' stratejisi ile bölgedeki diğer ülkelere özellikle enerji altyapılarına... İran şunun çok iyi farkında, bölgedeki kritik ülkelerde bulunan enerji altyapılarının dünya ekonomisi için, istikrarı için, enerji güvenliği için ne kadar önemli olduğunu biliyor. Buralara yönelik saldırılarını yapıyor."
İran'ın taarruza uğradıkça baskı unsurunu buradan vurmaya çalıştığını kaydeden Fidan, savaşın ne kadar süreceği meselesinin tartışmalı ve çeşitli değerlendirmelere açık olduğunu söyledi.
"SAVAŞIN KÖTÜYE GİTMEMESİ İÇİN ÇALIŞIYORUZ"
Fidan, şöyle devam etti:
"Burada önemli olan şu, saldıran tarafların amaçları ne, neyi hedefliyorlar? Burada iki tane ana amaç kümesi ortaya çıkıyor. Birinci kümede İran'ın sahip olduğu askeri yeteneklerin ortadan kaldırılmasıyla ilgili askeri, profesyonel değerlendirme var. Bu amaca ulaşana kadar biz bu harekatı devam ettireceğiz görüşü var. Diğer taraftan da rejim değişikliğini hedefleyen bir askeri harekat perspektifi var. Bu iki hedefe göre savaşın süresi değişir, şekli de değişir, yayılma tarzı, oluşturacağı riskler de değişir. Bu ikisi çok farklı konsept."
Fotoğraf-AA
Şimdiden belirli ülkelerle bir araya gelerek, bir görüş oluşturmaya yönelik çalışmalar olduğunu belirten Fidan, "Şu anda savaşın içerisinde kötü bir durumdayız. Bölge olarak bunun daha kötüye gitmesini nasıl engelleriz, bununla ilgili çalışmalarımızı yapıyoruz." dedi.
"İRAN YANLIŞ STRATEJİ İZLİYOR"
Bakan Fidan, Körfez ülkelerinin büyük bir kısmının, bu savaşın çıkmaması için çalıştığına dikkat çekerek, şu değerlendirmede bulundu:
"Saldırıdan bir saat öncesine kadar Katar Başbakanı ve Dışişleri Bakanı savaşın çıkmaması için uğraşıyordu. Aslında İran'ın lehine olacak bir noktada faaliyet gösteriyordu. Ama buna rağmen İran'ın hiçbir ayrım yapmadan arabulucu Umman'ı, Katar'ı, Kuveyt'i, Bahreyn'i, Suudi Arabistan'ı, Birleşik Arap Emirlikleri'ni, Ürdün'ü, bütün buraları bombalaması bence inanılmaz derecede yanlış bir strateji. Bölgedeki riski, zaten çok ciddi yükseltiyor. Ama diğer taraftan kendi perspektifinden bakıldığı zaman da son derece yanlış bir strateji, dostlarımız açısından baktığımız zaman da kendi değerlendirmemiz açısından İran adına yanlış bulduğumuz bir husus."
Fidan, ocak ayında savaş açısından "havaların çok ısındığını" belirterek 27 Ocak'ta Başkan Recep Tayyip Erdoğan'ın, ABD Başkanı Donald Trump ile yaptığı görüşmenin tarihi bir görüşme olduğunu, o günlerde ABD'nin saldırıyla ilgili bir karar verme arifesinde bulunduğunu aktardı.




