Başkan Erdoğan Aliyev ve Pakistan Başbakanı Şerif ile görüştü! İşte ele alınan konular...
Başkan Recep Tayyip Erdoğan, 8 Kasım Zafer Günü münasebetiyle Bakü’de düzenlenen törene iştirak etmek üzere Azerbaycan’a geldi. Başkan Erdoğan Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ve Pakistan Başbakanı Şahbaz Şerif’le görüştü. İşte ele alınan konular...
Başkan Erdoğan 8 Kasım Zafer Günü münasebetiyle Azerbaycan'ın Başkaneti Bakü'ye gitti. Erdoğan ziyaret vesilesiyle, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ve Pakistan Başbakanı Şahbaz Şerif'le görüştü.
CANLI ANLATIM
AZERBAYCAN'A VERDİĞİ DESTEK HEPİMİZE GÜÇ VERDİ
Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Bakü'de düzenlenen 2. Karabağ Savaşı zaferinin 5. yıl dönümünde Başkan Erdoğan'a savaşın ilk saatlerinden itibaren verdiği siyasi ve manevi destekten ötürü teşekkür etti. Aliyev, "Karabağ Zaferi'nde Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın desteği güç verdi"
Aliyev, Bakü'deki askeri geçit töreninde Erdoğan ve Şahbaz Şerif'e teşekkür etti ve "Erdoğan'ın desteğini hiç unutmayacağız" diye niteledi.
Türk ve Pakistan askerlerinin törende yer alması üç ülke ordularının birliğinin göstergesi olarak değerlendirildi. Aliyev, Ermenistan'ın işgalci politikalarını ve yaklaşık 1 milyon kişinin yerinden edilmesini hatırlatarak, toprakların geri alınmasının nedenlerini anlattı. Kurtarılan bölgelerde kapsamlı imar çalışmaları yapıldığı ve bugün bu topraklarda 60 bin kişinin yaşadığı belirtildi.
Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, 2. Karabağ Savaşı'nın zaferinin 5. yılı nedeniyle Bakü'de düzenlenen askeri geçit töreninde konuştu. Aliyev, törene katılan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Pakistan Başbakanı Şahbaz Şerif'e teşekkür ederek, Erdoğan'ın savaşın ilk saatlerinden itibaren Azerbaycan'a verdiği desteğin ülkeye ek güç ve moral sağladığını söyledi.
Aliyev, Erdoğan'ın "Azerbaycan yalnız değildir." sözünü tüm dünyaya gönderilmiş bir mesaj olarak nitelendirdi ve bu desteğin Azerbaycan halkı tarafından unutulmayacağını vurguladı.
DAYANIŞMANIN SOMUT ÖRNEĞİ
Törende Türk ve Pakistan askerlerinin de yer alması, Aliyev tarafından Türkiye ile Azerbaycan arasındaki birliğin ve üç ülke ordularının dayanışmasının somut bir göstergesi olarak değerlendirildi.
Aliyev, Pakistan devletinin ve halkının savaş sürecinde Azerbaycan'a destek verdiğini hatırlatarak, bu katılımların bölgesel işbirliğine işaret ettiğini ifade etti.
1 MİLYON KİŞİ YURTLARINDAN EDİLDİ
Aliyev, Ermenistan’ın işgalci politikasına dikkat çekti; Azerbaycan topraklarının uzun süre işgal altında kaldığını ve yaklaşık 1 milyon kişinin yurtlarından edildiğini belirtti. Barış müzakerelerinde sonuç alınamaması halinde toprakların savaş yoluyla geri alınacağının her zaman söylendiğini aktaran Aliyev, Ermenistan'a destek veren bazı devletlerin ekonomik, siyasi ve askeri destek sağladığını savundu.
EKONOMİK VE ASKERİ GÜÇLENME
Devlet ve halk olarak toprakları geri almak için 30 yıl boyunca çalışıldığını söyleyen Aliyev, uluslararası platformlarda seslerini yükselttiklerini, güçlü bir ekonomi kurduklarını ve ekonomik bağımsızlık elde ettiklerini belirtti. Aliyev, güçlü bir ordu kurulmasının da zafere yaklaştıran önemli etkenlerden biri olduğunu ifade etti.
Aliyev, Karabağ ve Doğu Zengezur’da kapsamlı imar ve ihya çalışmalarının sürdüğünü, şimdi kurtarılan topraklarda 60 bin kişinin yaşadığını kaydetti. Aliyev, "Bu toprakların sahipleri olarak Karabağ ve Doğu Zengezur’a döndük. Bu topraklarda ebedi yaşayacağız. Azerbaycan bayrağı burada ebedi dalgalanacak. Karabağ, Azerbaycan’dır." diyerek sözlerini tamamladı.
BAŞKAN ERDOĞAN YURDA DÖNDÜ
Başkan Erdoğan, Azerbaycan'ın başkenti Bakü'deki temaslarının ardından "TC-TUR" uçağıyla İstanbul'a geldi.
Atatürk Havalimanı Devlet Konukevi'ne gelen Erdoğan'ı, İstanbul Valisi Davut Gül, AK Parti İstanbul İl Başkanı Abdullah Özdemir ve diğer yetkililer karşıladı.
Başkan Erdoğan ile birlikte Azerbaycan'a giden heyet de İstanbul'a geldi.
"GAZZE'DE ATEŞKESİN KORUNMASI ÖNEMLİ"
Başkan Erdoğan ile Pakistan Başbakanı Şahbaz Şerif görüşmesinin detayları belli oldu.
Görüşmede Türkiye ile Pakistan ikili ilişkileri, bölgesel ve küresel konular ele alındı.
Erdoğan görüşmede, Türkiye ile Pakistan arasındaki ilişkileri ticaret başta olmak üzere enerji, savunma sanayii gibi alanlarda daha ileri taşımak için gayret gösterdiklerini ifade etti.
Erdoğan, Türkiye’nin, Pakistan’daki terör saldırılarını ve Pakistan-Afganistan gerilimini yakından takip ettiğini, iki ülke arasında sağlanan ateşkesin devamının önemli olduğunu, bu çerçevede taraflar arasında ev sahipliğimizde sürdürülen görüşmelerin kalıcı istikrar için netice vermesini arzu ettiğini ve sürece katkı sunmayı sürdüreceklerini belirtti.
GAZZE'DE ATEŞKESİN KORUNMASI ÖNEMLİ
Başkan Erdoğan, Gazze’de sağlanan ateşkesin korunmasının önemine işaretle, konunun Birleşmiş Milletler zemininde takibinin gerekliliğini özellikle vurguladı.

