A Haber - Haberler, Son Dakika Haberleri, A Haber Canlı Yayın
08 Aralık 2025, Pazartesi
  • CANLI YAYIN
  • Ziraat Türkiye Kupasi
  • TÜM MANŞETLER
  • SON DAKİKA
  • ÖZEL HABER
  • VİDEO
      • Programlar
      • Gündem
      • Yaşam
      • Dünya
      • Spor
      • Ekonomi
      • Kültür Sanat
      • Teknoloji
      • Otomobil
      Özel Video Arşivden Çıkan Gerçek Haber Özel Melih Altınok ile Sebep Sonuç Satır Arası Memleket Meselesi Canan Barlas ile Gündem Toplumsal Hafıza 15 Temmuz Bir insan bir hikaye Belgesel Kuşağı Klipler Portre Erkan Tan İle Sabah Ajansı Unutma Hatırla Perde Arkası Arka Plan Banu El İle Ajans Haktan Uysal İle A Haber'de Bugün Aklın Yolu Dünya Atlası
  • GALERİ
  • GÜNDEM
  • EKONOMİ
  • YAŞAM
  • DÜNYA
  • SPOR
  • ÖZEL HABER
  • MAGAZİN
  • VİRAL
  • ANALİZ
  • YAZARLAR
  • CANLI TV
    • Tv Yayınları
      • A Haber
      • A Spor
      • A Para
      • Vav TV
      • A News
      • ATV
      • A2TV
      • Minika Go
      • Minika Çocuk
      Radyo Yayınları
      • A Haber Radyo
      • A Spor Radyo
      • A Para Radyo
      • A News Radio
      • Radyo Turkuvaz
      • Turkuvaz Romantik
      • Turkuvaz Efsane
      • Vav Radyo
      • Radyo Soft
      • Radyo Energy
      • Turkuvaz Anadolu
      • Turkuvaz Musiki
      • Turkuvaz Nostalji
  • CANLI TV
    • TV YAYINLARI
      • A Haber
      • A Spor
      • A Para
      • Vav TV
      • A News
      • ATV
      • A2TV
      • Minika Go
      • Minika Çocuk
    • RADYO YAYINLARI
      • A Haber Radyo
      • A Spor Radyo
      • A Para Radyo
      • A News Radio
      • Radyo Turkuvaz
      • Turkuvaz Romantik
      • Turkuvaz Efsane
      • Vav Radyo
      • Radyo Soft
      • Radyo Energy
      • Turkuvaz Anadolu
      • Turkuvaz Musiki
      • Turkuvaz Nostalji
  • RESMİ İLAN
  • KLİPLER
  • ÖZEL VİDEO
  • A HABER RADYO
  • NAMAZ VAKİTLERİ
  • DİZİLER
    • Eski Diziler
      • Gül Masalı
      • Eşkıya Dünyaya Hükümdar Olmaz
      • Adı Sevgi
      • Kalp Yarası
      • Hercai
      • Beni Bırakma
      • Canevim
      • Gel Dese Aşk
      • Gençliğim Eyvah
      • Sen Anlat Karadeniz
      • Kimse Bilmez
      • Akıncı
      • Baş Belası
      • Bozkır Arslanı Celaleddin
      • İkimizin Sırrı
      • Maraşlı
      • Hakim
      • Bir Zamanlar Çukurova
      Kuruluş Osman
      Bir Gece Masalı
      Can Borcu
      Zembilli
      Kardelenler
      Sustalı Ceylan
      Başka Bir Gün
  • atv PROGRAMLARI
    • Müge Anlı ile Tatlı Sert Esra Erol' da Kim Milyoner Olmak İster
  • DİĞER
    • Son Dakika Özel Haber Özel Video Memurlar Yaşam Eğitim Magazin Viral Sağlık Televizyon Teknoloji Otomobil Din Tarih Klipler Analiz Portre Yazarlar
      Galeri ABD Avrupa’yı gözden mi çıkardı? Trump yönetiminin Ulusal Güvenlik Strateji Belgesi’nde resmi aşağılama Ofiste korku dolu anlar! Çöken tavandan düşerek aşağı indi 2026 bedelli askerlik yerleri ne zaman açıklanacak? Başvuru, ücret ve celp takvimi Doğum izni süresi uzuyor: Kamu ve özel sektör çalışanlarına yeni haklar Diktatör Esad’ın o konuşmaları ilk kez ortaya çıktı! Putin’le böyle dalga geçmiş Bu serada sebze değil araba yetişiyor! Değer 3 milyon TL’den fazla 82 ve 83 plaka geliyor mu? Türkiye’de il sayısı artabilir: Yeni liste açıklandı Hatay’da dayı vahşeti! Küçük Amir’in ilk isteği ortaya çıktı | Cani dayı ifadesinde ne dedi?
      RSS Künye Frekanslar Arşiv Yayın Akışı Gizlilik Bildirimi Ziraat Türkiye Kupası Bize Ulaşın
  • BİZE ULAŞIN

A Haber’i
Sosyal Medyada Takip Edin

  • Apple iTunes
  • Google Play
  • Huawei App Gallery
  • Bize Ulaşın
  • Künye/İletişim
  • Veri Politikası
  • Gizlilik Bildirimi
Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Haberler Gündem Haberleri TBMM'de zirai don zirvesi! Araştırma Komisyonu toplandı

TBMM'de zirai don zirvesi! Araştırma Komisyonu toplandı

ahaber.com.tr Haber Merkezi
Giriş: 25.06.2025 22:29
TBMM’de zirai don zirvesi! Araştırma Komisyonu toplandı

Nisan ayında bazı tarım alanlarında meydana gelen zirai don tespitinin ardından TBMM'de Zirai Don Araştırma Komisyonu kuruldu. Komisyon bugün toplanırken, AK Parti Burdur Milletvekili Adem Korkmaz başkanlık etti. Adem Korkmaz tarım politikasında sürdürülebilir bir tarım için çalıştıklarını vurgulayarak "Türkiye'deki Tarım Sigortalarının Yeniden Yapılandırılması’ başlığında daha çok sigorta, aktüeryal yapı, dünya uygulamaları gibi başlıklarını ele aldık. Türkiye'de yeni bir yapılandırma modelinin inşa edilmesi için bir teknik çalışmayı ortaya koymayı hedefliyoruz." ifadelerini kullandı.

Türkiye'de sert geçen kışın ardından tarım ürünlerinde meydana gelen zirai don krizinin ardından TBMM'de Zirai Don Araştırma Komisyonu toplandı. Komisyonda; Boğaziçi Üniversitesi İklim Değişikliği ve Politikaları Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Levent Kurnaz, İklim Değişikliği Başkan Yardımcısı Orhan Solak, Meteoroloji Genel Müdür Yardımcısı Yüksel Yağan ile Tarım ve Orman Bakanlığı Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü Bahçe Bitkileri Araştırmaları Daire Başkanı Davut Keleş sunum gerçekleştirdi.

AK Parti Burdur Milletvekili Adem Korkmaz (DHA) AK Parti Burdur Milletvekili Adem Korkmaz (DHA)

"TÜRKİYE'DE YENİ BİR YAPILANMA MODELİ İNŞAA EDİLECEK"

Komisyon Başkanı ve AK Parti Burdur Milletvekili Adem Korkmaz, 4 Temmuz günü iki farklı konuda teknik ve akademik çalıştay gerçekleştireceklerini belirterek, "İki önemli konuda, biri, iklim değişikliği gerçeği karşısında tarım ve yeni tarım politikalarının nasıl olması gerektiği üzerine, daha çok iklim değişikliği çalışan ve bu kapsamdaki tarım üzerine odaklanan teknik ve akademik ve komisyon üyelerimizin katılımıyla olacak, diğerinde de sürdürülebilir bir tarım için, sürdürülebilir bir gıda üretimi için, artık tarım ve gıdanın ülkeler açısından stratejik taşımış olduğu önemi dikkate alan 'Türkiye'deki Tarım Sigortalarının Yeniden Yapılandırılması' başlığında da daha çok sigorta, aktüeryal yapı, dünya uygulamaları gibi başlıklarını tartışacağımız, Türkiye'de TARSİM olarak isimlendirilen ama buna geniş bakmak lazım, tarımsal sigortalar ya da başka bir bağlam mı ortaya koymak lazım, sadece sigorta mantığında tarımın sürdürülebilirliğini temin etmek ne kadar mümkündür, bunları tartışacağımız; ayrıca, başka bir çalışma ya da başka bir sistem mi inşa etmek gerekecek bu konuda, dünya ve Türkiye'de yeni bir yapılandırma modelinin inşa edilmesinin hedeflendiği bir teknik çalışmayı da tamamladığımızda, inşallah, komisyonumuz bu anlamda önemli bir konuyu da gündeme getirmiş ve bu konuda bir fark oluşturacak çalışmayı ortaya koymuş olacaktır diye düşünüyorum" dedi.

'SON OLAY, 65 İLİMİZDE ZARARA YOL AÇTI'

Korkmaz'ın açılış konuşmasının ardından sunumunu gerçekleştiren Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü Daire Başkanı Davut Keleş, zirai don öncesi alınması gereken önlemlere değinerek, "Zirai don öncesi alınması gereken birtakım önlemeler var; kültürel önlemler, yer seçimi, budama uygulamalarındaki bitki besleme yönetimi, sulama stratejileri bunlardan bazılarıdır. Yakın tarihte 2004 ve 2014 yılında da don felaketleriyle karşılaşmıştık ancak bu son olayda 65 ilimizde zarara yol açtı" diye konuştu.

'MERSİN, ANTALYA BÖLGESİ ÇÖLLEŞECEK'

Boğaziçi Üniversitesi Fizik Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Levent Kurnaz ise, "Nisan ayında kutup girdabı son derece zayıftı. Bu da kutuplardan gelen soğuk havanın Türkiye'yi de etkilemesine neden oldu. Meydana gelen donun sebebi buydu. Bu tekrar olacak. Bir daha ne zaman olacak; gelecek sene. Bizi de vurma ihtimali elbette var. Bir noktada kesinlikle olacak. Kutup da artık ısındığı için soğuk hava tutunamıyor ve aşağı kaçıyor. 36 derece koordinatında yer aldığı için Mersin, Antalya bölgesi çölleşecek. Bu yüzyılın içerisinde gerçekleşecek. İklim değişikliğiyle beraber çok ciddi bir sorun da don olacak" dedi.

'İKLİM DEĞİŞİKLİĞİNİN ŞİDDETİ ARTIYOR'

İklim Değişikliği Başkan Yardımcısı Orhan Solak, 'Küresel Afet Raporu 2024' verilerini paylaşarak, 2024'te dünya genelinde doğal afetlerin neden olduğu ekonomik kaybın 320 milyar dolar olarak kaydedildiğini, bu kayıpların yaklaşık 140 milyar dolarının da sigorta kapsamında karşılandığını aktardı.

Solak, Türkiye'nin iklim değişikliğini en yoğun hisseden bölgede yer aldığını kaydederek, "İklim değişikliği afetlerin sıklık ve şiddetini artırıyor bunların gelecek yıllarda da artmasını öngörüyoruz. Sigortacılığın kapsamının güçlendirilmesi gerekiyor. Türkiye dünyanın 7'nci büyük tarım üreticisi ve iklim krizi karşısında en kırılgan sektörlerin başında geliyor. 2011- 2040 arasında donun azalacağı öngörülüyor. Bu azalma şiddetteki azalma olarak anlaşılmamalı. Zirai don riski devam ediyor diyebiliriz" ifadelerini kullandı.

'BİR FELAKET GELDİĞİNİ BİLİYORDUK'

Meteoroloji Genel Müdür Yardımcısı Yüksel Yağan, 28 Mart-4 Nisan tarihleri arasında zirai don riskini gördüklerini ve don öncesi il tarım müdürlüklerini bilgilendirdiklerini belirterek, "Biz aslında uzun periyodlu yayımlayabilirdik bunu. Çünkü biliyorduk ne olacağını ama vatandaşımız farkında olsun, kamu kurumlarımız farkında olsun diye aralık vererek yayımlamaya başladık. Ama bir felaket geldiğini de biliyorduk maalesef" dedi.

TBMM’de zirai don zirvesi! Araştırma Komisyonu toplandı
A HABER UYGULAMASINI İNDİRMEK İÇİN TIKLAYIN
TBMM’de zirai don zirvesi! Araştırma Komisyonu toplandı TBMM’de zirai don zirvesi! Araştırma Komisyonu toplandı TBMM’de zirai don zirvesi! Araştırma Komisyonu toplandı

Günün Manşetleri GÜNÜN MANŞETLERİ İÇİN TIKLAYIN
  • ABONE OL
DİĞER
CANLI | Futbolda ikinci dalga bahis soruşturması! En yeni bilgiler A Haber’de: Sen karşılıklı gol oyna ben yerim
TÜRK TELEKOM REKLAM
Finans
ahaber.com.tr
  • VİDEO
  • CANLI YAYIN
  • PROGRAMLAR
    • Düşünce Atlası
    • Yaz Boz
    • Kadraj
    • Toplumsal Hafıza
    • Canan Barlas ile Gündem
    • Arka Plan
    • Memleket Meselesi
    • Seyahatname
    • Belgesel Kuşağı
    • Diplomasi
    • Söz Teması
    • Medya Dünyası
    • İş'in sırrı
    • Dijital Çağ
    • Z Raporu
    • 1.Sayfa
  • Üye Girişi
  • Üye Ol
  • A HABER ÖZEL
  • GÜNDEM
  • EKONOMİ
  • SON DAKİKA
  • YAŞAM
  • DÜNYA
  • SPOR
  • MAGAZİN
  • VİRAL
  • TEKNOLOJİ
  • OTOMOBİL
  • DİN
  • TARİH
  • SAĞLIK
  • YAZARLAR
  • VİDEO
    • Programlar
    • Gündem
    • Yaşam
    • Dünya
    • Spor
    • Ekonomi
    • Kültür Sanat
    • Teknoloji
    • Otomobil
  • GALERİ
    • En Yeniler
    • Gündem
    • Yaşam
    • Dünya
    • Ekonomi
    • Magazin
    • Viral
    • Spor
    • Otomobil
    • Teknoloji
  • İNTERNET REKLAM
  • RSS
  • BİZE ULAŞIN
  • KÜNYE/İLETİŞİM
  • VERİ POLİTİKASI
  • KARİYER
  • FREKANSLAR
  • ARŞİV
  • YAYIN AKIŞI
  • GİZLİLİK BİLDİRİMİ
Daha Fazla Gör
  • Son dakika video izle
  • Son dakika haberleri
  • A Haber analiz
  • Gündem haberleri
  • Ekonomi haberleri
  • Otomobil haberleri
  • Namaz vakitleri
  • Hava durumu
  • İstanbul Yol durumu
  • Atv canlı yayın izle
  • Spor haberleri
  • Foto galeri
  • Son dakika emekli haberleri
  • Teknoloji haberleri
  • A Haber programlar
  • Sabah – Takvim yazarları oku
  • Kuruluş Osman izle
  • Gazete manşetleri
  • Instagram dondurma
  • 2026 bedelli askerlik yerleri ne zaman açıklanacak? Başvuru, ücret ve celp takvimi
  • Doğum izni süresi uzuyor: Kamu ve özel sektör çalışanlarına yeni haklar
  • 82 ve 83 plaka geliyor mu? Türkiye’de il sayısı artabilir: Yeni liste açıklandı
  • A101'e 11 Aralık’ta neler geliyor? Yeni aktüel liste yayınlandı: Su sebili, ısıtıcı
  • Memura en düşük 60.000 TL maaş! Seyyanen zam+2 formüllü hesap: Öğretmen, polis...
  • Dondurucu hava İstanbul'da! Yağışlar şiddetlenecek, sokaklar bembeyaz olacak
  • FED faiz kararı ne zaman açıklanacak? Faiz indirimi geliyor mu?
  • GTA 6 için yeni tarih: Oyuncular bekleyişte! GTA 6 resmi çıkış tarihi ne zaman?
  • 2026 Baba Vanga kehanetleri gündemde: Baba Vanga kimdir?
  • Bu gen bozulursa şizofreni başlıyor olabilir! GRIN2A araştırması gündemde
  • MEB 2025-2026 takvimi: Sömestr ne zaman? Karne ve 15 tatil tarihleri
  • TCMB aralık faiz kararı ne zaman açıklanacak? İndirim mi gelecek sabit mi kalacak?
  • A Haber
  • iPhone iPhone
  • Android Android
  • Facebook
  • X
  • Instagram
  • Flipboard Flipboard
  • Youtube
  • RSS