aHaber
02 Temmuz 2022, Cumartesi
  • CANLI YAYIN
  • MANŞET
  • CANLI YAYIN
  • SON DAKİKA
  • ÖZEL HABER
  • VİDEO
      • Programlar
      • Gündem
      • Yaşam
      • Dünya
      • Spor
      • Ekonomi
      • Teknoloji
      • Otomobil
      Özel Video Haber Özel Melih Altınok ile Sebep Sonuç Satır Arası Memleket Meselesi Canan Barlas ile Gündem Toplumsal Hafıza 15 Temmuz Bir insan bir hikaye Belgesel Kuşağı Klipler Portre Erkan Tan İle Sabah Ajansı Unutma Hatırla Perde Arkası Arka Plan Banu El İle Ajans Haktan Uysal İle A Haber'de Bugün
  • GALERİ
  • GÜNDEM
  • EKONOMİ
  • YAŞAM
  • DÜNYA
  • SPOR
  • ÖZEL HABER
  • MAGAZİN
  • ANALİZ
  • YAZARLAR
  • CANLI TV
    • Tv Yayınları
      • A Haber
      • A Spor
      • Vav TV
      • A News
      • ATV
      • A2TV
      • Minika Go
      • Minika Çocuk
      Radyo Yayınları
      • A Haber Radyo
      • A Spor Radyo
      • A News Radio
      • Radyo Turkuvaz
      • Turkuvaz Romantik
      • Turkuvaz Efsane
      • Vav Radyo
      • Radyo Soft
      • Radyo Energy
      • Turkuvaz Anadolu
      • Turkuvaz Musiki
      • Turkuvaz Nostalji
      • Apara Radyo
  • CANLI TV
    • TV YAYINLARI
      • A Haber
      • A Spor
      • Vav TV
      • A News
      • ATV
      • A2TV
      • Minika Go
      • Minika Çocuk
    • RADYO YAYINLARI
      • A Haber Radyo
      • A Spor Radyo
      • A News Radio
      • Radyo Turkuvaz
      • Turkuvaz Romantik
      • Turkuvaz Efsane
      • Vav Radyo
      • Radyo Soft
      • Radyo Energy
      • Turkuvaz Anadolu
      • Turkuvaz Musiki
      • Turkuvaz Nostalji
      • Apara Radyo
  • KLİPLER
  • ÖZEL VİDEO
  • A HABER RADYO
  • NAMAZ VAKİTLERİ
  • DİZİLER
    • Gül Masalı Sevmek Zamanı İçimizdeki Ateş Yalnız Kurt Hakim Destan Kuruluş Osman Bir Zamanlar Çukurova Kardeşlerim Eski Diziler
      • Eşkıya Dünyaya Hükümdar Olmaz
      • Adı Sevgi
      • Kalp Yarası
      • Hercai
      • Beni Bırakma
      • Canevim
      • Gel Dese Aşk
      • Gençliğim Eyvah
      • Sen Anlat Karadeniz
      • Kimse Bilmez
      • Akıncı
      • Baş Belası
      • Bozkır Arslanı Celaleddin
      • İkimizin Sırrı
      • Maraşlı
  • atv PROGRAMLARI
    • Müge Anlı ile Tatlı Sert Esra Erol' da Kim Milyoner Olmak İster
  • DİĞER
    • Son Dakika Özel Haber Özel Video Memurlar Yaşam Eğitim Magazin Televizyon Sağlık Teknoloji Otomobil Din Tarih Klipler Analiz Portre Yazarlar Ramazan
      Galeri Camdaki Kız’ın Rafet’i Tamer Levent samimi görüntülere montaj dedi! Mahkeme yolunu yuttu Şükrü Özyıldız’ın yüzündeki maskenin nedeni belli oldu Sinem Ünsal ve Kıvanç Kılınç’tan kötü haber geldi! Dört yıllık aşk bitti Fatih Ürek kaza yaptı! ’Ne olduğunu ben de anlamadım’ Türkiye’nin konuştuğu adam! Gördüğü rüya hayatını değiştirdi! 1 milyar dolarlık petrol bulundu Antalya’da korkunç olay! Sağlık ekibine kaldırım taşlıyla saldırdı Milli TİHA AKINCI LGK-82 ile hedefi tuzla buz etti! İşte göklerde yükselen Türkiye’nin yeni istikbali Mehmet Ali Erbil’in oğlu boyunu geçti! Ali Sadi görenler şaşırttı
      Namaz Vakitleri RSS Bize Ulaşın Künye Frekanslar Arşiv Yayın Akışı Gizlilik Bildirimi Ziraat Türkiye Kupası
  • BİZE ULAŞIN
Namaz Vakitleri şehir ara
    Haberler Gündem Haberleri Hülya Balı'nın ifadesi ortaya çıktı

    Hülya Balı'nın ifadesi ortaya çıktı

    GÜNDEM
    Giriş Tarihi: 02.08.2018 Güncelleme Tarihi: 02.08.2018
    ABONE OL
    Hülya Balı’nın ifadesi ortaya çıktı

    Etkin pişmanlık yasasından yararlanan DAEŞ'lı terörist İlhami Balı'nın eşi Hülya Balı, Kilis'teki sorgusundan örgütün kanlı eylemleri hakkında bilgi verirken, 35 teröristin ismini verdi.

    Türkiye sınırında terör örgütü DAEŞ'in eylemlerini uzun süre "sınır emiri" sıfatıyla yöneten örgütün Türkiye'deki kanlı eylemlerinin sorumlusu İlhami Balı'nın eşi Hülya Balı itirafçı oldu. Türkiye'ye dönmek isterken çocuklarıyla birlikte MİToperasyonuyla yakalanan Hülya Balı'nın, Kilis Emniyet Müdürlüğü'nde, geçen şubatta alınan ifadesinde, etkin pişmanlıktan yararlanmak istediğini belirterek 35 kişinin ismini verdiği bildirildi. Tutuklanan Balı, emniyetteki ifadesinde örgütün vahşi eylemlerinden ailelere dolar üzerinden yaptığı ödemelere, kocasının katıldığı eylemlerden Rakka'daki yaşama kadar bir çok çarpıcı bilgi verdi.

    Balı'nın hâkimlikte verdiği ifadeler açığa çıkmıştı. Balı'nın Kilis Emniyeti Terörle Mücadele (TEM) Şubesi'nde 14 Şubat'taki sorgusunda daha kapsamlı ifade verdiği anlaşıldı. Etkin pişmanlıktan yararlanmak isteyen Balı'ya, sorguda "1 Eylül 2015'te, Kilis Şehit Mehmet Hudut Karakolu'nda er Yusuf Beylem'in şehit edilmesi, er Sefter Taş'ın kaçırılması" ile ilgili bilgisi de soruldu. Balı "Ben ve çocuklarım Gaziantep'ten Suriye yani Bablemun'a geçmiştik. Bizi eşim karşıladı. Bir köye götürüp yerleştirdi. Daha sonra Türk askerinin sınırda DAEŞ terör örgütüyle savaştığını ve acilen sınıra gideceğini söyledi. Bu çatışmada bir askerin şehit edildiğini ve birinin kaçırıldığını televizyondan duydum. Bu olayda ismi geçen şahıslardan Ebu Bekir kod adlı kişi benim eşim olur. Ebu Enes kod adlı kişi tahminime göre Deniz Büyükçelebi olabilir. Ebu Usame ise Ahmet Yıldız olabilir. Ama tam emin değilim" dedi.

    KAÇIRILAN ERLER SORULDU

    Balı'ya, bu çatışmada kaçırılan erlerin isimleri verilerek "Askerlerimizin 22 Aralık 2016'da Ebu Ramadan isimli örgüt mensubu tarafından yakılarak şehit edilmesi olayıyla ilgili bilginiz var mı" sorusu da yöneltildi. Böylece, resmi sorguda iki askerin yakılarak şehit edildiği belirtilmiş oldu. Balı, bu soruya "Ben böyle bir olay olduğunu, komşum olan ismini hatırlayamadığım Suriyeli bir şahıs tarafından izletilen videodan sonra öğrendim. Kimin yaptığını bilmiyorum. Olay beni çok üzmüştü ve etkilemişti. Bu olayı eşime sordum yanıt vermedi. Ben de üsteleyemedim. Bunun çok vahşice olduğunu söyledim. Çocuklarımın videoyu kesinlikle görmemesini eşimden bizzat istedim. Bu olayın yaşanmasından sonra ben iyice örgütten ve sözde İslam devletinden soğudum ve kaçma planlarımı öne aldım. Ebu Ramadan dediğiniz şahıs, benim teşhis ettiğim Hasan Aydın olabilir. Yine de çok emin değilim."

    Balı, 2016'da DAEŞ tarafından Türkiye'ye atılan füzelerden ise haberinin olmadığını söyledi.

    'EŞLERİMİZ TAVSİYE EDERDİ'

    Yakalandığında kayınpederi Fevzi Balı'nın haberdar edilmesini isteyen Hülya Balı, 1991 doğumlu ve ilkokul mezunu olduğunu, Balı ile 2007'de evlendiğini, üç erkek çocuğu bulunduğunu kaydetti. Bir dönem Reyhanlı'da yaşadıklarını, o dönemde ayda bir iki kez evlerde toplandıklarını ve Ebu Hanzala'nın kitaplarını eşlerinin tavsiyeleri doğrultusunda okuduklarını söyledi.

    Evlendikten sonra eşinin Adıyaman'daki Menzil tarikatına gidip gelmeye başladığını, bir suç nedeniyle cezaevine girdiğini, çıkınca bobinaj dükkanını kapattığını söyleyen Balı, şunları söyledi: "Hayır ve Ensar derneğinde çalışıyordu. Şubesi Gaziantep'te olduğundan buraya taşındık. 5 ay oturduk. Sonra beni Reyhanlı'ya, kayınvalidemin yanına bırakıp gitti. Telefon irtibatı kuramadım. Gaziantep'e döndüğümüzde, evimin arandığını, tablet ve bilgisayarın alındığını öğrendim. Eşyalarımı alıp Reyhanlı'ya taşındım. İlhami beni arayarak bizi yanına, Suriye'ye aldıracağını söyledi ama çocuklarımla birlikte gelmeyeceğimi söyledim. 'Çocukları bir daha göstermem' dedi, tehdit etti. Beni geri göndereceğini söylediği için ikna oldum. Sonra Hasan Şanverdi evimize gelerek bizi Antep'e götürdü. Bilmediğim bir yerde bıraktı ve insan kaçakçıları bizi karşıladı. Arabayla bilmediğim bir yerden Suriye'ye geçtik. Bizi orada eşim ve Mustafa Demir, yanlarında 50-60 yaşında bir adamla karşıladı. Yanlarında silah görmedim. Bablemun'da eşimin ayarladığı eve gittik."

    '100 DOLAR ÖDENİYORDU'

    Burada 9 ay kaldıklarını, bu süreçte eşinin kendisini baskı altında tuttuğunu söyleyen Balı, burada Deniz Büyükçelebi'nin eşi ve ismini verdiği kadınlarla tanıştığını kaydetti. İlhami Balı'nın Arapça yazılı bir kimliği bulunduğunu söyleyen Balı, "Bana ve çocuklarıma DEAŞtarafından Amerikan doları olarak verilen bir ücret vardı. Ben ve çocuklarıma 100 dolar ödeniyordu" dedi.

    'GÖZLERİMİ KAPATTILAR'

    Bablemun'dan Rai'ye geçtiklerini, burada da 4-5 ay kaldıklarını söyleyen Balı, bir süre sonra Rakka'ya taşındıklarını anlattı. Çocukları ile Türkiye'ye dönmek istediğini Rakka'dan kaçakçılar vasıtasıyla otobüse binerek ÖSO kontrolünde olan El Bab'a giderken çevirmelerde Cerablus'tan geldiğini söylediğini ve salıverildiklerini kaydeden Balı, "El Bab'ta direkt garaja gittik. Azez'e gideceğimizi, araç olup olmadığını sorduk. Geç olduğu için şoför götürmedi. Araç şoförünün evinde 10 gün kaldım. Bu arada eşimi aramaya başladım, ancak haber alamadım. El Bab'ta, eniştemi, ablamı, annemi aradım, döneceğimi söyledim. Sonra bozulduğu için telefonu kırdım. Kaçakçı geldi, beni alarak Azez'deki evine getirdi. 1-2 saat sonra beni ve çocuklarımı polisler aldı. Yolda gözümü kapattılar. Bir odada kaldıktan sonra bizi otele götürdüler. Üç gün kaldıktan sonra Türkiye'ye getirdiler" diye konuştu.

    'ÖRGÜTÜN GERÇEK YÜZÜNÜ İLK ZAMANLARDA GÖRDÜM'

    Balı, ifadesinde şunları söyledi:

    "Ben Suriye'de İslam devleti diye kurulan dini ve şeri mahkemelerce yönetilen diye bildiğim DAEŞ terör örgütünün iç yüzünü, daha ilk zamanlarda insanlara yapılan baskıdan, işkenceden, erkeklerin bir heves uğruna dul kalan kadınlarla 3-4 günlük evlilikleri, küçük kız çocuklarının peşkeş çekildiği ortamı gördüm. Suç işleyeni ceza vermek adına meydanda topladıkları insanlar önünde taşladıklarını, idam ettiklerini duydum. Ben ve çocuklarım eşimin zorlaması ile gittik. DAEŞ kesinlikle İslam devleti değildir. Elimden gelse, zamanı geriye alabilsem ve bu süreç yeniden karşıma gelse dönüp de bakmam. Bu olaylar dışarıdan görüldüğü gibi değil. Ben ve çocuklarım perişan olduk. Yapılmak istenen ve yapılan farklı olaylardır. Ben bu durumdan çok pişmanım. Devletimin sunduğu etkin pişmanlık yasasından faydalanmak istiyorum. Herhangi bir terör örgütünde silahlı ve dini eğitim almadım. Bir an önce çocuklarımla evime, yuvama dönmek istiyorum."

    Balı, ifadesinde 35 kişinin ismini vererek, bu kişileri fotoğraflarından teşhis edebileceğini de söyledi.

    'FIRAT KALKANI DAĞILMA SÜRECİNİ HIZLANDIRDI'

    Balı, Fırat Kalkanı Harekâtı'nın örgütü nasıl etkilediği konusunda "Operasyon başladığında Rakka bölgesindeydik. Hava saldırıları zaten sürekli oluyordu. Kara operasyonunun başlaması örgütün dağılma sürecini hızlandırdı. Meyadin bölgesine kaymalar oldu. Zamanımın çoğunu evde harcadığım için askeri olarak nasıl bir pozisyon alındığını bilmiyorum. Eşimle konuşmadım. Türkiye'ye yönelik saldırıların artırılması gibi bir şeyi halk arasında işitmedim. Örgüte eş ve çocuklar giderdi. Kadınların askeri eğitim aldığını duymadım. Bana eğitim verilmedi" dedi.

    Milliyet

    GÜNÜN MANŞETLERİ İÇİN TIKLAYIN
    • A A
    DİĞER
    ahaber.com.tr
    • VİDEO
    • CANLI YAYIN
    • PROGRAMLAR
      • Düşünce Atlası
      • Yaz Boz
      • Kadraj
      • Toplumsal Hafıza
      • Canan Barlas ile Gündem
      • Arka Plan
      • Memleket Meselesi
      • Seyahatname
      • Belgesel Kuşağı
      • Diplomasi
      • Söz Teması
      • Medya Dünyası
      • İş'in sırrı
      • Dijital Çağ
      • Z Raporu
      • 1.Sayfa
    • Üye Girişi
    • Üye Ol
    • A HABER ÖZEL
    • GÜNDEM
    • EKONOMİ
    • SON DAKİKA
    • YAŞAM
    • DÜNYA
    • SPOR
    • MAGAZİN
    • TEKNOLOJİ
    • OTOMOBİL
    • DİN
    • TARİH
    • SAĞLIK
    • YAZARLAR
    • VİDEO
      • Programlar
      • Gündem
      • Yaşam
      • Dünya
      • Spor
      • Ekonomi
      • Kültür Sanat
      • Teknoloji
      • Otomobil
    • GALERİ
      • En Yeniler
      • Gündem
      • Yaşam
      • Dünya
      • Ekonomi
      • Magazin
      • Spor
      • Otomobil
      • Teknoloji
    • RSS
    • BİZE ULAŞIN
    • KÜNYE
    • VERİ POLİTİKASI
    • KARİYER
    • FREKANSLAR
    • ARŞİV
    • YAYIN AKIŞI
    • GİZLİLİK BİLDİRİMİ
    Daha Fazla Gör
    • Son dakika video izle
    • Son dakika haberleri
    • A Haber analiz
    • Gündem haberleri
    • Ekonomi haberleri
    • Otomobil haberleri
    • Namaz vakitleri
    • Hava durumu
    • İstanbul Yol durumu
    • Atv canlı yayın izle
    • Spor haberleri
    • Foto galeri
    • Son dakika emekli haberleri
    • Teknoloji haberleri
    • A Haber programlar
    • Sabah – Takvim yazarları oku
    • Kuruluş Osman izle
    • Gazete manşetleri
    • Instagram dondurma
    • DGS sınavı ne kadar, kaç dakika sürüyor? DGS sınavı ne zaman, saat kaçta başlayacak?
    • Enflasyon beklentisi son dakika: Haziran ayı enflasyon rakamları açıklandı mı? TÜİK TEFE-TÜFE enflasyon oranları ne zaman açıklanacak?
    • 3600 ek gösterge son dakika: 3600 ek gösterge ne zaman uygulanacak 2022? Torba Kanun Teklifi...
    • Kurbanlık güncel il il fiyatları 2022: Kurbanlık fiyatları ne zaman açıklanacak? Küçükbaş ve büyükbaş fiyatları...
    • Hangisi maydanozgillerdendir? KİM MİLYONER SORUSU
    • 18-65 yaş aralığında 50 kilogramın üzerindeki her sağlıklı insan kan bağışçısı adayı olabilirken bağışçılar Kızılay'a en az kaç ayda bir kan bağışında bulunabilir?
    • LGS tercihleri ne zaman, ayın kaçında başlayacak? LGS taban puanları ve kontenjanları açıklandı mı?
    • Emekli için %40,75 tahmini ayyuka çıktı! En az limit 3.500 olacak! SSK, Bağ-Kur, 4C'li 2.250, 2,350, 3.000 TL alanların maaşı ne kadar olacak? Virgül virgül hesaplandı...
    • YKS sınav sonuçları ne zaman açıklanacak? YKS sonuçları açıklandı mı, belli oldu mu?
    • Aile Destek Programı başvuru sonuçları ne zaman açıklanır? Aile Destek Programı başvuruları bitti mi?
    • Asgari ücret zammıyla baştan aşağı değişti! Staj ücreti, 65 yaş aylığı, engelli aylığı, işsizlik maaşı... İşte yeni maaş tutarları...
    • ASGARİ ÜCRET ZAMMI NETLEŞTİ! Asgari ücrette %30 artış, evli bekar için yeni hesap! Net-Brüt 1,2,3,4 çocuklu, çocuksuzlar için tablo...
    • ahaber.com.tr
    • iPhone iPhone
    • Android Android
    • Facebook
    • Twitter
    • Instagram
    • Flipboard Flipboard
    • Youtube
    • RSS
    ANA SAYFA