İşte Türk üçgeni! Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Sevakin Adası hamlesinin ardından ortaya çıktı
Türkiye, Afrika ve Orta Doğu'daki hamleleriyle Kızıldeniz, Basra Körfezi ve Hint Okyanusu'nda stratejik bir üçgen oluşturdu. Somali ve Katar'daki üslerin ardından Erdoğan'ın talebiyle, Sevakin Adası da Türkiye'ye tahsis edildi.
Afrika temaslarını sürdüren Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Sudan Cumhurbaşkanı Ömer El-Beşir'den Kızıldeniz kıyısında oldukça kötü halde olan Sevakin Adası'nın iyileştirilmesi için tahsis edilmesini istedi. El Beşir ise Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın isteğine 'tamam' diyerek olumlu yanıt verdi. Sevakin Adası 94 yıl sonra Türkiye'ye tahsis edildi.
AFRİKA'YA AÇILAN KAPI
Basra Körfezi'nde yer alan Katar ve Hint Okyanusu kıyısındaki Somali'de askeri üs kuran TSK'nın ardından Sevakin adasıyla birlikte Kızıldeniz'i de içine alan bölgede stratejik bir Türk üçgeni oluştu. Kızıldeniz'in kapısı olarak bilinen Sevakin adası, Osmanlı'nın Kızıldeniz ve Hicaz'a denizden gelecek tehlikelere karşı güvenliği sağladığı noktaydı. Ticari ve ekonomik öneminden dolayı 'Afrika'ya açılan kapı' olarak tanımlanan Sevakin Adası, 1923'te imzalanan Lozan Antlaşması'yla İngiliz işgalindeki Mısır'a bırakıldı. 1956'da İngilizlere karşı bağımsızlığını kazanan Sudan'ın olan adada 40 binden fazla Sudanlı yaşıyor.
TİKA RESTORE EDİYOR
Türkiye, 2011'den beri adayı turizm sektörüne kazandırmak isteyen Sudan'ı destekliyor. TİKA, adada Hanefi ve Şafi camilerinin yer aldığı kompleksin restorasyonu ve çevre düzenlemesini tamamladı. Osmanlı İmparatorluğu döneminde 1821'de inşa edilen ve gümrük işlemlerinin yapıldığı tarihi binayı da aslına uygun restore eden TİKA, binanın önüne ayrıca seyir iskelesi inşa etti. Kurum, Muhafaza Binası'nın yenileme çalışmalarına 2016'dan bu yana devam ediyor. Ada da sembolik olarak asker bulundurulması da ihtimal dahilinde gözüküyor.