Adil Gür'den referandum yolunda son anket
A&G anket sonuçlarına göre, 16 Nisan referandumunda 'evet' ile 'hayır' oyları arasındaki fark giderek açılıyor. Sonuçlara göre, eğitim seviyesi yükseldikçe, "İstikrar için 'evet' diyeceğim" diyenler hızla artıyor. Yaş yükseldikçe de "Cumhurbaşkanı Erdoğan 'evet' dediği için 'evet' diyeceğim" diyen seçmenlerin oranı artıyor.
Araştırma, 11-13 Mart 2017 günleri Türkiye genelinde 7 coğrafi bölgede, 42 ilde, 126 mahalle köy ve belde de, 18 yaş ve üstü 2.946'si kadın, toplam 5.912 denekle, hanede yüz yüze görüşme metoduyla yapıldı.
Araştırma sonuçları gerek sahada, gerekse bilgisayar ortamında çeşitli kontrollere tabi tutulmuş, elde edilen bulguların tutarlılığı gözlemlendi.
Araştırma sonuçlarında 'evet' diyenlerin "Cumhurbaşkanı Erdoğan 'evet' dediği için 'evet' diyeceğim", "İstikrar için ve darbe ve terörle daha etkin mücadele için 'evet' diyeceğim." diyerek kararını verdiği görüldü.
'Hayır' diyeceğim diyenlerin ise "Yeni sistem tek adamlığa neden olur!" ve "Parlamenter sistem Türkiye için daha uygun" cevapları ilk 2 sırada. 'Hayır' gerekçeleri içerisinde; "Ülke bölünür, rejim değişir ve Erdoğan karşıtlığı" önemli oranda yer tutuyor.

Eğitim yükseldikçe istikrar için 'evet diyeceğim' diyenler hızla artıyor.
Eğitim seviyesi düştükçe, Cumhurbaşkanı 'evet' dediği için, darbe olmaması için cevapları; eğitim seviyesi yükseldikçe ülkede istikrar için, çift başlılık olmaması için, parlamenter sistemle artık işler yürümediği için cevapları ortalamanın üzerine çıkmakta.
Yaş yükseldikçe Erdoğan 'evet' dediği için 'evet' diyeceğim diyenlerin oranı artıyor.




