Kanal İstanbul'da detaylar tamam, sıra güzergahta

Kanal İstanbul'da detaylar tamam, sıra güzergahta

Ulaştırma Bakanı Arslan, "Kanal İstanbul için Panama Kanalı Genişletme Projesi'ni gerçekleştiren ekiple işbirliği platformu kurulacak. Platform, projenin hızlı ve güvenli ilerlemesini sağlayacak" dedi. Güzergah çalışmaları hızla sürerken, su yolunun 40 km'yi aşması planlanıyor.

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, Kanal İstanbul projesinde Panama Hükümeti'nin bilgi birikiminden faydalanacaklarını söyledi. Arslan, "İmzaladığımız anlaşma gereği Türkiye'de inşasına başlanacak Kanal İstanbul projesi için Panama Kanalı Genişletme Projesi'ni gerçekleştiren ekiple işbirliği platformu kurulacak" dedi. Söz konusu görüşmelerde önemli bilgiler edindiklerine dikkati çeken Bakan Ahmet Arslan, kurulacak platformun projenin daha hızlı ve güvenli ilerlemesini sağlayacağı bilgisini de paylaştı. Panama ile Türkiye arasındaki anlaşmanın 27 Haziran'da Panama'nın başkenti Panama City'de imzalandı. Anlaşma, iki ülke limanlarında bürokrasinin azaltılması, tarafların deniz kazalarında kendi gemilerine uyguladıkları muamelenin aynısını diğer ülke gemilerine de uygulanmasını içeriyor. Anlaşma ayrıca 'seyir kanallarının inşası ve yönetimi konularında da teknik uzmanlığın paylaşımı konusunda işbirliği platformu kurulmasını içeriyor. Söz konusu anlaşmaya atıfta bulunan Arslan, şunları aktardı:

TRAFİĞİ RAHATLATACAK

"Kanal işletmeciliği konusunda dünyanın en uzun geçmişine ve en köklü deneyimine sahip ülkelerden olan Panama'nın, İstanbul Boğazı'ndaki gemi trafiğini rahatlatmak için yapılacak Kanal İstanbul projesinin yapımında büyük katkı sağlayacağını düşünüyoruz. Kanal İstanbul ile Panama Kanalı gerek coğrafi yapı gerek projenin yapım tekniği ve finansman modeli bakımından birbirinden farklı projeler. Dünyanın en büyük projelerinden biri olacak Kanal İstanbul, kendine özgü inşaat ve mühendislik tekniğiyle yapılacak, ancak Panama Kanalı'ndaki deneyimler son derece önemli. Biz bundan faydalanarak en iyisini yapma gayreti içerisinde olacağız."

40 KM'Yİ AŞACAK

Projeyle su yolunun 40 kilometreyi aşması planlanıyor. Arslan, Panama Kanalı Genişletme Projesi'ni gerçekleştiren Panama Kanal Otoritesi'nin koordinasyonu altında ilgili kurum ve kuruluşlarının temsilcilerinden oluşan bir çalışma grubuyla görüşmelerde bulunduklarını belirterek, "Dünyanın en büyük kanal projelerinden birini başarıyla gerçekleştiren Panama Kanal Otoritesi ile iş birliği platformu kurarak, Kanal İstanbul projesinde deneyimlerinden yararlanmayı planlıyoruz" ifadelerini kullandı.

BOĞAZ GÜVENLİĞİ AÇISINDAN TANKERLER KANAL İSTANBUL'A

Projeye ilişkin güzergah çalışmalarının hızla sürdürüldüğüne işaret eden Bakan Arslan, "Kanalın genişliğinin yüzeyde 500 metre, tabanda 400 metre, suyun derinliğinin ise 30 metre olacağını öngörüyoruz. Böylece İstanbul Boğazı'ndaki deniz trafiğini tehdit eden tankerler bu yeni kanalı kullanabilecek ve Boğaz'ın güvenliği de sağlanmış olacak" bilgisini de paylaştı.

GEÇİŞ YERİ KONUSUNDA TARİH VE DOĞA HASSASİYETİ

Başbakan Binali Yıldırım geçtiğimiz şubat ayında; yani Ulaştırma Bakanlığı döneminde Kanal İstanbul'lun güzergahıyla ilgili önemli bir açıklama yapmış ve "Doğal sitler, tarihi sit alanları ve yer altı su kaynaklarını dikkate aldığımızda sit bölgeleri için bazı tereddütleri oluştu. Bu yüzden de güzergah konusunu yeni baştan ele almak ihtiyacı doğdu" demişti.

AKŞAM Ekonomi Müdürü Mehmet Ali Ergün, 9 Şubat 2016'da konuyu kamuoyunun gündemine taşımış ve "Kanal İstanbul'a güzergah değiştiren 400 bin yıllık mağara" başlıklı yazısında "Güzergah değişikliğinin altından tarihe saygı çıktı. Geçmişi 400 bin yıl öncesine dayandırılan Yarımburgaz Mağarası, Küçükçekmece Gölü'ne sadece 1.5 kilometre uzaklıkta ve birinci derece tarihi sit alanı" ifadelerini kullanmıştı.

TÜM ÜLKELER İÇİN ÇOK ÖNEMLİ

Bakan Arslan, yapımı planlanan Kanal İstanbul projesinin sadece İstanbul için değil, boğaz trafiğini kullanan tüm ülkeler için büyük önem taşıdığını vurgulayarak, projeyle oluşturulacak yeni su yolunun uzunluğunun 40 kilometreyi aşmasını beklediklerini söyledi.

BU YIL İHALE OLUR MU?

Geçtiğimiz ay güncel bilgileri paylaşan İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, "Çevre etkileri dikkate alınıyor. Bu yıl ihale sürecine girebilir. Ama netleşmeyen konular var" demişti.

Akşam

A Haber
Mobil uygulamalarımızı indirin