Yüksek tansiyona son!

Yüksek tansiyona son!

Hipertansiyon yani yüksek tansiyon, kan basıncının normalden fazla olmasıdır. Ülkemizde her 3 kişiden birinde görülen önemli bir hastalıktır.
Tedavi edilmediğinde; kalp yetmezliği, felç, böbrek yetmezliği ve körlük gibi ciddi sorunlara neden olur.

Yüksek tansiyona son!


Yüksek tansiyonun en sık rastlanan belirtileri; baş dönmesi, baş ağrısı, kalp ağrısı, kulak çınlaması, nefes darlığı, bulanık görme, burun kanamaları ve düzensiz kalp atışlarıdır.
Doğru beslenme, ilaç tedavisine yardımcı olur. İşte tansiyonu düşüren "mucize" besinler:..

Yüksek tansiyona son!

Limon:
"C vitamini deposu limon, tansiyonu düşürür ve iyi kolesterolü arttırır.
Kalp krizi ve kanser gibi hastalıklardan koruyan önemli bir antioksidandır.

Yüksek tansiyona son!

Yapraklı Sebzeler:
Ispanak, marul, lahana, pazı ve diğer yapraklı yeşillikler yüksek oranda lif ve mineral içerir. Bu tip sebzelerin düzenli olarak tüketilmesi damar tıkanıklığı riskini azaltır ve tansiyonun düşmesine yardımcı olur.

Yüksek tansiyona son!

Sarımsak:
Tansiyonu düşürmekle kalmaz aynı zamanda kolesterolü de düşürür.

Yüksek tansiyona son!

Kudret Narı:
Sitrulin olarak adlandırılan amino asit için iyi bir kaynak olan kudret narı, kan basıncını düzenler.

Yüksek tansiyona son!

Kereviz:
Kas dokusunu rahatlatarak kan basıncının düşmesine yardımcı olur.

Yüksek tansiyona son!

Havuç:
Betakaroten ve potasyum bakımından zengin olan havuç, kalp hastalıkları riskini azaltmak ve tansiyonu düşürmek için önerilen sebzeler arasında yer alır.

Yüksek tansiyona son!

Domates:
Tansiyonu düşürmeye yardımcı olduğu bilinen A, C ve E vitaminlerini içeren domates, aynı zamanda iyi bir kalsiyum ve potasyum kaynağıdır. Domateste bulunan "likopen" damar tıkanıklığa karşı koruma sağlar.

Yüksek tansiyona son!

Kavun:
Kan basıncını düşürür. Damar sertleşmesi riskini azaltır.

Yüksek tansiyona son!

Yabanmersini:
C vitamini, potasyum ve antioksidanlar bakımından çok zengindir.
Bu özellikleriyle damarlarda plak oluşumu riskini azaltır.

Yüksek tansiyona son!

Muz:
Potasyum bakımından oldukça zengin olan ve çok az miktarda sodyum içeren muz, kan basıncı düzeyini normal değerlerde tutabilmek için önerilmektedir.

Yüksek tansiyona son!

Kayısı:
İyi bir potasyum ve A vitamini kaynağı olan kayısı, tansiyonu dengeler.

Yüksek tansiyona son!

Portakal:
C vitamini ve potasyom kaynağı olan portakal, tansiyonu düşürmeye yardımcı olabilecek meyvelerin başında yer alır.

Yüksek tansiyona son!

Alıç:
Alıç özütü damarları, özellikle de koroner atardamarları genişletmektedir. Bu bitki yüzyıllardır kalp ilacı olarak kullanılmaktadır.
250 ml. kaynar suya bir çay kaşığı kuru alıç ile güzel ve sağlıklı çay yapabilirsiniz.

Yüksek tansiyona son!

Soğan:
Soğan da sarımsak gibi kalp sağlığı ve tansiyon için son derece faydalı bir bitkidir.

Yüksek tansiyona son!

Brokoli:
Altı farklı tansiyon düşürücü bileşik içerir.

Yüksek tansiyona son!

Semizotu:
Magnezyum eksikliği, yüksek tansiyona davetiye çıkarır. Semizotu magnezyum açısından son derece zengin bir bitkidir. Ayrıca baklagiller, işlenmemiş tahıllar zengin magnezyum kaynaklarıdır.

Yüksek tansiyona son!

RİSK FAKTÖRLERİ
Diyabet (şeker hastalığı)
Genellikle stres altında ve kaygılı olmak
Obez olmak
Genetik faktörler
İleri yaş
Kalp-damar hastalıkları

Yüksek tansiyona son!

HASTALIK BELİRTİLERİ
Çabuk yorulma
Nefes darlığı
Görme bozukluğu
Baş ağrısı
Burun kanaması
Yorgunluk
Çarpıntı

Yüksek tansiyona son!

NELER YAPILMALI?
Yüksek tansiyonla baş edebilmek için yaşam tarzında bir takım değişiklikler yapılmalıdır. Bunlar şöyle sıralanır:
Hasta sağlıklı kiloda kalmalı
Tuz tüketimi azaltılmalı
Alkolden uzak durulmalı
Düzenli fiziksel aktiviteye önem verilmeli
Sigaradan uzak durulmalı..