Yoğurt çorbası nasıl yapılır? Lezzetli yoğurt çorbası tarifi
Türk yemek kültürü içerisinde önemi büyük olan yoğurt çorbasının tarihçesi merak ediliyor. Yoğurt çorbasının sağlık açısından da önemli faydaları bulunuyor. Eskiden ilaç yerine yoğurt tüketildiği de bir gerçek. Peki hem sağlıklı hem de lezzetli olan yoğurt çorbası nasıl yapılır?
Giriş Tarihi: 05.04.2019 15:43
Güncelleme Tarihi: 05.04.2019 15:44
Türk yemek kültürü içerisinde önemi büyük olan yoğurt çorbasının tarihçesi merak ediliyor. Yoğurt çorbasının sağlık açısından da önemli faydaları bulunuyor. Eskiden ilaç yerine yoğurt tüketildiği de bir gerçek. Peki hem sağlıklı hem de lezzetli olan yoğurt çorbası nasıl yapılır?
Bağırsak sağlığı ve sindirim üzerinde oldukça olumlu etkileri olan yoğurt çorbasının yapımı oldukça kolaydır. Zehirlenmelerde ilk akla gelen kurtarıcı yoğurdun çorbası farklı malzemelerle yapılabiliyor. Sizler ile pratik ve lezzetli yoğurt çorbası tarifini paylaştık.
Göçebe olan atalarımızın keşfettiğini bildiğimiz yoğurdun adının, Kaşgarlı Mahmut'un Divan-ı Lügati't-Türk isimli eserinde geçtiği görülmektedir. Ancak ilk yoğurdun nasıl yapıldığı ile ilgili bilgi tarihi kayıtlarda bulunmamakla birlikte, atalarımızın yoğurt yapmak için taşların altında bulunan taze karınca yumurtalarını ezerek süte kattıkları, yapraklarda toplanan çiğ, incir yaprağından akan incir sürü ile yoğurdu mayaladıkları bilinmektedir.
Fransa Kralı I. Fransuva ateşli bir bağırsak hastalığına yakalanınca Kanuni Sultan Süleyman tarafından krala ilaç niyetine yoğurt gönderilmiş, kral kısa sürede iyileşmiş ve sofrasından yoğurdu hiç eksik etmemiştir. Böylelikle yoğurt 18. Yüzyılda dalga dalga tüm Avrupa'ya yayılmıştır.
YOĞURT ÇORBASININ FAYDALARI NELERDİR? Engin bir deniz olan yemek kültürümüzün olmazsa olmazlarından biri olan yoğurt, yüzyıllar boyu zehirlenmelere karşı ve vücudun bağışıklık sistemini güçlendirmek için kullanılmıştır. Yoğurt insan vücudunda kanser oluşturabilecek asitleri yok eder, kanser tedavisinde olumlu yönde etki eder. İçerdiği kalsiyum ve diğer yararlı besinler vücutta kolay hazmedilir, bağırsak ve mideyi de zararlı atıklardan temizler.