Yedikçe mutluluk veren yiyecekler

Yedikçe mutluluk veren yiyecekler

Yediğiniz bazı yiyeceklerden sonra daha keyifli olduğunuzu fark etmişsinizdir. Peki bunun bilimsel bir gerçek olduğunu biliyor muydunuz?

Yedikçe mutluluk veren yiyecekler

FISTIK

Yağ oranı yüksek ama yine de insanı mutlu ediyor. Roma İmparatorluğu'nda 'Tanrı yiyeceği' olarak adlandırılan fıstığın kolesterolü düşürdüğü ve kalp krizi riskini azalttığı biliniyordu. Çocuklar ve sporcular daha fazla yiyebilirler.

Yedikçe mutluluk veren yiyecekler

Demir, bakır, selenyum, magnezyum, çinko, potasyum ve fosfor gibi minerallerin doğal kaynağı olan bu çerez kalbimizin yanı sıra beyin-sinir sistemi, kas ve kemiklerimizin de dostu. Tuzsuz olanından her gün 10-15 adet yenilebilir.

Yedikçe mutluluk veren yiyecekler

ÇİKOLATA

Stresin bir numaralı düşmanıdır. Kendini kötü hissediyorsan, hemen bir parça çikolata yiyebilirsin. Bir kalem yemek yeterlidir. Mutluluk hormonu serotonin anında beyinde dolaşmaya başlar. Çikolatanın içerdiği penilatilamin insanı bulutlara çıkarır. Çikolatada, yeşil çay ve sebze-meyvelerde bulunan flavonoid adlı madde bol miktarda vardır. Bu madde kanı sulandırır, kalp hastalıkları riskini azaltır.

Yedikçe mutluluk veren yiyecekler

Çikolata kötü kolestrolün (LDL) okside olarak damar çeperine yapışmasını da engeller. Tıpkı aspirin gibi kanda pıhtılaşmanın önüne geçer. Düzenli tüketenlerde ölüm, yemeyenlere kıyasla yüzde 30 daha geç gerçekleşiyor (günde 30 gr)

Yedikçe mutluluk veren yiyecekler

ÇİLEK

C Vitamini deposu olan çilek, önde gelen afrodizyaklar arasında yer alır. Çilek bütün salgı bezlerini çalıştırarak vücuda gençlik ve kuvvet kazandırır. Çileğin çok olduğu bölgelerde yaşayan halkların ömrü uzun olur. Yüksek tansiyonu düşürür, damarları temizler, kansere karşı korur, böbrekte kum ve taş oluşmasını önler.

Yedikçe mutluluk veren yiyecekler

EKMEK

Buğday ekmeği sıkıntıları unutturuyor.

Yedikçe mutluluk veren yiyecekler

ÜZÜM

Kırmızı ve beyaz üzüm yiyen herkes gülücükler saçar. Üzümde yüzde 20 oranında direkt olarak kana karışan şeker vardır. Bedenen ve zihnen çalışanlar için iyi bir gıdadır.

Yedikçe mutluluk veren yiyecekler

Gıda şekli anne sütüne benzer. Üzümdeki bol miktardaki demir kan yapar. Yüz ve boyuna taze üzüm suyu sürülüp on dakika sonra yıkanırsa cilde dirilik verir.

Yedikçe mutluluk veren yiyecekler

PORTAKAL

C ve B Vitamini açısından zengin olan portakal, insana dinamizm verir. Portakal içindeki C vitamini ince ve kalın damarların yumuşak kalmasını sağlar. Bacaklardaki varisi geçirir. Vücuttaki direnci arttırır.

Yedikçe mutluluk veren yiyecekler

SUSAM

Simit, mutluluğa giden yolda önemli bir yere sahiptir. Yağ ve protein içerir. Susamdan elde edilen tahin bal ile karıştırılıp yenirse boğaz ağrısı ve bronşite iyi gelir.

Yedikçe mutluluk veren yiyecekler

Kışa girerken bağışıklık sistemini güçlendirmek için bolca tüketilmesi tavsiye edilir. Demir bakımından zengindir.

Yedikçe mutluluk veren yiyecekler

DONDURMA

Çok yenirse şişmanlatıyor, az yenirse mutluluğa mutluluk katıyor. Dondurma yaşlanmayı önlüyor. 100 gr dondurmada ortalama 135 mg kalsiyum, 115 mg fosfor, 100 mg sodyum, 160 mg potasyum, 25 gr karbonhidrat bulunuyor. Amerika'da kişi başına 25 kg, Türkiye'de kişi başına altı külah tüketiliyor.

Yedikçe mutluluk veren yiyecekler

Dondurma, sütten daha zengin bir besin maddesi olmakla beraber A, B, C, D ve E Vitaminleri içerir. Çocukların sağlıklı büyümesi ve kemik erimesi sorunu olan kişiler için büyük önem taşıyor. Beslenme uzmanları dört mevsim tüketilmesini öneriyor.

Yedikçe mutluluk veren yiyecekler

MAKARNA

Çok ağır soslarla yenilmediği sürece enerji veren ve mutlu eden besinler arasında yer alıyor. Hazmı kolaydır. Özellikle sadece salata ile birlikte yenilirse şişmanlatmaz.

Yedikçe mutluluk veren yiyecekler

MUZ

Kokusuyla bile mutluluk aşılayan muz, tam bir endorfin deposudur. Kendini güçsüz ve sinirli hissettiğinde hemen bir muz ye. Kalsiyum ve magnezyum içeren bu meyve strese karşı birebirdir. Sinir hastalığı olanlar için her gün yemek arası saatlerde tüketilmesi gereken bir besindir.