Terkib-i Çeşidiyye nasıl yapılır? Pratik ve lezzetli Çeşidiyye tarifi

Adında da belirtildiği gibi çok çeşitli malzemelerin yer aldığı Çeşidiyye yemeği, çokça yapılmaktadır. Diğer adıyla Terkib-i Çeşidiyye yemeğinin tarifi merak edilerek gündemde de sıkça araştırılıyor. Farklı malzemelerin bir araya gelerek pişirildiği Çeşidiyye yemeğinin pratik ve lezzetli tarifini sizler için hazırladık.

Terkib-i Çeşidiyye nasıl yapılır? Pratik ve lezzetli Çeşidiyye tarifi

Adında da belirtildiği gibi çok çeşitli malzemelerin yer aldığı Çeşidiyye yemeği, çokça yapılmaktadır. Diğer adıyla Terkib-i Çeşidiyye yemeğinin tarifi merak edilerek gündemde de sıkça araştırılıyor. Farklı malzemelerin bir araya gelerek pişirildiği Çeşidiyye yemeğinin pratik ve lezzetli tarifini sizler için hazırladık.

Terkib-i Çeşidiyye nasıl yapılır? Pratik ve lezzetli Çeşidiyye tarifi

Pek çok besinin aynı yemekte yer aldığı Terkib-i Çeşidiyye, vitamin ve mineraller açısından oldukça faydalıdır. Değişik tatların bir araya gelmesiyle lezzetli bir Çeşidiyye yemeği yapılır, sofralarda renkli bir tat yaratır.

Terkib-i Çeşidiyye nasıl yapılır? Pratik ve lezzetli Çeşidiyye tarifi

Adından da anlayacağımız gibi çok çeşitli malzemeler konarak pişirilen bir yemektir. Şirvani'nin de kitabında söz ettiği bu yemek, saray ve İstanbul mutfaklarında pişirilmiş ve beğeniyle yenmiştir.

Terkib-i Çeşidiyye nasıl yapılır? Pratik ve lezzetli Çeşidiyye tarifi

Yıllar geçtikçe damak zevkine göre bazı malzemeler tariflerden çıkarılmış, yeni tatların da eklenmesiyle daha çeşitli et yemekleri ortaya çıkmıştır. (kabak, biber, karadut, domates, patates, patlıcan vb.)

Terkib-i Çeşidiyye nasıl yapılır? Pratik ve lezzetli Çeşidiyye tarifi

Malzemeler:
-500 gram kuşbaşı eti
-250 gram kıyma (minik köfte yapın)

Terkib-i Çeşidiyye nasıl yapılır? Pratik ve lezzetli Çeşidiyye tarifi

-3 çorba kaşığı dolusu tereyağı
-1 adet ince kıyılmış kuru soğan
-1,5 çorba kaşığı dolusu bal

Terkib-i Çeşidiyye nasıl yapılır? Pratik ve lezzetli Çeşidiyye tarifi

-1 çorba kaşığı dolusu nar ekşisi
-1 çorba kaşığı ekşi erik suyu
-7-8 adet çekirdeksiz siyah erik kurusu
-1 çay bardağı dolusu kabukları soyulmuş badem

Terkib-i Çeşidiyye nasıl yapılır? Pratik ve lezzetli Çeşidiyye tarifi

-2 adet ince dilimlenmiş elma
-7-8 adet kuru kayısı
-2-3 su bardağı sıcak su

Terkib-i Çeşidiyye nasıl yapılır? Pratik ve lezzetli Çeşidiyye tarifi

-1 çorba kaşığı gül suyu
-yeterince tuz ve arzuya göre karabiber

Yapılışı:
Soğanı yağda hafifçe kavurun, içine eti koyup pişirin. Et pişmemişse biraz daha kaynar suya koyup yumuşayana kadar pişirin.

Terkib-i Çeşidiyye nasıl yapılır? Pratik ve lezzetli Çeşidiyye tarifi

Köfteleri de ilave ederek üzerine bademi, kayısıyı, elmayı, kuru eriği, balı ve nar ekşisini de ilave edip kısık ateşte pişirin. Suyu azalınca biraz daha kaynar su ilave edin. İneceğine yakın nişastayı su ile açıp üzerine dökün, ezmeden karıştırıp üzerine gül suyunu serperek kapatın.

Kaynak: İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kültür A.Ş. Yayınları/İstanbul'un 100 Lezzeti-Nilgün Tatlı