Teke (karides) salatası nasıl yapılır?

Deniz ürünlerini sevenler için en lezzetli tatlardan biri olan teke yani karides salatası vazgeçilmezlerdendir. Teke (karides) salatası yapmak aslında zor değildir, evde kendiniz de pişirerek güzel bir sunum yapabilirsiniz.

Teke (karides) salatası nasıl yapılır?

Deniz ürünlerini sevenler için en lezzetli tatlardan biri olan teke yani karides salatası vazgeçilmezlerdendir. Teke (karides) salatası yapmak aslında zor değildir, evde kendiniz de pişirerek güzel bir sunum yapabilirsiniz.

Teke karides salatası nasıl yapılır?

Fatih Sultan Mehmet zamanlarında da karidesin yemeklerde yer aldığı sıkça görülmüştür. O zamanlar kadriye ismiyle de anılan karides günümüzde hala çok sevilir ve sıkça tüketilmeye de devam etmektedir.

Teke karides salatası nasıl yapılır?

1473 yılına ait masraf defterine bakıldığında, Fatih Sultan Mehmet için pişirilen yemeklerde karidesin kullanıldığı görülmektedir. O dönemde her gün düzenli olarak mutfağa 3 akçelik karides, on akçelik balık ve 4 akçelik istiridye giriş yapmış, "kadriye" ismiyle adlandırılan karidesle yapılan teke salatası Saray mutfaklarında çokça pişirilmiştir.

Teke karides salatası nasıl yapılır?

Karidesler başı koparılıp yıkanarak kullanılmıştır. Karidesin ayaklarının çok olması nedeniyle tekeye benzetildiğinden bu ad verilmiştir. Karides, Fatih Sultan Mehmet döneminde çokça alınmış ve tüketilmiştir.

Teke karides salatası nasıl yapılır?

O zamanlar karides, midye, tarak gibi ufak deniz ürünleri okkayla değil, çevalya denen ve bir nevi tartı olarak kullanılan derin kaplara doldurulup satılmıştır.

Teke karides salatası nasıl yapılır?

Karides, salatanın yanı sıra börek, pilav, güveç olarak da İstanbul zenginlerinin sofrasını süslemiştir. Doyurucu olması, protein ve selenyum içermesi, iyot açısından zengin olması ve enerji vermesiyle ünlü olan karides hem sıcak hem de soğuk yemeklere çok yakışmaktadır.

Teke karides salatası nasıl yapılır?

Malzemeler:
300 gram ayıklanmış, haşlanmış ve süzülmüş karides
2 limonun suyu

Teke karides salatası nasıl yapılır?

Yeterince tuz ve karabiber
3,5 çorba kaşığı zeytinyağı
4 çorba kaşığı doğranmış maydanoz

Teke karides salatası nasıl yapılır?

Yapılışı:
Geniş bir kaseye karidesi ve diğer tüm malzemeyi koyup güzelce karıştırın. Buzdolabında biraz beklettikten sonra tadına bakın. Eğer limonu, yağı veya tuzu eksikse ilave edip servis yapın.

Teke karides salatası nasıl yapılır?

Kaynak: İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kültür A.Ş. Yayınları/İstanbul'un 100 Lezzeti-Nilgün Tatlı