Teke (karides) salatası nasıl yapılır?
Deniz ürünlerini sevenler için en lezzetli tatlardan biri olan teke yani karides salatası vazgeçilmezlerdendir. Teke (karides) salatası yapmak aslında zor değildir, evde kendiniz de pişirerek güzel bir sunum yapabilirsiniz.
Deniz ürünlerini sevenler için en lezzetli tatlardan biri olan teke yani karides salatası vazgeçilmezlerdendir. Teke (karides) salatası yapmak aslında zor değildir, evde kendiniz de pişirerek güzel bir sunum yapabilirsiniz.
Fatih Sultan Mehmet zamanlarında da karidesin yemeklerde yer aldığı sıkça görülmüştür. O zamanlar kadriye ismiyle de anılan karides günümüzde hala çok sevilir ve sıkça tüketilmeye de devam etmektedir.
1473 yılına ait masraf defterine bakıldığında, Fatih Sultan Mehmet için pişirilen yemeklerde karidesin kullanıldığı görülmektedir. O dönemde her gün düzenli olarak mutfağa 3 akçelik karides, on akçelik balık ve 4 akçelik istiridye giriş yapmış, "kadriye" ismiyle adlandırılan karidesle yapılan teke salatası Saray mutfaklarında çokça pişirilmiştir.
Karidesler başı koparılıp yıkanarak kullanılmıştır. Karidesin ayaklarının çok olması nedeniyle tekeye benzetildiğinden bu ad verilmiştir. Karides, Fatih Sultan Mehmet döneminde çokça alınmış ve tüketilmiştir.
O zamanlar karides, midye, tarak gibi ufak deniz ürünleri okkayla değil, çevalya denen ve bir nevi tartı olarak kullanılan derin kaplara doldurulup satılmıştır.