Şeker kanser riskini arttırır mı?
Kanserli hasta sayısı her geçen gün artıyor. Yıllık şeker tüketimi, 5 kilodan 70 kiloya çıktı. Peki aşırı şeker, kanser hücrelerini besliyor mu? Aşırı şeker tüketimi kanser riskini yükseltir mi? Hangi besinler kanser riskini azaltır? Tüm detaylar haberimizde...
Giriş Tarihi: 21.09.2018 04:56
Güncelleme Tarihi: 21.09.2018 04:57
Bilimsel yayınlar, sağlıklı beslenme ve hayat tarzı değişikliklerinin çeşitli kanser türlerini yüzde 40-70 oranında önleyebileceğini gösteriyor. Kanserden korunmak için sağlıklı vücut ağırlığına sahip olmanın yanı sıra, koruyucu fitokimyasal içeren sebze ve meyveler ile sağlıklı tahılları düzenli tüketmek ve doymamış yağ asitleri içeren faydalı yağ kaynaklarını tercih etmek gerekiyor.
TÜKETİM ÇILGINLIĞI
Kötü beslenme, kansere davetiye çıkarıyor. "Tehlikeli" gıdaların başında şeker geliyor. Amerikalı uzmanlar, şeker tüketimiyle kanser arasında bağlantı olduğunu vurguluyor ve ekliyor: "1960'lı yıllarda bir kişinin şeker tüketimi yıllık 5 kiloydu.
Ancak günümüzde bu rakam 70 kiloyu aştı. Özellikle içeceklerdeki şeker büyük risk. Şekersiz asitli içeceklere inanmayın. Çünkü bu doğru değil. Şeker kanser riskini yüzde 50 arttırıyor."
Çağın kabusu olan kanserin adını bile duymak, korkutuyor. Dünyada her yıl 12 milyon kişiye kanser tanısı konuluyor. Obezitenin artması, hareketsiz yaşam, dengesiz beslenme, sigara ve alkol kullanımı gibi faktörler, kanser riskini arttırıyor. Beslenme alışkanlığı ise kanserden korunmada hayati rol oynuyor.
ZİNCİRLEME TEHLİKE
Şeker, kanser hücreleri besliyor ve kanser hücrelerinin çoğalmasına zemin hazırlıyor. Kişinin ihtiyacından fazla tükettiği şeker, bel çevresinde yağlanmaya sebep oluyor ve kansere zemin hazırlıyor.