Şanlıurfa'da isot yapımına başlandı!
Türkiye'nin yemeklik pul biber ihtiyacının büyük bölümünün karşılandığı Şanlıurfa'da, biber hasadının tamamlanmasıyla birlikte isot yapımına başlandı.
Şanlıurfa'nın Haliliye ilçesine bağlı Sırrın Mahallesi'nde oluşturulan alanda biberi isota dönüştürme serüveni başladı.
Yakıcı sıcağın yanı sıra biberin acısının etkisiyle de mücadele eden isot üreticileri ve kadınlar, elle parçaladıkları biberi makineden geçirip örtülerin üzerinde kurumaya bırakıyor.
Sabahın erken saatlerinde başlayan isot yapım çalışması saat 19.00'a kadar sürdürülüyor. Hem Urfa salçası hem de kuru biberin üretildiği alanda fiyatlar ise kalitesine göre 35 ile 45 lira arasında değişiyor.
Sıcak havada isot kırma çalışması yapan Fikriye Yılmaz, "Sabah saat 09.00'da buraya geliyoruz. Şanlıurfa'da hava çok sıcaktır. Biz de bu sıcakta isot temizleme işini yapıyorum. İsot işi çok zordur. Günde 15 çuval isot temizlemesi yapıyoruz. İsotun çuvalını 2,5 lira ücretle yapıyoruz" dedi.