Patates hakkında bilmedikleriniz
Patatesin, 8-10 bin yıldan beri var olduğu tahmin ediliyor. İlk kez Güney Amerika'da bugünkü Şili ve Peru'da İnkalar tarafından M.Ö. 1400'lerde hasat edilmeye başlandı. İspanyollar, 16'ncı yüzyılda Amerika'daki keşif gezileri nedeniyle patatesi Avrupa'ya getirmişti. Ürüne 'patata' diyorlardı.
Peru bugün patatesin dünya başkentidir. En büyük üretici değildir ama en çok çeşit, şekil ve renkte patates bu ülkede bulunur. En büyük üretici de tüketici de, Çin'dir.
Patatesi, keşif gezilerindeki denizciler çok sevmişti. Hem doyurucuydu hem de içerdiği vitaminler, onları hastalıklardan koruyordu. Ama Avrupa'da hemen kabul görmedi. Hıristiyanlar, İncil'de bahsedilmediği için patates ekmeyi reddettiler. Şeytanın yiyeceği ilan ettiler. Özellikle İskoçlar ne ektiler ne de yediler. Bugün bile hala bazı bölgelerde bu sebepten dolayı patates yenmez.
Fransız tarımcı Parmentier, 18'inci yüzyılda patatesi püre haline getirdi. Böylece kimse birbirinden patates çalamıyor ya da tanınmaz hale geldiğinden patatesi "hastalık yapar" diye kötüleyemiyordu.
Yetiştirilmesi çok kolay fakat saklanması zor bir besin maddesidir. Genellikle 4 derecenin üstü ısılarda saklanmalıdır. Aksi halde içindeki nişasta şekere dönüşerek tadı değişir. İdeal ısı, 7-10 derece arasıdır.