Lezzetli ve kolay yapılan Topik tarifi

Bir çeşit Ermeni yemeği olan topik eskiden günümüze kadar ulaşmış bir lezzettir. Ermenilerde özellikle perhiz dönemlerinde tüketilen topik oldukça da faydalı bir yemektir.

Lezzetli ve kolay yapılan Topik tarifi

Bir çeşit Ermeni yemeği olan topik eskiden günümüze kadar ulaşmış bir lezzettir. Ermenilerde özellikle perhiz dönemlerinde tüketilen topik oldukça da faydalı bir yemektir.

Lezzetli ve kolay yapılan Topik tarifi

Kolayca hazırlayacağınız ve afiyetle yiyeceğiniz topik tarifini sizler için derledik. Topik nasıl yapılır? Sorununun yanıtını da böylelikle haberimizden öğrenebilirsiniz.

Lezzetli ve kolay yapılan Topik tarifi

Topik İstanbul mutfağına giren bir Ermeni yemeği olup Ermeni yemek kültürünün gözdesidir. Eski İstanbul yemekleri deyince akla gelenlerden biri de topiktir. Topik dışında Ermenilerin midye, uskumru ve dalak dolmaları da İstanbul mutfağında kabul görmüştür.

Lezzetli ve kolay yapılan Topik tarifi

Ermenilerin dini inançlarına göre 50 gün süren bir perhizleri vardır. Bu zaman diliminde et, süt vb. hayvansal gıdalar yenmez, genelde topik tüketilir. Topiğe bazıları haşlanmış patates koyar. Topikleri alüminyum folyoya sararak buharda biraz bekletip dağılmaması için soğuduktan sonra folyodan çıkartabilirsiniz.

Lezzetli ve kolay yapılan Topik tarifi

Malzemeler:
-2 su bardağı haşlanmış, suyu süzülmüş ve kabukları çıkarılmış nohut
-1 iri kuru soğan ince kıyılmış (haşlanmış ve suyu süzülmüş)

Lezzetli ve kolay yapılan Topik tarifi

-1 çay kaşığı tarçın
-5 çorba kaşığı zeytinyağı
-1 yemek kaşığı hafif kavrulmuş dolmalık fıstık

Lezzetli ve kolay yapılan Topik tarifi

-1,5 limon suyu
-1 tatlı kaşığı kuş üzümü
-6 çorba kaşığı tahin
-Sarmak için ufak tülbent parçaları(15x15 cm ebadında) veya alüminyum folyo

Lezzetli ve kolay yapılan Topik tarifi

Yapılışı:
Nohudu bir kaba alın, içine 3 çorba kaşığı zeytinyağı, limon suyu koyup çatalla veya blender ile ezin. Bir süre bekletin. İçi için bir kaseye haşlanmış soğanı, dolmalık fıstığı, kuş üzümünü, tahini, tuzu, karabiberi koyup güzelce karıştırın.

Lezzetli ve kolay yapılan Topik tarifi

Tülbentleri suda yıkayın, suyunu iyice sıkıp yayın. Biraz nohut hamurundan koparıp üzerine ıspatula yardımıyla güzelce yayın, içten yeterince koyup tülbendin dört ucunu bohça gibi sıkıca bağlayın.

Lezzetli ve kolay yapılan Topik tarifi

Kaynar suda 1-2 dakika tutup çıkartın, soğuyunca açın, ıspatula ile dağılmadan tabağa alın. Üzerine limon suyu, tarçın, ve zeytinyağı gezdirip servis edin.

Kaynak: İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kültür A.Ş. Yayınları/İstanbul'un 100 Lezzeti-Nilgün Tatlı