Lezzetli mantı tarifi! Ev mantısı nasıl yapılır?
El emeği göz nuru lezzetlerden biri de mantıdır. Yapılışı meşakkatli olsa da lezzetine değen bir emek vardır. Sizler için pratik ve tadı damakta kalacak mantı tarifini paylaştık.
Giriş Tarihi: 03.05.2019 15:53
Güncelleme Tarihi: 03.05.2019 15:53
El emeği göz nuru lezzetlerden biri de mantıdır. Yapılışı meşakkatli olsa da lezzetine değen bir emek vardır. Sizler için pratik ve tadı damakta kalacak mantı tarifini paylaştık.
Evde yapılan mantının lezzeti bir başkadır. Eskilerden bu yana pişirilen mantı, sofraları süslemeye devam ediyor. İşte lezzetli mi lezzetli mantı tarifi…
Geçmişi Orta Asya'ya kadar uzanan ve uluslararası platformda tanınan milli yiyeceklerimizden mantı en çok Kayseri ili ile anılmaktadır. Rivayete göre geçmiş dönemlerde Kayseri'de kız istemeye gidince mutlaka mantı yaptırılır. 1 çorba kaşığına 40 tane mantı sığmazsa o evin kızına eksi puan verilir. Eğer sığarsa aradıkları kız olduğu için vakit kaybetmeden düğün dernek kurulurmuş.
15. yüzyılda Saray mutfağında mantı, Çinliler ve Özbekler'in yaptığı gibi buharda pişirilmiştir. 15. Ve 16. Yüzyılda Sarayda mantı, erişte ve tutmaç sıklıkla tüketilmiş, daha sonraki yıllara mantının yerini börekler almış, bu nedenle daha az pişirilmiştir.
Kıymanın içine yörelere göre çeşitli baharat ve ince kıyılmış soğan katılıp hazırlanan içle yapılan mantı, haşlanarak veya fırında kızartılıp üzerine et suyu koyup biraz pişirilir. Üzerine sarımsaklı yoğurt, en üste tereyağı ile kızdırılmış pul biberle (nane, sumak, fesleğen, reyhan) servis yapılan mantı, son derece doyurucu ve besleyicidir. Günümüzde mantı dükkanlarının İstanbul'a ayrı bir hava kattığını söyleyebiliriz.