Lezzeti ile ünlü içli köfte nasıl yapılır?

Eskilerden günümüzde kadar ulaşan içli köfte oldukça sevilen bir yemektir. Yapılışı zahmetli olsa da yemesi de bir o kadar lezzetlidir. İçli köfte nasıl yapılır? Sorusu çok fazla araştırılırken güzel bir tarif paylaştık.

Lezzeti ile ünlü içli köfte nasıl yapılır?

Eskilerden günümüzde kadar ulaşan içli köfte oldukça sevilen bir yemektir. Yapılışı zahmetli olsa da yemesi de bir o kadar lezzetlidir. İçli köfte nasıl yapılır? Sorusu çok fazla araştırılırken güzel bir tarif paylaştık.

Lezzeti ile ünlü içli köfte nasıl yapılır?

Yörelere göre kullanılan malzemeler ve yapılışı farklılık gösteren içli köfte, hemen hemen herkes tarafından beğenilir. Kimisi içli köfteyi kızartırken kimisi de haşlayarak pişirmeyi tercih eder.

Lezzeti ile ünlü içli köfte nasıl yapılır?

Arapların "kıbbe" dediği bu yemek, aslen Araplar'ın yemek kültüründen İstanbul mutfağına girmiş. Sarayda sevilerek tüketilmiş, bu sayede 19. yüzyıldan günümüze kadar ulaşmıştır. Yapımı maharet isteyen bu yemek, halk mutfağında kuyruk ve sade yağ kullanılarak pişirilmiştir.

Lezzeti ile ünlü içli köfte nasıl yapılır?

Yapımı zor ama yemesi hoş olan bu köfte, arzuya göre haşlanarak veya kızartılarak yapılır. Eğer köfte yerince yoğrulmamış ve yapımına özen gösterilmemişse, suda haşlanırken açılır ve dağılır.

Lezzeti ile ünlü içli köfte nasıl yapılır?

Kızartma olarak yapılması belki de dağılmasını engellemek amacıyla ve biraz da tembellik olması açısından çıkmış olabilir. İçine sarımsak, nane, çeşitli baharatlar, et ve bol kuru soğanla yapılan içten konur, bazı yörelerde et yerine pirinç konarak da yapılır.

Lezzeti ile ünlü içli köfte nasıl yapılır?

Malzemeler:
İçi için:
-400 gram kıyma
-2 adet ince kıyılmış kuru soğan
-1 çorba kaşığı tereyağı

Lezzeti ile ünlü içli köfte nasıl yapılır?

-1 su bardağı ince dövülmüş ceviz
-3 çorba kaşığı ince kıyılmış maydanoz
-yeterince tuz ve karabiber
-1 tatlı kaşığı ovalanmış reyhan

Lezzeti ile ünlü içli köfte nasıl yapılır?

Hamuru için:
-2,5 bardak köftelik bulgur
-1,5 çay bardağı irmik
-100 gram kıyma
-yeterince tuz, karabiber
-1 çorba kaşığı salça (renk verir)

Lezzeti ile ünlü içli köfte nasıl yapılır?

Yapılışı:
Köfteyi yoğurmadan önce içi hazırlanmalı çünkü için yağının donması köftelerin daha kolay dolmasını sağlar.
İçi için: Yayvan reflon tavaya tereyağını, irmiği koyun ve üzerine elle su serpip yoğurun. Kıymayı, salçayı, tuzu, karabiberi de koyup iyice yoğurmaya devam edin. Yapışıyorsa biraz un koyabilirsiniz.

Lezzeti ile ünlü içli köfte nasıl yapılır?

Elinizle yumurta kadar köfte koparın, yuvarlayın, ortasını elinizle delip çevre çevre açıp içten biraz koyup büze büze elinizde çevirin. Ağzı kapanınca bir tepsiye sıralayın, diğerlerine de aynı işlemi yapın. Sonra kızartma yağını ısıtın, arkalı önlü köfteleri dağıtmadan kızartın.

Kaynak: İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kültür A.Ş. Yayınları/İstanbul'un 100 Lezzeti-Nilgün Tatlı