Kuru erikli et yemeği nasıl yapılır? Kuru erikli et tarifi

Hem sağlıklı hem de lezzetli olan kuru erikli et yemeğinin en pratik tarifini derledik. Et yemeklerinin yanına çok yakışan kuru erik vücudun ihtiyaç duyduğu vitaminlere de sahip. Peki kuru erikli et yemeği nasıl yapılır?

Kuru erikli et yemeği nasıl yapılır? Kuru erikli et tarifi

Et yemeğine çok yakışan kuru meyveler eskilerden bu yana yemeklere ekleniyor. İstanbul Saray ve halk mutfağında da pişirilen kuru erikli et yemeği, lezzetiyle tadı damakta bırakıyor. Sofraları süsleyen kuru erikli et yemeğinin yapılışı ise çok da zor değil. Eskisi kadar olmasa da kuru erikli et yemeği hala yapılıyor.

Kuru erikli et yemeği nasıl yapılır? Kuru erikli et tarifi

Hem sağlıklı hem de lezzetli olan kuru erikli et yemeğinin en pratik tarifini derledik. Et yemeklerinin yanına çok yakışan kuru erik vücudun ihtiyaç duyduğu vitaminlere de sahip. Peki kuru erikli et yemeği nasıl yapılır?

Kuru erikli et yemeği nasıl yapılır? Kuru erikli et tarifi

İstanbul Saray ve halk mutfağında tuzlu ve tatlı lezzetler yemeklerde inanılmaz bir uyumla kullanılmıştır. 15. Ve 16. Yüzyılda yapılmış olan her çeşit et yemeğinde kuru meyvelerin kullanıldığını görmekteyiz. Yemeklerde elma, ayva, kuru ve yaş kayısı, kuru veya taze üzüm, hurma, dut, erik, nar, vişne, kiraz, yabani yemişler, incir vb. meyveler kullanılmıştır.

Kuru erikli et yemeği nasıl yapılır? Kuru erikli et tarifi

Yemeğe sadece lezzet katması açısından değil, içinde bulunan vitaminlerin yemeğe geçmesi açısından da meyveler yemeklerde yerini almıştır. Amerika'nın keşfiyle bulunan sebzeler ve değişik meyveler, İstanbul'a geldiğinde önce Saray ve köşklerde yaşayan varlıklı ailelerin mutfağına girmiş, mutfaklarda hemen yer edinmiş, zaman içerisinde kuru meyvelerin yerini almış ve bu yemeklerde çeşitli sebzeler kullanılarak değişik tatlar ortaya çıkmıştır.

Kuru erikli et yemeği nasıl yapılır? Kuru erikli et tarifi

19. yüzyıl İstanbul Saray ve halk mutfağında etli ve zeytinyağı ile pişen yemeklerin bollaştığını rahatlıkla görebilmek mümkündür. Şu an İstanbul mutfağında meyve ile pişen pek fazla yemek tatmasak da hala bazı yörelerimizde meyveler yemeklere lezzet katmaya devam etmektedir.

Kuru erikli et yemeği nasıl yapılır? Kuru erikli et tarifi

Kuru meyveler yemeklerde kullanıldığında sadece yemeklere lezzet katmakla kalmamakta, aynı zamanda içerdiği vitamin ve kimyasal maddeler sayesinde yemeklerin besleyici yanlarını da arttırmaktadır. Ara sıra da olsa etle yahni yaparken 1-2 tane kuru kayısı, erik, hurma veya vişne kurusu atıp pişirmenizi tavsiye ederiz.

Kuru erikli et yemeği nasıl yapılır? Kuru erikli et tarifi

Malzemeler:
-1 kg kuzu kuşbaşı
-2 adet jülyen doğranmış kuru soğan
-2 çorba kaşığı sıvıyağ

Kuru erikli et yemeği nasıl yapılır? Kuru erikli et tarifi

-2 su bardağı sıcak su
-1 tarçın çubuğu
-1 su bardağı ılık suda bekletilmiş çekirdekleri çıkarılmış kuru erik
-yeterince tuz ve karabiber

Kuru erikli et yemeği nasıl yapılır? Kuru erikli et tarifi

Yapılışı:
Öncelikle tencereye koyduğumuz yağda soğanı biraz çevirin, eti ve tarçın çubuğunu koyup ara sıra karıştırarak et suyunu bırakıp çekene kadar pişirin. Daha sonra kuru eriği ekleyin, eğer istenilen yumuşaklığa gelmemişse bir bardak sıcak su ilave edin, pişirin.

Kuru erikli et yemeği nasıl yapılır? Kuru erikli et tarifi

İneceğine yakın karabiberi ve tuzunu ilave edip biraz daha pişirin, sıcak servis yapın.

Kaynak: İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kültür A.Ş. Yayınları/İstanbul'un 100 Lezzeti-Nilgün Tatlı