Konservelerde ölümcül tehlike! Zehirlenme riski yüksek | Konserve ne kadar süre içinde tüketilmeli?

Bugünlerde ev hanımlarının en büyük mesailerinden biri konserve hazırlığı. Yaz sebzelerini kışın da tüketmek için konserve yapacakları zorlu bir süreç bekliyor. Özellikle konserve yapılırken olmazsa olmaz kurallara uyulmazsa işin ucu zehirlenmelere hatta ölüme kadar gidebiliyor.

Konservelerde ölümcül tehlike! Zehirlenme riski yüksek | Konserve ne kadar süre içinde tüketilmeli?

Konserveler yaz aylarında hazırlanır kış aylarında ise afiyetle yenir. Ancak yapım aşaması oldukça önemli.

Konservelerde ölümcül tehlike! Zehirlenme riski yüksek | Konserve ne kadar süre içinde tüketilmeli?

Kışlık konserve hazırlıkları başladı. Yapım aşamasındaysa dikkat edilmesi gereken kurallar var.

Konservelerde ölümcül tehlike! Zehirlenme riski yüksek | Konserve ne kadar süre içinde tüketilmeli?

Eğer bu kurallara dikkat edilmezse çok büyük tehlikeyle karşılaşabilirsiniz.

Konservelerde ölümcül tehlike! Zehirlenme riski yüksek | Konserve ne kadar süre içinde tüketilmeli?

"ÖLÜMCÜL ETKİSİ VAR"

Gıda Mühendisi Samet Şahin, "Konserveyi doğru yapmak çok önemlidir. Çünkü klostridyum çok zehirli bir mikroorganizmadır ve ölümcül etkisi vardır. Bu yüzden de konserve yaparken özellikle kapakların tek kullanımlık olmasına kavanozların steril edilmesine seçilen ürünün temiz, taze, çürüğü olmayan ürün tercih edilmesine ve doldurulurken kavanoz kapağına 1-2 santim boşluk bırakacak şekilde iyice sıkıca kapatıp vakum yapılması önemli. Bu kurallara uyulmazsa zehirlenme riski yüksek." ifadelerini kullandı.

Konservelerde ölümcül tehlike! Zehirlenme riski yüksek | Konserve ne kadar süre içinde tüketilmeli?

NE KADAR SÜRE İÇİNDE TÜKETİLMELİ?

Peki konserve yapıldıktan sonra ne zamana kadar tüketilmesi gerekiyor?

Uzman Diyetisyen Merve Altay, "6 aya kadar saklayabiliriz ve mutlaka serin ve karanlık ortamda saklamamız gerekiyor. O da sıcaklığının biraz daha altında olmasına dikkat etmemiz gerekiyor. Kapağını açtığımız andan itibaren mutlaka buzdolabında saklamamız ve 3 - 4 gün içerisinde tüketmemiz gerekiyor." şeklinde konuştu.

Konservelerde ölümcül tehlike! Zehirlenme riski yüksek | Konserve ne kadar süre içinde tüketilmeli?

Altay, "En önemli şey konserve yaparken hijyen koşullarına dikkat etmiş olmamız." dedi.

Konservelerde ölümcül tehlike! Zehirlenme riski yüksek | Konserve ne kadar süre içinde tüketilmeli?

"1 GRAMI 1 MİLYON İNSANI ZEHİRLEYEBİLİR"

Iğdır'da evde yapılan konserveyi tüketen yaşlı kadın yaşamını yitirmişti. Peki konserve yaparken neye dikkat edilmeli? Konserve nasıl zehirler?

Konservelerde ölümcül tehlike! Zehirlenme riski yüksek | Konserve ne kadar süre içinde tüketilmeli?

Beslenme Uzmanı Derya Zünbülcan, A Haber canlı yayınında konu ile ilgili hayati uyarılarda bulundu.

İşte o açıklamalardan satır başları;

Konservelerde ölümcül tehlike! Zehirlenme riski yüksek | Konserve ne kadar süre içinde tüketilmeli?

En zehirli bakterilerden bir tanesi. Botulinum toksini eğer ki vücuda alındığında fark edilmezse yüksek miktarlarda alınırsa ölüme kadar yol açabiliyor. Maalesef bir vatandaşımızı bu sebeple kaybetmişiz.


Ölüme yol açmadığı takdirde de felç gibi çeşitli nörolojik problemler gibi sonuçlara sebep olabiliyor.

Konservelerde ölümcül tehlike! Zehirlenme riski yüksek | Konserve ne kadar süre içinde tüketilmeli?

NERELERDEN BULAŞABİLİR?

En önemli sebebi konserve. İyi hazırlanmamış ve iyi saklanmamış konservelerde bu toksinle maalesef karşılaşabiliyoruz.

Konservelerde ölümcül tehlike! Zehirlenme riski yüksek | Konserve ne kadar süre içinde tüketilmeli?

Karşılaşmamak için yapacağımız basit uygulamalar var bunlara dikkat edersek oldukça güvenli bir şekilde hazırlayabiliriz.

Konservelerde ölümcül tehlike! Zehirlenme riski yüksek | Konserve ne kadar süre içinde tüketilmeli?

Örneğin biberle domatesle karışık bir sebze konserve hazırlıyorsunuz. Öncelikle çok iyi bir şekilde yıkamalısınız. Gerekirse sirkelerden faydalanmalı.

Yaralı bir yerleri varsa onlar ayrılmalı.

Konservelerde ölümcül tehlike! Zehirlenme riski yüksek | Konserve ne kadar süre içinde tüketilmeli?

İkinci en önemli nokta belki de en önemli nokta kapaklar. Kavanoz kapaklarını pek çok ev hanımı ikinci kere de kullanabiliyor ama tek sefer kullanılmalı.

Mutlaka kapak kaynatılmalı. 15 dakika kadar kaynar suda kaynatılmalı.

Konservelerde ölümcül tehlike! Zehirlenme riski yüksek | Konserve ne kadar süre içinde tüketilmeli?

Kapağın dışında kavanoz mutlaka cam olmalı. Evde asla plastik kavanoza konserve kurmamalıyız. Cam kavanoza kurmalıyız.

Cam kavanoz ve kapaklar 15 dakika kaynatılmalı.

Konservelerde ölümcül tehlike! Zehirlenme riski yüksek | Konserve ne kadar süre içinde tüketilmeli?

Mutfak tezgahının temizliği de önemli. Elimdeki yüzüğü mutlaka çıkarmamam gerekiyor.

Konservelerde ölümcül tehlike! Zehirlenme riski yüksek | Konserve ne kadar süre içinde tüketilmeli?

Kapattıktan sonra ters çeviriyoruz. Hava alırsa mikrobiyolojik olarak içeride çoğalmaya iyi bir ortam hazırlayacak.

Konservelerde ölümcül tehlike! Zehirlenme riski yüksek | Konserve ne kadar süre içinde tüketilmeli?

Mutlaka etiket hazırlamalısınız. Tarih atılmalı. 6 ay içerisinde tüketmeye gayret edilmeli. Açtıktan sonra yaklaşık olarak 2-3 gün içerisinde bitirmelisiniz.

Kapakta bombeleşmeyi hissettiğiniz anda tüketmiyorsunuz. Herhangi bir renk değişimi olursa kapağın içinde tüketmiyorsunuz.

Konservelerde ölümcül tehlike! Zehirlenme riski yüksek | Konserve ne kadar süre içinde tüketilmeli?

1 GRAMI 1 MİLYON İNSANI ZEHİRLEYEBİLİR

Tuzun olduğu yerde botulinum çok fazla üreyemiyor aslında ama tuza da güvenmemek gerekiyor.

Tadında bir bozukluk varsa da asla tüketmiyorsunuz. Burada önemli olan şey miktarı da 1 gramının 1 milyon insanı zehirleyebilecek bir toksinden bahsediyoruz.

Konservelerde ölümcül tehlike! Zehirlenme riski yüksek | Konserve ne kadar süre içinde tüketilmeli?

IĞDIR'DA CAN KAYBI

Iğdır'da dört çocuk annesi C.Y. (67) evinde yaptığı sebze konservesini eşi H.Y. (68) ile birlikte yedi. Rahatsızlanan ikili, solunum yetersizliği, konuşma bozukluğu ve çift görme şikayetiyle Iğdır Devlet Hastanesi'ne başvurdu. "Botulizm" teşhisi konulan ve konserveden zehirlendiği anlaşılan C.Y. öldü. H.Y. ise tedavisinden sonra taburcu edildi.

Konservelerde ölümcül tehlike! Zehirlenme riski yüksek | Konserve ne kadar süre içinde tüketilmeli?

KONSERVE KUTUSUNDAN ÖYLE BİR ŞEY YAPTI Kİ...

Boş konserve kutusunu çöpe atmak yerine onu değerlendirmek isteyen adam öyle bir şey yaptı ki görenler şaşkınlığını gizleyemedi. İşte o anlar...

Konservelerde ölümcül tehlike! Zehirlenme riski yüksek | Konserve ne kadar süre içinde tüketilmeli?
Konservelerde ölümcül tehlike! Zehirlenme riski yüksek | Konserve ne kadar süre içinde tüketilmeli?
Konservelerde ölümcül tehlike! Zehirlenme riski yüksek | Konserve ne kadar süre içinde tüketilmeli?
Konservelerde ölümcül tehlike! Zehirlenme riski yüksek | Konserve ne kadar süre içinde tüketilmeli?
Konservelerde ölümcül tehlike! Zehirlenme riski yüksek | Konserve ne kadar süre içinde tüketilmeli?