Konservelerde ölümcül tehlike! Zehirlenme riski yüksek | Konserve ne kadar süre içinde tüketilmeli?
Bugünlerde ev hanımlarının en büyük mesailerinden biri konserve hazırlığı. Yaz sebzelerini kışın da tüketmek için konserve yapacakları zorlu bir süreç bekliyor. Özellikle konserve yapılırken olmazsa olmaz kurallara uyulmazsa işin ucu zehirlenmelere hatta ölüme kadar gidebiliyor.
Konserveler yaz aylarında hazırlanır kış aylarında ise afiyetle yenir. Ancak yapım aşaması oldukça önemli.
Kışlık konserve hazırlıkları başladı. Yapım aşamasındaysa dikkat edilmesi gereken kurallar var.
Eğer bu kurallara dikkat edilmezse çok büyük tehlikeyle karşılaşabilirsiniz.
"ÖLÜMCÜL ETKİSİ VAR"
Gıda Mühendisi Samet Şahin, "Konserveyi doğru yapmak çok önemlidir. Çünkü klostridyum çok zehirli bir mikroorganizmadır ve ölümcül etkisi vardır. Bu yüzden de konserve yaparken özellikle kapakların tek kullanımlık olmasına kavanozların steril edilmesine seçilen ürünün temiz, taze, çürüğü olmayan ürün tercih edilmesine ve doldurulurken kavanoz kapağına 1-2 santim boşluk bırakacak şekilde iyice sıkıca kapatıp vakum yapılması önemli. Bu kurallara uyulmazsa zehirlenme riski yüksek." ifadelerini kullandı.
NE KADAR SÜRE İÇİNDE TÜKETİLMELİ?
Peki konserve yapıldıktan sonra ne zamana kadar tüketilmesi gerekiyor?
Uzman Diyetisyen Merve Altay, "6 aya kadar saklayabiliriz ve mutlaka serin ve karanlık ortamda saklamamız gerekiyor. O da sıcaklığının biraz daha altında olmasına dikkat etmemiz gerekiyor. Kapağını açtığımız andan itibaren mutlaka buzdolabında saklamamız ve 3 - 4 gün içerisinde tüketmemiz gerekiyor." şeklinde konuştu.