Kestanenin faydaları nelerdir, zararları nelerdir?
Kış aylarında Türkiye'nin en popüler sokak yiyeceklerinden biri haline gelir kestane. Sokakta satılan çıtır çıtır mangalda pişmiş halinin yanı sıra, evlerde haşlanmış olarak da yenebilir. Peki bu kadar popüler bir yemiş olan kestanenin faydaları nelerdir?
Giriş Tarihi: 11.11.2017 11:54
Güncelleme Tarihi: 11.11.2017 11:55
ŞİFA DEPOSUDUR
Kestane tam bir lif, mineral, iyi yağ asitleri, vitamin, besleyici ve antioksidan madde deposudur.
KAN ŞEKERİNİ DAHA YAVAŞ YÜKSELTİR
Kestane, lif zengini olduğu için diyabetin önlenmesinde ve yönetilmesinde çok etkilidir.
Zira kestane gibi lifli yiyeceklerin glisemik endeksi düşüktür. Bu da kan şekerinin daha yavaş yükselmesini sağladıkları anlamına gelir.
HASTALIKLARI ÖNLEMEYE YARDIMCI OLUR
Kestanenin yapısında bulunan C vitamini ve diğer antioksidanlar, bağışıklık sisteminin güçlendirilmesi için birebirdir. C vitamini beyaz kan hücrelerinin üretimini desteklemesinin yanı sıra, vücuttaki serbest radikallerin etkisiz hale getirilmesinde de önemli rol oynar. Bu da bağışıklık sisteminin patojenler üzerine odaklanmasına ve hastalıkları önlemeye yardımcı olur.
Kestanenin faydaları arasında sayabileceğimiz bir diğer önemli nokta da, kemik mineral yoğunluğunu artırmasıdır. Kemik sağlığı deyince aklımıza bakır ve magnezyum gelmez. Ancak bakır demiri absorbe eder, üstelik kemik bütümesi ve gelişiminde de önemli rol oynar. Magnezyum da kemik mineral yoğunluğunu artırır. Kestanede bolca bulunabilen bu iki mineral sayesinde, yaşlanmanın kemikler üzerindeki osteoporoz benzeri etkilerini önlemek ya da yavaşlatmak mümkündür.