Karabuğdayın faydaları

Karabuğdayın faydaları

İngilizce adı "buckwheat"tir. İsmi nedeniyle tahıl olduğu düşünülse de tahıl değildir.

Karabuğdayın faydaları

Hafif aromalı, bulgura benzeyen tadı vardır. Kahverengi, üçgen biçimindedir.

Karabuğdayın faydaları

Unu tek başına ekmek yapmaya uygun değildir.

Karabuğdayın faydaları

Karabuğdayın anavatanının Orta Asya olduğu bilinmektedir.

Karabuğdayın faydaları

Tarihte ilk kez Çin ve Japonya'da yetiştirilmiştir. 17. yüzyılda Avrupa üzerinden Amerika kıtasına ulaştığı sanılmaktadır.

Karabuğdayın faydaları

Çin, günümüzde dünyanın en büyük karabuğday üreticisidir. Sağlık açısından çok faydalı olduğu bilinen karabuğday Çin'de satış rekorları kırıyor.

Karabuğdayın faydaları

Karabuğday, Kore'de yöresel bir peltenin, Japonya'da ise uzmanlık gerektiren, özel restoranlarda sunulan bir çeşit erişte ve çorbasının temel malzemesidir.

Karabuğdayın faydaları

Kasha, karabuğdayın kabuğu ayıklanmış ve kavrulmuş haline denilir. Avrupa'da "Fagorutin" adı ile çayı satılır.

Karabuğdayın faydaları

Gluten içermediği için karabuğday çölyak hastaları tarafından rahatlıkla tüketilebilir.

Karabuğdayın faydaları

Besin değeri açısından çok zengindir. İçeriğinde yüzde 11 protein, yüzde 2 yağ, yüzde 34 manganez, yüzde 28 bakır, yüzde 21 magnezyum, yüzde 11 lif ve yüzde 17 fosfor bulunur.

Karabuğdayın faydaları

Temel dokuz amino asitin tümü karabuğdayda vardır.

Karabuğdayın faydaları

Yavaş emilen karbonhidrat içeriği nedeniyle yüksek enerji verir.

Karabuğdayın faydaları

Karabuğday, yüksek bitkisel protein içeriğinden dolayı özellikle vejeteryan ve vegan beslenme için önemli bir besin kaynağıdır.

Karabuğdayın faydaları

Çölyak hastaları, karabuğdayı gluten içermediği için rahatlıkla kullanabilir. Gluten, buğdayın içinde yer alan protein grubudur.

Karabuğdayın faydaları

Bazı bünyeler glutene karşı fazla hassasiyet gösterir ve tüketimi sonucunda alerjen etkiler ve sindirim problemleri oluşabilir.

Karabuğdayın faydaları

Glutene karşı oluşan bu hassasiyet çölyak hastalığı olarak adlandırılır.

Karabuğdayın faydaları

Karabuğday içindeki başka maddeler alerjiye neden olabileceği için haşlandıktan sonra kırmızı suyunun süzülmesi tavsiye edilir.

Karabuğdayın faydaları

Karabuğday B1 ve B2 vitamini ihtiva eder. Günde 100 gr karabuğday tüketmek yetişkin bir insanın günlük Vitamin B1 ihtiyacının % 40'ını karşılar. Ayrıca mineral açısından ( özellikle demir ) açısından zengindir.

Karabuğdayın faydaları
Karabuğdayın faydaları

Yüksek protein ve lif oranı, düşük yağ miktarı ile karabuğday, diyetlerde olması gereken bir besindir.

Karabuğdayın faydaları

Bağırsakların çalışmasını kolaylaştırır.

Karabuğdayın faydaları

Açlık duygusunu bastırmada etkilidir.

Karabuğdayın faydaları

Karabuğdayı düzenli olarak tüketmek kötü kolestrolü düşürür, iyi kolestrolü ise yükseltir.

Karabuğdayın faydaları

İçeriğindeki potasyum, magnezyum, fosfor ve demir nedeniyle karabuğdayın, kalp rahatsızlıkları olanlarca tüketilmesi önerilir.

Karabuğdayın faydaları

Ayrıca, yüksek tansiyonu düşürür. Kansızlıkla savaşır.