Towers Watson 2012 İşgücü Araştırması'na dünya genelinde 29 farklı coğrafyadan orta ve büyük ölçekli şirketlerde tam zamanlı olarak görev yapan 32 bin çalışan katıldı. Araştırmada Türkiye'den 750 çalışan yer aldı. İşte bu araştırmada yer alan 'Türkiye'de çalışanların gündemi.'
Towers Watson 2012 İşgücü Araştırması'na dünya genelinde 29 farklı coğrafyadan orta ve büyük ölçekli şirketlerde tam zamanlı olarak görev yapan 32 bin çalışan katıldı. Araştırmada Türkiye'den 750 çalışan yer aldı. İşte bu araştırmada yer alan 'Türkiye'de çalışanların gündemi.'
Her 10 çalışandan yalnızca 3’ü göstermiş oldukları performans ve elde ettikleri kazanç arasında belirgin bir ilişkinin var olduğuna inanıyor.
Performansa bağlı kazanca duyulan bu güvensizlik, çalışanların prim yerine garanti ücretlerinde artışı tercih etmelerine yönelik eğilimleri arttırıyor.
Çalışanların sadece üçte biri kendilerine sunulan kişisel gelişim ve kariyer gelişim olanaklarından memnun. Nitekim, araştırmaya katılan çalışanların yüzde 30’u kariyerlerinde ilerleyebilmek için başka bir şirkete geçmeleri gerektiğine inanıyorlar. Çalışanların çalıştıkları şirketten ayrılmalarında etkili olan sebepler arasında baz maaştan sonra ikinci sırada kariyer gelişim imkanlarının olmaması geliyor. Sunulan kariyer gelişim fırsatları çalışanların şirket seçimlerinde de belirleyici rol oynuyor. Çalışanların çoğunluğu yöneticilerini operasyonel sorumlulukları açısından başarılı bulsalar da, insan yönetimi açısından yetersiz buluyor ve sadece yüzde 36’sı yöneticilerinin işin insan yönetimi gerekliliklerini yerine getirecek zamanı bulabildiklerini belirtiyorlar. Çalışanlar aynı zamanda geribildirim kültürünün oluşmadığını da vurguluyorlar. Çalışanların ancak yüzde 35’i iyi yapılan bir iş için bağlı oldukları yöneticinin geribildirim sağladığını belirtiyor.
Çalışanların sadece yüzde 30’u, tepe yönetimin 'çalışanların mutluluk ve refahıyla' ilgilendiğine inanıyor. Çalışanlar, liderlerinin, geleceğin liderlerini yetiştirme ve yetkilendirme alanlarında gelişmeye ihtiyacı olduğunu düşünüyor.
Dinamikler farklı olsa da gelişmiş ülkelerde olduğu gibi gelişmekte olan ülkeler de dahil tüm dünyada emeklilik hakkındaki düşünceler hızla değişiyor.
Türkiye’de araştırmaya katılan her 10 çalışandan 6’sı son yıllarda emekliliğin kendisi için her zamankinden daha fazla önem kazandığını belirtiyor.
Şirketin emeklilik planı sunması, çalışanların çalışmak istedikleri kurumu seçme kriterleri arasında 6. sırada yer alıyor. Ve yine araştırmaya katılan çalışanların yarısı, bireysel emeklilik sistemine yatırım yapmaya hazır olduklarını dile getiriyor.