Gülhatmi şerbeti nasıl yapılır?

Gülhatmi çiçeğinden yapılan şerbet keyifle tüketilen lezzetlerden biridir. Kolay hazırlanan Gülhatmi şerbeti yaz günlerinde soğuk olarak tüketildiğinde ferahlık da sağlar.

Gülhatmi şerbeti nasıl yapılır?

Gülhatmi çiçeğinden yapılan şerbet keyifle tüketilen lezzetlerden biridir. Kolay hazırlanan Gülhatmi şerbeti yaz günlerinde soğuk olarak tüketildiğinde ferahlık da sağlar.

Gülhatmi şerbeti nasıl yapılır?

Özellikle gül tadını sevenlerin çok hoşuna gideceği Gülhatmi şerbetinin pratik hazırlanan tarifini sizler için derledik.

Gülhatmi şerbeti nasıl yapılır?

Gülhatmi, Saray ve İstanbullular tarafından özellikle öksürüğe iyi gelmesi ve göğsü yumuşatması nedeniyle sıkça tüketilmiştir. Çok eskiden beri bu çiçek Saray, köşk, konak ve tüm İstanbulluların bahçelerinde mutlaka yetiştirilmiştir.

Gülhatmi şerbeti nasıl yapılır?

Taze ve kurutularak da kullanılan bu çiçek, şerbet be reçel yapımının yanı sıra Saray hekimleri tarafından ilaç ve macun yapımında da kullanılmıştır.

Gülhatmi şerbeti nasıl yapılır?

Kurutulan çiçekler sigara gibi sarılıp balgam söktürmek için içilmiş, lapası yapılıp ağrıyan ve şişen bölgelere sarılmış ve göz kanlanmasına banyosu yapılmıştır. Özellikle Ege'de gülhatminin şerbet mayası ve reçeli yapılmakta, bazı yemeklere de şifalarından yararlanmak için konulmaktadır.

Gülhatmi şerbeti nasıl yapılır?

Malzemeler:
-4 çorba kaşığı gülhatmi kurusu
-6 çorba kaşığı şeker
-7 su bardağı su

Gülhatmi şerbeti nasıl yapılır?

-yarım limonun suyu

Üzeri için:
-1 çorba kaşığı hafif sotelenmiş dolmalık fıstık veya susam

Gülhatmi şerbeti nasıl yapılır?

Yapılışı:
Gülhatmiyi suya koyun, 15 dakika kaynatın. Sonra bu suyu süzün, suyuna şeker koyup biraz daha kaynatın, 1 çorba kaşığı limon suyunu ilave edin. Bir taşım kaynatın, altını kapatın. Soğutup sürahiye koyun, üzerini biraz dolmalık fıstıkla süsleyip servis yapın.

Gülhatmi şerbeti nasıl yapılır?

Kaynak: İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kültür A.Ş. Yayınları/İstanbul'un 100 Lezzeti-Nilgün Tatlı

Gülhatmi şerbeti nasıl yapılır?