Beyinli Beykoz kebabı nasıl yapılır? Pratik beyinli Beykoz kebabı

Oldukça faydalı olan Beyinli Beykoz kebabı Türk mutfağının sevilen lezzetleri arasında yer alır. Eskiden Saraylarda da pişirilen Beyinli Beykoz kebabı aslında çok da zahmetli olmayan bir tariftir. Peki Beyinli Beykoz kebabı nasıl yapılır?

Beyinli Beykoz kebabı nasıl yapılır? Pratik beyinli Beykoz kebabı

Oldukça faydalı olan Beyinli Beykoz kebabı Türk mutfağının sevilen lezzetleri arasında yer alır. Eskiden Saraylarda da pişirilen Beyinli Beykoz kebabı aslında çok da zahmetli olmayan bir tariftir. Peki Beyinli Beykoz kebabı nasıl yapılır?

Beyinli Beykoz kebabı nasıl yapılır? Pratik beyinli Beykoz kebabı

Beyinli Beykoz kebabı hem lezzetli hem de vücut için sağlıklı vitamin ve minerallere sahiptir. Patlıcan ve etle mükemmel bir uyum yakalayan Beyinli Beykoz kebabı sofraların tadı damağında bırakan tariflerinden biridir.

Beyinli Beykoz kebabı nasıl yapılır? Pratik beyinli Beykoz kebabı

Sarayın ihtiyaçları için Beykoz civarında mandıralar (mezbahalar) kurulmuş, buralarda kesilen hayvanlardan Saray ihtiyacı karşılandıktan sonra, kalan et ve sakatatlar daha ucuza satılarak değerlendirilmiştir.

Beyinli Beykoz kebabı nasıl yapılır? Pratik beyinli Beykoz kebabı

Hayvanın yenilebilen bölgelerinin atılmaması ve o yörede pişen kebaplara konması sonucu, yeni tarifler çıkmıştır. Bu yemek de halk mutfağından çıkan bir lezzet olması açısından gayet güzel bir örnektir.

Beyinli Beykoz kebabı nasıl yapılır? Pratik beyinli Beykoz kebabı

Beyinli Beykoz kebabı Beykoz'da oturan yaşlı ninelerimizin anlattıklarıyla ve tarifleriyle günümüze kadar gelebilmiştir. Bu kebapta sakatat, et ve patlıcanla mükemmel bir uyum içerisinde olup bu tür bir kombinasyonla pişen yemek tarifimiz parmakla sayılacak kadar azdır.

Beyinli Beykoz kebabı nasıl yapılır? Pratik beyinli Beykoz kebabı

Günümüzde bu yemeğe patates, havuç ve yer elması da eklenmektedir.

Malzemeler:
-700 gram iri doğranmış kuş başı
-1 adet haşlanmış kızı beyni (zarı soymaya gerek yok)

Beyinli Beykoz kebabı nasıl yapılır? Pratik beyinli Beykoz kebabı

-4 adet alacalı soyulmuş patlıcan
-2 adet ince kıyılmış kuru soğan
-3 adet domates

Beyinli Beykoz kebabı nasıl yapılır? Pratik beyinli Beykoz kebabı

-3 çorba kaşığı sıvıyağ
-yeterince tuz ve karabiber

Yapılışı:
Patlıcanları uzunlamasına dörde bölün, daha sonra arkalı önlü kızartın ve bir kenarda bekletin.

Beyinli Beykoz kebabı nasıl yapılır? Pratik beyinli Beykoz kebabı

Soğanı yağda kavurun, üzerine kuş başı et parçalarını koyun, yamadan etin de pişmesini sağlayın. Üzerine ince kıyılmış domatesi koyup pişirin, daha sonra ağzını kapatın. Tadına tuzuna ve suyuna bakın, eksikler varsa ilave edin. Fırın tepsisine öce artı şeklinde patlıcanları serin, üzerine bir parça beyin, en üste domates dilimler, yerleştirin.

Beyinli Beykoz kebabı nasıl yapılır? Pratik beyinli Beykoz kebabı

Etin kalan suyuna bir tatlı kaşığı salça ilave edip karıştırın ve tepsiye dökün. 180 derece fırında üzeri kızarana kadar pişirin, sıcak servis yapın.

Kaynak: İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kültür A.Ş. Yayınları/İstanbul'un 100 Lezzeti-Nilgün Tatlı