Badem şurubu nasıl yapılır?
Osmanlı döneminde de sıkça badem şurubu satılır ve tüketilirmiş. Kolay hazırlanan be lezzetli olan badem şurubunun tarifini sizler için derledik.
Osmanlı döneminde de sıkça badem şurubu satılır ve tüketilirmiş. Kolay hazırlanan be lezzetli olan badem şurubunun tarifini sizler için derledik.
Sağlığa faydaları saymakla bitmeyen bademin şurubu da yapılır ve severek içilir. Çerez olarak da bolca tüketilen bademin şurup hali tatlı istediğini bastırmak için de oldukça etkilidir.
Yapılışı zahmetli ama içimi çok güzel olan badem şurubunu yapmak için sıcak suda kabukları ayıklanıp bembeyaz kalan bademler büyük havanlarda ezilir, daha sonra suyla boza gibi yoğurulup tülbentte sıkılır, kalan posaya yine su konup özü bitene kadar bu işleme devam edilirdi.
Şekerden koyu bir şerbet pişirilirdi. Sonra sıkılan badem sütü karıştırılıp kaynatıldıktan sonra cam şişelere konur, ağzı sıkıca kapatılır, kilerlerde serin ortamda saklanırdı.
İçilmek istendiğinde bardağa yarım şurup konup üzerine soğuk su ilave edilerek içilirdi. Kışında kaynatılıp üzerine tarçın konup sıcak tüketilirdi.