Yerli İHA'ya yabancılardan büyük ilgi
DEF'15 fuarında sergilenen teknolojisi ve yazılımıyla tamamen Türk mühendislerinin eseri yerli İHA'ya yabancı heyetlerin ilgisi yoğun oldu.
DEF'15 fuarında sergilenen teknolojisi ve yazılımıyla tamamen Türk mühendislerinin eseri yerli İHA'ya yabancı heyetlerin ilgisi yoğun oldu.
Baykar Makina Genel Müdürü Haluk Bayraktar, fuara katılan bir çok yabancı heyetin Bayraktar Blok 2 İHA'ya ilgisi olduğunu belirterek, bazı heyetlerle iyi niyet mektuplarının imzalandığını söyledi.
Türkiye'nin ilk yerli taktik sınıfı İnsansız Hava Aracı(İHA) 'Bayraktar Blok 2 İHA' Büyükçekmece TÜYAP Fuar Merkezi'ndki IDEF'15'de görücüye çıktı. Baykar Makine Genel Müdürü Haluk Bayraktar, fuarda sergiledikleri İHA'yı 'gözbebeği' olarak nitelendirdi. Haluk Bayraktar, 24 saat 30 dakikalık uçuş testiyle ve 27 bin feet irtifaya çıkararak bir rekora imza atan Bayraktar Blok 2 İHA'nın Türkiye'yi havacılık alanında bir ileri lige taşıyacağını ifade etti.
Bayraktar, insansız hava aracı sisteminin Kasım 2014'de Türk Silahlı Kuvvetleri(TSK) ve Savunma Sanayii Müsteşarlığı'nın yetkilileri huzurunda gerçekleştirilen test ve kabul süreçlerinin başarılı şekilde tamamlanmasıyla yla tamamlayarak TSK envanterine girdiğini belirtti. Türkiye havacılık tarihi açısından atılan bu adımın önemli bir kilometre taşı olduğunu belirten Bayraktar, şunları söyledi:
Burada bulunan insansız hava aracına baktığımız zaman 650 kilogram kalkış ağırlığına sahip, tam otomasyon uçuş sistemiyle donatılmış ve özellikle tüm kritik aksamı milli ve özgün olarak Türk mühendislerimiz tarafından geliştirilmiş bir sistemdir. Bizden talep edilen bu sistemde 18 bin feet uçuş irtifasıydı. Biz bunu 14 Haziran 2014 tarihinde 27 bin feet irtifaya çıkararak ülkemizin uçuş irtifa rekorunu kırdık. Aynı şekilde ülkemiz Türkiye Cumhuriyeti tarihinde 24 saat 30 dakikalık uçuş testiyle milli hava aracıyla başka bir rekora da imza attık. Bu sistemde dünyada ilk defa kullanılan belli özellikler var. Örneğin taktik sınıfı insansız hava aracı sisteminde ilk defa üç yedekli uçuş kontrol sistemi geliştirildi. Taksi aşamasından, kalkışına uçuşuna, fren-park otomasyonuna kadar bu seviyede insansız hava aracı dünyada bir ilktir. Bizim burada sergilediğimiz bu ürün adeta gözbebeğimizdir.