A HABER GALERİ
Tatilcilerin yeni kabusu! Son kurban Türkiye güzeli oldu
Yaz mevsiminin kavurucu sıcaklarıyla birlikte soğuk içeceklere olan talep artarken uzmanlar, özellikle tatil beldelerinde kullanılan hijyenik olmayan buzların, besin zehirlenmelerine yol açabileceğini vurguluyor. Bu konuda son kurban ise 2012 Türkiye Güzeli Açalya Samyeli Danoğlu oldu.
Yaz aylarının kavurucu sıcaklarında serinlemek için tercih edilen buzlu içecekler, hijyen koşullarına dikkat edilmediğinde ciddi sağlık riskleri taşıyor. Özellikle tatil bölgeleri ve gece hayatının yoğun olduğu mekanlarda kullanılan buzların hijyenik şartlarda hazırlanmayışı, besin zehirlenmelerine yol açabiliyor.
HASTANELİK OLDU
Sabah'tan Merve Yurtyapan'ın haberine göre, bu tehlikenin son kurbanı ise 2012 Türkiye Güzeli Açalya Samyeli Danoğlu oldu.
Ailesiyle Bodrum'a tatile giden Danoğlu, içeceğine eklenen buz nedeniyle hastaneye kaldırıldı. Yaşadıklarını anlatan Danoğlu, "İçtiğim buzlu suyun ardından boğazımda acı hissetmeye başladım. Ardından rahatsızlık öksürük nöbetine dönüştü. Eczacı 'Bu yaz aylarında çokça yaşanan bir durum. Şikayetler arttı' dedi. Ardından mide bulantısından kıvranınca hastaneye koştum" dedi.
BUZDAN NASIL ZEHİRLENİLİR?
Buz, sıcak havalarda serinlemek için içeceklere eklenen masum bir detay gibi görünse de uygun hijyen koşullarında üretilmediğinde ciddi sağlık sorunlarına yol açabiliyor. Özellikle tatil bölgelerinde ve kalabalık eğlence mekânlarında kullanılan hazır buzların birçoğu, içme suyu yerine şebeke suyu ile hazırlanabiliyor.
Uygunsuz ortamlarda dondurulan ve hijyenik olmayan poşetlerde saklanan buzlar, içinde bakteri, virüs ve parazit barındırabiliyor. Bu mikroorganizmalar vücuda girdiklerinde ise besin zehirlenmesine neden olabiliyor.Ayrıca buzlar, düşük sıcaklıkta mikrop barındırmaz gibi görünse de, dondurma işlemi mikropları tamamen yok etmez. Aksine, bazı bakteriler düşük sıcaklıkta hayatta kalabilir ve çözülme sürecinde daha aktif hale gelebilir.