A Haber
SON DAKİKA GÜNDEM EKONOMİ YAŞAM DÜNYA SPOR ÖZEL HABER VİDEO RESMİ İLAN CANLI YAYIN ULUSLAR LİGİ ULUSLAR LİGİ
-°C
CANLI YAYIN
A Haber
Zaman aralığı seçin
Haber türü seçin
Kategori seçin
CANLI YAYIN A Haber
  • Ahaber ULUSLAR LİGİ
    • SON DAKİKA
    • ÖZEL HABER
    • ANALİZ
    • PORTRE
    • YAZARLAR
    • GALERİ
    • GÜNDEM
    • YAŞAM
    • EKONOMİ
    • SPOR
    • DÜNYA
    • MAGAZİN
    • SAĞLIK
    • OTOMOBİL
    • TARİH
    • MEMURLAR
    • EĞİTİM
    • VİRAL
    • TEKNOLOJİ
    • DİN
    • RESMİ İLANLAR
    • ZİRAAT TÜRKİYE KUPASI
    • VİDEO
    • ÖZEL VİDEO
    • KLİPLER
    • TELEVİZYON
    • YAYIN AKIŞI
    • FREKANSLAR
KÜNYE • ARŞİV • BİZE ULAŞIN • RSS • GİZLİLİK BİLDİRİMİ
En Yeniler Gündem Yaşam Dünya Ekonomi Magazin Spor Otomobil Teknoloji
Haberler Gündem Galerileri Türkiye alevlere karşı tek yumruk! 6 ilde 14 yangın: Tahliye için yola çıktılar | Afet bölgesinden dakika dakika son durum

Türkiye alevlere karşı tek yumruk! 6 ilde 14 yangın: Tahliye için yola çıktılar | Afet bölgesinden dakika dakika son durum

Giriş Tarihi: 04 Ağustos 2021 10:24 Son Güncelleme: 04 Ağustos 2021 16:55
PAYLAŞ
ABONE OL
YAZI
A Haber’i Google'a ekleyin, doğru kaynaktan haberi alın!

Ege ve Akdeniz başta olmak üzere Türkiye'de devam eden yangınlar 8'inci gününe girdi. 39 ilde 174 yangın çıkarken, 160 tanesi kontrol altına alındı. Öte yandan 6 ilde 14 yangın ise kontrol altına alınmaya çalışılıyor. Antalya'nın Manavgat ilçesinde 28 Temmuz'da başlayan orman yangınlarıyla ilgili Manavgat Cumhuriyet Başsavcılığı'nın başlattığı soruşturma kapsamında, ilçe merkezindeki yangını çıkardığı belirlenen 16 yaşındaki C.Y. tutuklandı. Hatay'ın Dörtyol ilçesinde orman yangını çıktı. Bölgeye sevk edilen ekipler, yangına müdahale edildi. Milas yangınında Çökertme istikametinden gelen alevler Ören'deki Kemerköy Termik Santraline yaklaştı. İşte dakika dakika afet bölgelerinden son durum...

Türkiye alevlere karşı tek yumruk! 6 ilde 14 yangın: Tahliye için yola çıktılar | Afet bölgesinden dakika dakika son durum 1

Türkiye günlerdir orman yangınlarına karşı mücadele veriyor. Antalya'nın Manavgat ilçesinde 28 Temmuz'da başlayan orman yangınlarıyla ilgili Manavgat Cumhuriyet Başsavcılığı'nın başlattığı soruşturma kapsamında, ilçe merkezindeki yangını çıkardığı belirlenen C.Y. (16) tutuklandı. İşte dakika dakika tüm gelişmeler...

İŞTE SAAT SAAT TÜRKİYE'DEKİ ORMAN YANGINLARINDA SON DAKİKA GELİŞMELERİ

Türkiye alevlere karşı tek yumruk! 6 ilde 14 yangın: Tahliye için yola çıktılar | Afet bölgesinden dakika dakika son durum 2

16.55 Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli yangınlarla ilgili son durumu paylaştı. Bakan Pakdemirli, "Orman yangınlarında son durum 33 ilde 167 yangın kontrol altına alındı." dedi.

Türkiye alevlere karşı tek yumruk! 6 ilde 14 yangın: Tahliye için yola çıktılar | Afet bölgesinden dakika dakika son durum 3

16.06 ALEVLER SANTRALE YAKLAŞTI

Milas yangınında Çökertme istikametinden gelen alevler Ören'deki Kemerköy Termik Santraline yaklaştı.
Milas Beyciler Mahallesinde başlayan ve Bodrum'a sirayet eden orman yangını Mazı, Çökertme ardından Milas Ören'deki Türk evleri sonrası Kemerköy Termik Santrali'ne yakın bir yerde seyrediyor.

Türkiye alevlere karşı tek yumruk! 6 ilde 14 yangın: Tahliye için yola çıktılar | Afet bölgesinden dakika dakika son durum 4

Rüzgarın da şiddetiyle büyüyen orman yangını, Ören bölgesini duman altında bıraktı. Yüzlerce metre yükseğe ulaşan dumanların Kemerköy Termik Santraline doğru ilerlemesi tedirginliğe neden oldu.

Türkiye alevlere karşı tek yumruk! 6 ilde 14 yangın: Tahliye için yola çıktılar | Afet bölgesinden dakika dakika son durum 5

SAAT 15.27 Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum yangın bölgesinde açıklamalarda bulunuyor.

Kurum'un açıklamalarından satır başları şu şekilde:

33 mahallede çalışma yapıldı 3 mahallede çalışmalar devam ediyor. Yapılan hasar tespit çalışmaları sonrası gereken tüm adımlar atılacak. En kısa sürede vatandaşın yarasını sarmak için uğraşıyoruz. Vatandaşımız milletine güveniyor. Bizler de onları mahcup etmemek için çalışıyoruz.

Her mahalleye her köye gidiyoruz. Vatandaşlarımızın taleplerini dinliyor onların ihtiyaçlarına göre hareket ediyoruz. Hayvanlarımızı korumak için mücadele ediyoruz. 50 bin lira kadar eşya ve gereken yardımları yapacağız.

Zarar gören hayvanların tespiti zarar gören tarım alanlarının tespiti yapılıyor bunlar için gereken adımları atacağız. Eş zamanlı konut yapımı için çalışacağız. Evlerin yapımı için çalışmalarımız sürüyor. 1 ay içerisinde inşaatlar başlayacak. En geç önümüzdeki yaz itibariyle evlerini ahırlarını camilerini inşa edeceğiz.

Türkiye alevlere karşı tek yumruk! 6 ilde 14 yangın: Tahliye için yola çıktılar | Afet bölgesinden dakika dakika son durum 6

ORMANLARIMIZ İMARA AÇILMAYACAK

Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayip Erdoğan süreci çok yakından takip ediyor. Vatandaşlarımızın yaralarını sarmak için mücadele ediyoruz. Bizler burada uykusuz ve yorgun olabiliriz ama vatandaşlarımızın bize olan güvenlerini hissettikçe moralimiz yükseliyor.

Nasıl ki diğer illerde gereken adımları atıp vatandaşlarımızın yaralarını sardıysak burada da gereken adımları atacağız ve onların yaralarını saracağız. Burada 3 tane köyümüzü tamamen yenileceğiz. Bunlar bölgenin yöresel mimarisine uygun şekilde yapılacak.

Orman alanlarımız hiçbir şekilde imara açılmayacak. Biz nu iddiaları dikkate almıyoruz ve işimize bakıyoruz. Bundan önce bu işlem yapılması bundan sonra da yapılmayacak."

Türkiye alevlere karşı tek yumruk! 6 ilde 14 yangın: Tahliye için yola çıktılar | Afet bölgesinden dakika dakika son durum 7

SAAT 14.58 KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar yangın bölgesini ziyaret etti. Tatar'a Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu eşlik etti.

KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar yangın felaketinin yaşandığı Antalya'ya ziyarete geldi. Tatar, KKTC'den bir ekibin de bugün mücadeleye katılacağını bildirdi. Tatar, Türkiye'nin güçlü olduğunu, kısa sürede yangını aşacağına inandığını ifade etti. Tatar, Türkiye ve KKTC'nin sevinci ve hüznünün bir olduğunu belirterek, sonuna kadar mücadelede yer alacaklarını vurguladı.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Tatar'a ziyaretinden dolayı teşekkür etti.

"EN BÜYÜK ENGEL RÜZGAR"

Çavuşoğlu, yangın ile ilgili de son bilgileri de verdi, şöyle konuştu:

"Rüzgar bugün yine kuvvetli. Önümüzdeki en büyük engel her zaman olduğu gibi rüzgar. Sayın Cumhurbaşkanı Ersin Tatar'ın ziyareti güç vermiştir, moral vermiştir.

1 SENE İÇİNDE EVLERİMİZİ YAPIP VATANDAŞLARA TESLİM EDECEĞİZ
Hasar tespit çalışmaları sürüyor. Yangından etkilenen vatandaşlara yapacağımız 50 bin liraya kadar olan yardımların ilk başta 10 bin lirasını hesaplarına yatırdık. Bir ay içerisinde örnek evimiz burada (Manavgat) inşa edilmiş olacak. En geç 1 sene içinde evlerimizi yapıp vatandaşlara teslim edeceğiz." dedi.

Türkiye alevlere karşı tek yumruk! 6 ilde 14 yangın: Tahliye için yola çıktılar | Afet bölgesinden dakika dakika son durum 8

SAAT 13:12 - SON BİLANÇO AÇIKLANDI

İletişim Başkanlığı, yangınlara ilişkin son bilançoyu açıkladı. Buna göre; 28 Temmuz'dan beri meydana gelen 174 adet orman yangınının 161'i kontrol altına alındı.

Türkiye alevlere karşı tek yumruk! 6 ilde 14 yangın: Tahliye için yola çıktılar | Afet bölgesinden dakika dakika son durum 9

SAAT 13.05 - Yangınlarla mücadelede insansız hava araçları (İHA) da alevlere "nokta atışı" müdahale imkanı sağlıyor. Bir İHA'nın yangınla mücadelede izlediği rota dikkat çekti.

İHA'larla geniş gözetlemeler yapılarak hem yangının boyutu daha hızlı tespit ediliyor hem de söndürme esnasında bu araçlardan elde edilen bilgilerle nokta atışı müdahale yapılabiliyor. Özellikle gece yangınların genel gidişatının görülmesi, ısı noktalarının tespiti ve müdahale yerlerinin daha net belirlenebilmesi, alevlerin daha geniş sahalara yayılmasının önüne geçiyor.

Türkiye alevlere karşı tek yumruk! 6 ilde 14 yangın: Tahliye için yola çıktılar | Afet bölgesinden dakika dakika son durum 10

Yangınların yoğun görüldüğü dönemde 7 gün 24 saat esasına göre hizmet veren İHA'lar aracılığıyla sahadan alınan görüntüler, OGM Yangın Yönetim Merkezi'nde anlık takip ediliyor.

Öte yandan, Deniz Kuvvetleri Komutanlığı'na ait İHA'lar, 28 Temmuz'dan itibaren 33 sorti, 462 saat uçuş gerçekleştirerek, 12 ilde toplam 45 yangını tespit etti. Deniz Kuvvetlerine ait İHA'lar ile bugüne kadar Muğla'da 19, Manisa'da 2, Antalya'da 8, Balıkesir'de 2, Çanakkale'de 5, İzmir'de 2, Konya'da 2, Aydın'da 1, Isparta'da 1, Denizli'de 1, Burdur'da 1, Uşak'ta 1 olmak üzere toplam 45 yangın tespit edildi.

Türkiye alevlere karşı tek yumruk! 6 ilde 14 yangın: Tahliye için yola çıktılar | Afet bölgesinden dakika dakika son durum 11

SAAT 12:40 ÖREN SAHİLİ'NDEKİ YANGINI ÇIKARMA GEMİSİ PERSONELİ SÖNDÜRDÜ
Milli Savunma Bakanlığı, Muğla'daki yangın söndürme çalışmalarına destek amacıyla gönderilen Deniz Kuvvetleri Komutanlığına bağlı çıkarma gemisinin personeli Ören Sahili çevresinde yangın olduğunu fark etti. Geminin kıyıya yanaşmasıyla personel hortumlarla sahile indi. Çıkarma gemisi personeli kıyıdaki alevlere müdahale etti. Bu sırada bölgedeki jandarma ekipleri de hortumları taşıyarak gemi personeline yardım etti. Ekiplerin müdahalesiyle yangın geniş bir alana yayılmadan söndürüldü. Bölgede bulunan vatandaşlar da askeri personele teşekkür etti.

Türkiye alevlere karşı tek yumruk! 6 ilde 14 yangın: Tahliye için yola çıktılar | Afet bölgesinden dakika dakika son durum 12

SAAT 12:30 - SÜTÇÜLER YANGINI KONTROL ALTINA ALINDI
Sütçüler'deki orman yangını 3'üncü gününde büyük ölçüde kontrol altına alındı.

SAAT 11:35 - KIZKUMU PLAJI'NI ÇEVRELEYEN DAĞLAR YANIYOR
Marmaris'te Turgut, Turunç ve Orhaniye mahallelerinde dağların üst kısımlarında yoğunlaşan alevlere müdahale sürüyor.
Ekipler, nem oranının yüzde 10, rüzgarın saatteki hızının 50 kilometreleri bulduğu bölgede, havadan ve karadan yangına müdahale ediyor. Alevler, Orhaniye Mahallesi'nde bulunan Kızkumu Plajı'nı çevreleyen dağlara ulaştı. Rüzgar nedeniyle alevler zaman zaman dağların eteklerine inerek, yerleşim yerlerini tehdit ediyor.

Türkiye alevlere karşı tek yumruk! 6 ilde 14 yangın: Tahliye için yola çıktılar | Afet bölgesinden dakika dakika son durum 13

11.23 ALEVLER DELİKLİYOL MEVKİSİNE SIÇRADI, 3 EV VE RESTORAN TAHLİYE EDİLDİ

Muğla'nın Marmaris ilçesinde 7 gündür devam eden orman yangınında alevler, Turgut ile Selimiye mahalleri arasındaki Delikliyol mevkisine ulaştı. Burada, alevlerin tehdit ettiği 3 ev ve 1 restoran tedbir amacıyla tahliye edildi.

Marmaris'in İçmeler karayolu üzerindeki Armutalan Mahallesi Siteler mevkisinin üst kısımlarındaki kızılçam ağaçlarıyla kaplı ormanlık alanda, 29 Temmuz günü saat 13.00 sıralarında yangın çıktı. Alevler, kuru otlar ve şiddetli rüzgarın da etkisiyle kısa sürede yayıldı. Sık kızılçam ağaçlarıyla kaplı İçmeler, Dereözü, Osmaniye ve Turunç mahallesindeki ormanlık alanlarda kozalakların patlayıp, fırlamasıyla yangın büyüdü. Kırsal Hisarönü, Turunç, Turgut, Orhaniye, Bayır, Osmaniye ve Çiftlik mahallesi ile Marmaris merkezde ormanlık alana yakın Armutalan Mahallesi'nde kara ile denizden toplam 1945 haneden 7 bin 478 kişi tahliye edildi. Tahliye edilenlerin bir kısmı kendi talepleriyle ilçe merkezindeki açık otellere, bir kısmı ise kırsal mahallerde güvenli alanlarda kurulan konteyner ve çadırlara yerleştirildi.

Türkiye alevlere karşı tek yumruk! 6 ilde 14 yangın: Tahliye için yola çıktılar | Afet bölgesinden dakika dakika son durum 14

7'nci günde de süren yangında söndürme çalışmalarına orman işçileri, İstanbul, İzmir, Denizli, Aydın, Kırklareli, Sakarya ve Kayseri Büyükşehir Belediyeleri, ilçe belediyeleri, sağlık görevlileri ve Karayolları'ndan toplam 2 bin 65 kişi katılıyor. Çalışmalara Azerbaycan'dan gelen 360 personel de destek veriyor. Söndürme çalışmalarında 384 arasöz ve su tankeri ile kamyonet ve kamyon gibi çeşitli türlerde 421 çeşitli araç, 93 iş makinesi, 7 uçak, 14 helikopter, 1 insansız hava aracı (İHA), 1 insansız hava helikopteri, 39 ambulans, 16 UMKE aracı kullanılıyor.

Türkiye alevlere karşı tek yumruk! 6 ilde 14 yangın: Tahliye için yola çıktılar | Afet bölgesinden dakika dakika son durum 15

2 Ağustos'tan beri yangın hasar raporu için 10 araçla 24 personel sahada inceleme yapıyor. Ekipler, bugün itibari ile 1 fabrika, 134 ev ile dükkanın ağır hasar aldığı ve 142 yapının da az hasar gördüğünü raporladı. 5 büyükbaş, 401 küçükbaş, 172 kanatlı hayvan ile 1379 arı kovanı telef oldu. 3 ton buğday, 100 balya saman, 4 ton gübre ve yem zarar gördü. 257 dekar zeytinlik kül olurken, 1 traktör, 3 otomobil, 1 bahçe traktörü ve 1 ilaçlama motoru yandı.

Söndürme çalışmalarına katılan 268 kişi duman ve alevlerden etkilendi, tedavileri ambulanslarda yapıldı. Marmaris ilçesinde, 25 yaşındaki Şahin Akdemir, söndürme ekiplerine motosikletiyle gönüllü olarak su taşırken kazı yapıp, yaşamını yitirdi.

Alevlerle mücadele 7'nci günde Hisarönü ve Orhaniye mahalleri ile Turunç Mahallesi Kumlubük mevkisinde devam ediliyor. Alevler bugün saat 00.15 sıralarında Turgut ile Selimiye karayolu arasındaki Delikliyol mevkisine sıçradı. Delikliyol mevkisinde, alevlerin tehdit ettiği 3 ev ve 1 restoran tahliye edildi. Ekipler bu bölgede yoğunlaştı.

Türkiye alevlere karşı tek yumruk! 6 ilde 14 yangın: Tahliye için yola çıktılar | Afet bölgesinden dakika dakika son durum 16

10.19 DENİZLİ'DEKİ ORMAN YANGINLARI KONTROL ALTINA ALINDI

Denizli'nin Buldan ve Tavas ilçelerinde ormanlık alanlarda çıkan yangınlar kontrol altına alındı.

Buldan ilçesi Türlübey Mahallesi yakınlarında önceki gün çıkan ve kontrol altına alındıktan sonra soğutma çalışmaları yapılırken rüzgarın etkisiyle yeniden başlayan yangına ekipler gece boyu müdahale etti. Yangın, ekiplerin yoğun uğraşları sonucu kontrol altına alındı.

Tavas ilçesinde de Pınarlık Mahallesi'ndeki ormanlık alanda çıkan yangın, gece boyu sürdürülen çalışmalarla kontrol altına alınırken soğutma çalışmaları sürüyor.

İki ilçedeki yangını soğutma çalışmaları helikopter desteğiyle devam ediyor.

Öte yandan, 2 yangına da Azerbaycan Olağanüstü Haller Bakanlığına bağlı itfaiye ekipleri de müdahale etti.

Türkiye alevlere karşı tek yumruk! 6 ilde 14 yangın: Tahliye için yola çıktılar | Afet bölgesinden dakika dakika son durum 17

Ayrıca, Sarayköy ilçesinde sabah saatlerinde ormanlık alanda çıkan yangın da ekiplerin müdahalesi sonucu büyümeden söndürüldü.

Buldan ilçesi Türlübey Mahallesi yakınlarında, önceki gün ormanlık bölgede henüz belirlenemeyen nedenle çıkan ve rüzgarın etkisiyle büyük bir alanda etkili olan yangına, Tarım ve Orman Bakanlığına bağlı söndürme uçağının yanı sıra Büyükşehir Belediyesi İtfaiyesinden 16 arazöz, 6 ilk müdahale aracı, 25 tanker, 3 dozer, 2 kepçe ve Orman Bölge Müdürlüğünden 25 arazözle müdahale edilmişti. İl Emniyet Müdürlüğüne bağlı TOMA'lar ile İl Jandarma Komutanlığı ve 11. Komanda Tugay Komutanlığından askerler de söndürme çalışmalarına katılmıştı.

Bazı firmalara ait iş makineleri de söndürme çalışmalarına destek vermişti.

Tavas ilçesinde de Pınarlık Mahallesi Pınarlık ve Çakıroluk mevkisi yakınlarındaki ormanlık alanda henüz belirlenemeyen nedenle çıkan yangına, 35 arazöz, 250 orman işçisi, 10 iş makinesi, beton mikseri ve çok sayıda su tankeri ile karadan, 2 helikopter ile de havadan alevlere müdahale edilmişti.

Türkiye alevlere karşı tek yumruk! 6 ilde 14 yangın: Tahliye için yola çıktılar | Afet bölgesinden dakika dakika son durum 18

SAAT 09.47 160 YANGIN KONTROL ALTINA ALINDI

Orman Genel Müdürlüğü (OGM) 39 ilde çıkan 174 orman yangınından 160'ının kontrol altına alındığını, 5 ildeki 14 yangını söndürme çalışmalarının devam ettiğini açıkladı.

OGM'den yapılan yazılı açıklamada, 28 Temmuz- 04 Ağustos 2021 tarihleri arasında 39 ilde 174 orman yangını çıktığı bildirildi.

Türkiye alevlere karşı tek yumruk! 6 ilde 14 yangın: Tahliye için yola çıktılar | Afet bölgesinden dakika dakika son durum 19

Bu yangınlardan 160'ının kontrol altına alındığı belirtilen açıklamada, "5 ilde 14 adet yangını kontrol altına alma çalışmaları devam etmektedir. Ayrıca ekiplerimiz tarafından 98 adet kırsal alan yangınına müdahale edilmiştir. Şu an itibariyle devam eden yangınlarda toplam 16 su atar uçak, 9 İHA, 45 helikopter, 6 yönetim helikopteri olmak üzere toplam 51 helikopter, 1 insansız helikopter, 850 arazöz ve su tankeri, 150 iş makinesi ve yaklaşık 5250 personel mücadelede görev yapmaktadır" denildi.

Türkiye alevlere karşı tek yumruk! 6 ilde 14 yangın: Tahliye için yola çıktılar | Afet bölgesinden dakika dakika son durum 20

SAAT 09:05 MSB: Muğla'daki yangın söndürme faaliyetlerine destek olmak ve ihtiyaç hâlinde bölgedeki vatandaşlarımızı denizden tahliye etmek maksadıyla, Ören ve Milas bölgelerine Deniz Kuvvetleri Komutanlığımıza ait bir karakol botu ve bir çıkarma gemisi sevk edilmiştir.

Türkiye alevlere karşı tek yumruk! 6 ilde 14 yangın: Tahliye için yola çıktılar | Afet bölgesinden dakika dakika son durum 21

SAAT 05:00 KARACASU YANGINI KARINCA DAĞI'NA SIÇRADI
Aydın'ın Karacasu ilçesinde, ormanlık alanda çıkan yangın Karınca Dağı'na sıçradı. Rüzgarın etkisiyle yayılan ve kontrol altına alınmakta zorlanılan yangının yaylaları tehdit ettiği öğrenildi. Yangına çok sayıda arazöz ve itfaiye ekibi müdahale ederken, çevre mahallerden traktör ve kamyonetle gelen vatandaşlar yangına müdahale etti. Bozdoğan ve Karacasu belediyelerine ait iş makineleri çevrede çalışma yaptı. Emniyet müdürlüğüne bağlı TOMA'lar da yangına müdahale için bölgeye geldi. UNESCO Dünya Miras Listesi'ne alınan Afrodisias Antik Kenti'nin de olası yangına karşı çevresinde çalışma yapılarak koruma altına alındığı öğrenildi.

Türkiye alevlere karşı tek yumruk! 6 ilde 14 yangın: Tahliye için yola çıktılar | Afet bölgesinden dakika dakika son durum 22

SAAT 01.27 AYDIN'DAKİ ORMAN YANGININDA EVİNDE MAHSUR KALAN KİŞİ KURTARILDI

Aydın'ın Karacasu ilçesinde dün akşam çıkan orman yangınına müdahale sürerken, evinde mahsur kalan bir kişi ekiplerin çalışmasıyla kurtarıldı.

Alemler Mahallesi'ndeki Karıncalı Dağı eteklerinde çıkan orman yangınına Orman İşletme Müdürlüğüne bağlı arazözler, Aydın Büyükşehir Belediyesi İtfaiyesi, Nazilli ve Karacasu belediyelerine ait iş makineleriyle müdahale ediliyor.

Türkiye alevlere karşı tek yumruk! 6 ilde 14 yangın: Tahliye için yola çıktılar | Afet bölgesinden dakika dakika son durum 23

Yangın nedeniyle evi ve bahçesi alevler arasında kalan Durmuş Doğan (54) mahsur kaldığı bölgeden saatler sonra kurtarıldı.

Dumandan etkilenen Doğan, ambulansla Nazilli Devlet Hastanesine kaldırıldı.

Dün akşam saatlerinde Aydın'ın Karacasu ve Bozdoğan ilçelerindeki ormanlık alanlarda yangın çıkmış, Bozdoğan'daki yangın söndürülürken Karacasu ilçesindeki yangın rüzgarın etkisiyle büyümüştü.

Türkiye alevlere karşı tek yumruk! 6 ilde 14 yangın: Tahliye için yola çıktılar | Afet bölgesinden dakika dakika son durum 24

Aydın Valisi Hüseyin Aksoy, Karacasu ilçesine bağlı Alemler Mahallesi'ndeki Karıncalı Dağı eteklerinde incelemede bulunmuş, yangının hava şartlarının etkisiyle kısa sürede büyüdüğünü söylemişti.

SAAT 01.19 Türk Silahlı Kuvvetleri, yangın söndürme faaliyetlerine destek vermeyi sürdürüyor.

Milli Savunma Bakanlığının sosyal medya hesabından yapılan paylaşımda, "Isparta Valiliğinin talebi üzerine bölgedeki yangın söndürme faaliyetlerine destek için Dağ Komando Okulu ve Eğitim Merkezi Komutanlığımızdan itfaiye, arazöz, dozer, su tankeri ve arazi araçları ile personel görevlendirilmiştir." ifadesi kullanıldı.

Türkiye alevlere karşı tek yumruk! 6 ilde 14 yangın: Tahliye için yola çıktılar | Afet bölgesinden dakika dakika son durum 25

SAAT 01.18 Çanakkale'nin Ezine ilçesinde çıkan orman yangınında yaklaşık 10 dönüm alan zarar gördü.

İlçeye bağlı Tavaklı köyü Soğucak mevkisindeki ormanlık alanda henüz belirlenemeyen bir nedenle yangın çıktı.

İhbar üzerine bölgeye çok sayıda itfaiye ekibi sevk edildi.

Çanakkale Orman Bölge Müdürlüğü, Ayvacık Orman İşletme Müdürlüğü, Ezine Orman İşletme Şefliği, Ezine ve Geyikli belediyeleri itfaiyelerine bağlı ekiplerin müdahalesiyle yangın söndürüldü.

Yangında yaklaşık 10 dönüm ağaçlık alan zarar gördü.

Bölgede soğutma çalışmaları devam ediyor.

Türkiye alevlere karşı tek yumruk! 6 ilde 14 yangın: Tahliye için yola çıktılar | Afet bölgesinden dakika dakika son durum 26

Öte yandan, yangına müdahale sırasında arazözlerden birinin devrildiği, kazada yaralanan olmadığı öğrenildi.

SAAT 01.18 Isparta'nın Eğirdir ilçesinde ormanlık alanda çıkan yangın söndürüldü.

Kovada Milli Parkı'nda Denizaltı mevkisindeki ormanlık alanda çıkan yangına, 5 itfaiye, 2 arazöz, çok sayıda yangın söndürme işçisiyle müdahale edildi.

Bölge halkı da traktörlerle su taşıyarak ekiplere destek verdi.

Yangın, geniş bir alana yayılmadan söndürüldü.

Bölgede soğutma çalışmaları devam ediyor.

Türkiye alevlere karşı tek yumruk! 6 ilde 14 yangın: Tahliye için yola çıktılar | Afet bölgesinden dakika dakika son durum 27

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu yangınlarla mücadeleye ilişkin açıklamalarda bulundu.

Türkiye alevlere karşı tek yumruk! 6 ilde 14 yangın: Tahliye için yola çıktılar | Afet bölgesinden dakika dakika son durum 28

Bakan Pakdemirli'nin açıklamarından satır başları;

'MARMARİS'TE BELLİ BİR NOKTADA PARLAMA VAR'
Ekiplerimiz biraz risk aldı. İyi bir noktaya gidiyoruz. Muğla'da 5 yangın devam ediyor. 38 ilde bu tarihler arasında 163 yangın çıktı. 152 tanesi söndürüldü. Marmaris'te belli bir noktada parlama var. Köyceğiz'de yangın devam ediyor. Kavaklıdere'de sabah saatlerinde söndürülen yangın öğleden sonraki saatlerde tekrar başladı. Milas'taki yangın hala devam ediyor, ciddiyetini koruyor. Denizli'deki dün çıkan yangınımızı kontrol altına aldığımızı söylemiştik. Isparta'da öğle saatlerde iyiye giden yangın şu aralar alevlenmiş durumda. Hava sıcaklığı bugün Marmaris'te 45.5 dereceyle sıcaklık rekoru kırıldı. Önceki rekor 7 Temmuz 1988'de 45.2 olarak ölçülmüştü. Rüzgar, alevler sürekli yön değiştiriyor.

Türkiye alevlere karşı tek yumruk! 6 ilde 14 yangın: Tahliye için yola çıktılar | Afet bölgesinden dakika dakika son durum 29

'ÇOK CİDDİ BİR SAVAŞ VERİLİYOR'
Marmaris'teki parlamaları arkadaşlar toparlamaya çalışıyor. 16 suatar uçak, 9 İHA, 51 helikopter, 1 insansız hava helikopteri, 805 arazöz, yaklaşık 5 bin 200 personel mücadele ediyor. Yangınlardan zarar gören vatandaşlarımız için bakanlığımız tarafından kısa bir bilgi vereyim. 5 ilimizde tespitler devam ediyor. Çalışmalar tamamlanır tamamlanmaz üreticilerimiz mağduriyeti gideriliyor olacak. Çok ciddi bir savaş veriliyor. Bu savaşta moral ve motivasyonu yüksek tutmamız lazım. Herkesi sabırlı ve sağduyulu olmaya davet ediyorum.

Türkiye alevlere karşı tek yumruk! 6 ilde 14 yangın: Tahliye için yola çıktılar | Afet bölgesinden dakika dakika son durum 30

'ENVANTERİMİZDE 48 HAVA ARACI BULUNUYOR'
Hava araçlarıyla ilgili tartışma var kamuoyunda. Portekiz'de 43 hava aracı var. Yunanistan'ın 18 hava aracı var. Fransa'nın 40. Bunlar 2018 verileri, aşırı değişiklik olacağını düşünmüyorum. Bizim envanterde sürekli olarak çalıştığımız uçak ve helikopter sayımız yönetim helikopterimizi saymazsak 48, bunları da sayarsak 53-55'e ulaşıyor. Bazı yardım talepleri oldu çeşitli ülkelerden. Taleplerin çoğunu olumlu karşıladık. Toplamda 3 amfibik uçağımıza 3 amfibik uçak daha eklendi. 9 tane tanker uçağımız var. Helikopterimiz 57'ye vardı ve toplamda 72 hava aracına çıkmış oldu. Bu akut dönem geçtikten sonra bile Türkiye'nin bilançosunda her zaman 50 ve üzeri hava aracı oluyor olacak. Bu yangınlar normal mi, neden bu kadar yangın oluyor, başka ülkelerde de yaşanıyor mu diye genel bilgi vermek istiyorum.

Türkiye alevlere karşı tek yumruk! 6 ilde 14 yangın: Tahliye için yola çıktılar | Afet bölgesinden dakika dakika son durum 31

'İLK YAĞMURLARLA BİRLİKTE FİDANLARIMIZI DİKECEĞİZ'
Amerika'da 1.36 milyon hektar alan yanmıştır. 12 eyalette 101 orman yangını devam ediyor Amerika'da. Sadece Kaliforniya'da 200 bin alanla 300'ün üzerinde bina hasar gördü. Kanada'da 2.75 milyon hektar orman alanı zarar gördü. Küresel sıcaklık ve kuraklıkla beraber tüm dünyada ciddi bir yangın riski var. Sadece Türkiye'nin başında olan bir musibet değil. Biz de uğraşmaya devam edeceğiz. Hem Muğla hem de Antalya'daki gereğinden fazla sürmüş yangınlarımızın üstesinden de geliyor olacağız. Şu an milli birlik ve beraberlik zamanı, herkesle el ele yürüme vaktidir. İnşallah ilk yağmurlarla birlikte fidanlarımızı dikiyor olacağız.

Türkiye alevlere karşı tek yumruk! 6 ilde 14 yangın: Tahliye için yola çıktılar | Afet bölgesinden dakika dakika son durum 32

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'nun açıklamalarından satır başları:

Burada çalışan arkadaşlarımıza, kurumlarımıza, orman teşkilatımıza, karayollarımıza, güvenlik teşkilatlarımız, belediyelerimize kadar herkes gayret içerisinde mücadele ortaya koymaktadır. Biraz önce Köyceğiz'den geldim. Vatandaşlarımız el birliği içinde büyük bir mücadele ortaya koydu. Bu devletin büyük bir devlet olduğuna, bu milletin büyük bir millet olduğuna bir kez daha şahit olduk.

Türkiye alevlere karşı tek yumruk! 6 ilde 14 yangın: Tahliye için yola çıktılar | Afet bölgesinden dakika dakika son durum 33

Bir taraftan Marmaris, Milas, diğer taraftan Köyceğiz ve yangınların olduğu bütün alanlarda sabahtan itibaren bulunmuştuk. Öyle bir rüzgarla karşı karşıyayız ki, yarım saat önce söndürüldüğünü gördüğümüz yangın yarım saat sonra daha şiddetli alevleniyor.

Bu tüm kurum ve kurumlarımızla motivasyonumuzu devam ettiren bir durumdur. Hava sıcak, kuru, nem az bunlar dezavantajımız. Rüzgar hangi taraftan eserse essin tehdit ediyor. Sabır gösteren, aynı zamanda çalışmalara katılan bütün Muğlalı hemşehrilerimize şükranlarımızı ifade etmek istiyoruz.

İnşallah yarın akşam vatandaşlarımıza daha pozitif değerlendirmeyi aktarabiliriz. Bu esnada tüm çalışmalarımızı devam ettiriyoruz. Türkiye'deki tüm kamu kurum ve kuruluşlarına, belediyelerimize, şantiyelere, özel sektöre hepinizin huzurunda teşekkür etmek istiyorum.

Türkiye alevlere karşı tek yumruk! 6 ilde 14 yangın: Tahliye için yola çıktılar | Afet bölgesinden dakika dakika son durum 34

PROVOKASYON UYARISI
Burada hiç kimse siyasi, ideolojik ayrılık ortaya koymadan herkes kırmızı beyaz milli formayla mücadeleyi devam ettiriyor. Provokasyon yok dersem yalan söylemiş olurum. Ormancıların yanına gidip 'işinizi yapmıyorsunuz hakkımızı helal etmiyorum' demek hakikaten beni rencide ediyor. Ormanın içerisinde arasözle birlikte yangını söndürmek inanç meselesidir. İstanbul'da durup buradaki insanları telaşa koymanın anlamı yok. Herkes birbiriyle koordinasyon içerisinde. Havada İHA'lar var, herşeyimiz var.

Türkiye alevlere karşı tek yumruk! 6 ilde 14 yangın: Tahliye için yola çıktılar | Afet bölgesinden dakika dakika son durum 35

'Menteşe'de bütün evler yandı' demek kamuoyuna bilgi vermek insafsızlık ve vicdansızlıktır. Sanatçı olabilirsiniz, profesör olabilirsiniz, buradaki insanların hayatlarıyla, duygularıyla, gerçekleriyle oynamanıza kimse müsaade edemez. Burada herkes büyük mücadele içerisindedir. Bir an önce bitmesini istiyoruz, dua ediyoruz.

Her türlü desteği, morali ortaya koyabilirsiniz ama spekülatif, provokatif açıklamalarını yapmamalarını bir kez daha rica ediyorum.

Tüm belediyelerimizin, kamu kurumlarımızın envanteri burada seferber. Türkiye'de ne kadar belediye varsa buralar. Adıyaman'ından Kapaklası'na kadar burada büyük mücadele içerisinde.

Türkiye alevlere karşı tek yumruk! 6 ilde 14 yangın: Tahliye için yola çıktılar | Afet bölgesinden dakika dakika son durum 36

Polisin TOMA'sı vatandaş gösteri yaparken su sıkıyor, şimdi su sıkacak mı? deniyor. Evet sıkıyor. Başından beri işin programı var. Yangın yerleşim yerlerine yaklaştığı andan itibaren TOMA devreye girdi. TOMA dediğin araç ormanın içine giremez ki. Yerleşim yerlerine sıçramaması için güçlü bir şekilde itfaiyeye ve diğer araçlara yardımcı olmaktır. Bir yangından böyle bir tartışma mı çıkarılır?

Neticede yangın söndürmek için bagetleri bir çok ülkeden bulmaya çalıştık. 4 tane bulduk, bir ülkeden 3 tane bulduk. Arkadaşlarımız 24 saat çalışıyor. Elimizdeki bütün imkanları kullanıyoruz. Kızılay bir taraftan çalışıyor. Her noktada sıcak yemek, su, soğuk sandviç ne varsa ortaya koymaya çalışıyor. Jandarma ve Emniyet takviye kuvvetleri sürekli devriye atıyorlar.

Dünyada birçok ülkelerdeki afetleri izliyoruz. Elbette bizde çalışanlar var. Bizde hemen klavyeye sarılıyorlar. Tüm arkadaşlarımız, kaymakamlarımız, orman müdürlerimiz, belediyelerimiz, Kızılay herkes kolunu sıvamış işin içine girmiştir. Hasar tespit çalışmaları Çevre Şehircilik Bakanlığı tarafından yapılmaktadır. Tüm tarım zararları tespit edilmektedir. Aynı zamanda araç hasarları varsa tespit edilmektedir. Evleri hasar gören vatandaşlarımız yaklaşık 347 ev şu ana kadar burada tespit edildi.

Türkiye alevlere karşı tek yumruk! 6 ilde 14 yangın: Tahliye için yola çıktılar | Afet bölgesinden dakika dakika son durum 37

Şu ana kadar yaklaşık topam 20 milyon liralık nakdi yardım geldi. İhtiyaçlara göre bu artmaktadır. Tahliye konsunda da dün verdiğim rakam 8 mahalle tahliye edilmişti. 5 de kısmi tahliye sözkonusuydu. Şimdi bu sayı biraz daha artmış oldu. Yaklaşık 28 mahallede 3 bin 219 hane tahliye edildi.

Gayret edeceğiz, dünyanın en güzel beldelerinde yaşıyoruz. Cenab-ı Allah bize buraları nasip etti. Ecdadımız buraları yurt etti. Gelecek nesillerimize bu afetlerin hasarlarını onararak bırakacağız. Onlara övünecekleri tarih, doğa ve çevre brakacağız.

3 BAKANDAN MANAVGAT'TA AÇIKLAMA
Çevre ve Şehircilik Bakanı Kurum, Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu ile Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Karaismailoğlu, Manavgat'ta AFAD Koordinasyon Kurulu Toplantısı'nın ardından açıklamalarda bulundu.

Türkiye alevlere karşı tek yumruk! 6 ilde 14 yangın: Tahliye için yola çıktılar | Afet bölgesinden dakika dakika son durum 38

Bakan Çavuşoğlu'nun konuşmasından öne çıkanlar:

"Tüm imkanlarımızla, seferberlik halinde, iş birliği ve uyum içinde yangınlarla mücadelemizi sürdürüyoruz. Bugünkü müdahaleyle Manavgat'taki kritik bölgelere yangının sıçraması engellendi.

Antalya'da 6 bin 524 personel, 8 uçak, 2 İHA, 30 helikopter, 456 arazöz, 426 iş makinesi ve 172 itfaiye aracı ile toplam 1841 araç müdahale ediyor.

Antalya'da bugüne kadar 19 noktada yangın başladı, 14 noktada kontrol altına alındı. Antalya'da toplam 7 kişi hayatını kaybetti. Yarın Ukrayna'dan 4 helikopter daha gelecek."

Bakan Murat Kurum'un konuşmasından öne çıkanlar:

"STK'lar, AFAD, Emniyet ile beraber her yerde yangınla mücadeleye devam ediyoruz. Devletimiz tüm kurumlarıyla yangın bölgelerinde. Uçak, helikopter, arazöz, vatandandaşımızla birlikte mücadele veriyoruz. İnsanüstü bir gayretle sahada çalışma yapılmaktadır.

Yangınımız 4 farklı noktada başladı. 48 mahallemiz etkilendi. 48 mahallemizi boşalttık. 17 mahalle kısmen zarar gördü. Sahada bir fiil vatandaşlarımızın acılarını sarmak için mücadele ediyoruz. 9 vatandamızın tedavisi hastanede devam etmektedir."

Türkiye alevlere karşı tek yumruk! 6 ilde 14 yangın: Tahliye için yola çıktılar | Afet bölgesinden dakika dakika son durum 39

Vatandaşlarımız için 62 konteyner hazır durumda.

"ANTALYA'YA 47,5 MİLYON TL ÖDENEK AYRILDI"
Hasar tespit çalışmalarına başladık. Antalya'ya toplamda 47,5 milyon TL ödenek ayrıldı. 912 ailemize 12 milyon 200 bin lira yardım yapıldı. Sayın Cumhurbaşkanımızın da talimatı.

Seferberlik ruhuyla bir dakikayı önemseyerek çalışmalarımızı yürütüyoruz. Evi tamamen zarar gören vatandaşlarımıza 50 bin lira mobilya ve kira yardımı yapılacak."

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Karaismailoğlu'nun konuşmasından satırbaşları:

"Yangınlara karşı olağanüstü bir mücadele veriyoruz. Topyekun mücadele var. Belli noktalarda yangınları kontrol altına aldık. Sıcaklıkların yükselmesi ve nemin yok denecek kadar az olması mücadelede zorluklar çıkarıyor. Temennimiz en kısa sürede bu sürecin sona ermesi.

Bir taraftan yangınla mücadele ederken, bir taraftanda da yangınlardan etkilenen vatandaşlarımızın sıkıntılarıyla ilgileniyoruz. Öncelikle amacımız yangını kısa sürede bertaraf etmek. Bir taraftan yangınla mücadele ederken, bazıları da yalan haberlerle milletimizin moralini bozmaya çalışıyor. Vatandaşlarımız bu haberleri dikkate almasınlar."

Türkiye alevlere karşı tek yumruk! 6 ilde 14 yangın: Tahliye için yola çıktılar | Afet bölgesinden dakika dakika son durum 40

MANAVGAT KUNDAKÇISI TUTUKLANDI

Antalya'nın Manavgat ilçesinde 28 Temmuz'da başlayan orman yangınlarıyla ilgili Manavgat Cumhuriyet Başsavcılığı'nın başlattığı soruşturma kapsamında, ilçe merkezindeki yangını çıkardığı belirlenen C.Y. (16) tutuklandı.

Manavgat Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen soruşturma kapsamında özellikle Manavgat'ın Kavaklı Mahallesi ve Sarılar Mahallesi'ni etkileyen ve bir odun deposu, bir marangoz atölyesi, bazı evlerle birlikte ormanlık alanın zarar gördüğü yangınla ilgili İlçe Emniyet Müdürlüğü ekipleri tarafından çalışma başlatıldı.

Bu kapsamda elde edilen deliller, çevrede bulunan güvenlik kameralarının incelenmesi sonucu, yangını C.Y.'nin çıkardığı belirlendi.

Geçen cuma günü polis ekiplerince yakalanan C.Y., emniyet müdürlüğünde 4 gün sorgulandı. Yangını kendisinin çıkarmadığını iddia eden C.Y., polisin delillerine ise itiraz edemedi.

Bugün adliyeye sevk edilen C.Y., savcı tarafından ifadesinin alınmasının ardından sulh ceza hakimliğine çıkarıldı. Sulh Ceza Hakimi tarafından da ifadesi alınan C.Y. 'kasten orman yakmak' suçundan tutuklandı.

Türkiye alevlere karşı tek yumruk! 6 ilde 14 yangın: Tahliye için yola çıktılar | Afet bölgesinden dakika dakika son durum 41

DÖRTYOL'DA ORMAN YANGINI
Hatay'ın Dörtyol ilçesinde orman yangını çıktı. Edinilen bilgiye göre, ilçeye bağlı Ocaklı Mahallesi TEM Otoyolu, Öğülbek mevkiinde bulunan ormanlık alanda henüz belirlenemeyen bir nedenle yangın çıktı. Otoyolda seyreden sürücülerin haber vermesi üzerine çıkan yangını kontrol altına almak için çalışma başlatıldı.

Türkiye alevlere karşı tek yumruk! 6 ilde 14 yangın: Tahliye için yola çıktılar | Afet bölgesinden dakika dakika son durum 42
Türkiye alevlere karşı tek yumruk! 6 ilde 14 yangın: Tahliye için yola çıktılar | Afet bölgesinden dakika dakika son durum 43
Türkiye alevlere karşı tek yumruk! 6 ilde 14 yangın: Tahliye için yola çıktılar | Afet bölgesinden dakika dakika son durum 44
Türkiye alevlere karşı tek yumruk! 6 ilde 14 yangın: Tahliye için yola çıktılar | Afet bölgesinden dakika dakika son durum 45
Türkiye alevlere karşı tek yumruk! 6 ilde 14 yangın: Tahliye için yola çıktılar | Afet bölgesinden dakika dakika son durum 46
Türkiye alevlere karşı tek yumruk! 6 ilde 14 yangın: Tahliye için yola çıktılar | Afet bölgesinden dakika dakika son durum 47
Türkiye alevlere karşı tek yumruk! 6 ilde 14 yangın: Tahliye için yola çıktılar | Afet bölgesinden dakika dakika son durum 48
Türkiye alevlere karşı tek yumruk! 6 ilde 14 yangın: Tahliye için yola çıktılar | Afet bölgesinden dakika dakika son durum 49
Türkiye alevlere karşı tek yumruk! 6 ilde 14 yangın: Tahliye için yola çıktılar | Afet bölgesinden dakika dakika son durum 50
A Haber
Bizi Takip Edin
iOS ve Android Uygulamamızı İndirin!
  • Video
  • Canlı Yayın
  • A Haber Özel
  • Gündem
  • Ekonomi
  • Son Dakika
  • Yaşam
  • Dünya
  • Spor
  • Magazin
  • Viral
  • Teknoloji
  • Otomobil
  • Din
  • Tarih
  • Sağlık
  • Yazarlar
  • Programlar
  • Düşünce Atlası
  • Yaz Boz
  • Kadraj
  • Toplumsal Hafıza
  • Canan Barlas ile Gündem
  • Arka Plan
  • Memleket Meselesi
  • Seyahatname
  • Belgesel Kuşağı
  • Diplomasi
  • Söz Teması
  • Medya Dünyası
  • İş'in Sırrı
  • Dijital Çağ
  • Z Raporu
  • 1.Sayfa
  • Video
  • Programlar
  • Gündem
  • Yaşam
  • Dünya
  • Spor
  • Ekonomi
  • Teknoloji
  • Otomobil
  • Galeri
  • En Yeniler
  • Gündem
  • Yaşam
  • Dünya
  • Ekonomi
  • Magazin
  • Viral
  • Spor
  • Otomobil
  • Teknoloji
  • İnternet Reklam
  • RSS
  • Bize Ulaşın
  • Künye/İletişim
  • Veri Politikası
  • Frekanslar
  • Arşiv
  • Yayın Akışı
  • Gizlilik Bildirimi
  • Hakkımızda
  • Yayın İlkeleri
  • İsimsiz Kaynak Politikası