A HABER GALERİ
Rus Yarbay Karl Karloviç Rjepetski’nin hemşire torunu savaşta öldürülmüş
Ardahan'da inşaat kazısı sırasında cesedi bozulmamış halde bulunan Rus komutanın kimliği ile ilgili bilgiler netleştikçe hikâyesi de ilginç bir hal alıyor.
Haberin videosunu izlemek için TIKLAYIN
25 Nisan'da bir tabutun içinde bozulmamış halde bulunan cesedin önce Vasiliy Geyman'a ait olduğu ileri sürüldü. Ancak yapılan araştırmalardan sonra Rus askerin Karl Krloviç Rjepetski olduğu tespit edildi.
Ardından Rjepetski'ye ait olduğu düşünülen bir fotoğrafa da ulaşıldı. Rus arşivlerine göre, 1. Kafkas Kolordusu 20. Piyade Tümeni 78. Navaginski Alayı'na mensup Yarbay Rjepetski, 1847'de Reval'de (Tallinn) Katolik soylu bir ailenin çocuğu olarak doğdu. 1867'de astsubay ve 1870'te asteğmen rütbesine yükseldi.
Yelena'nın 1905'te dünyaya gelen kızı Evgenia, 2 Temmuz 1926'da Waclaw Siedzik ile evlendi, 3 Eylül 1928'de Danuta Siedzikowna doğdu.
ORDUDA HEMŞİRELİK YAPTI
Waclaw Siedzik, 2. Dünya Savaşı'nda Sovyetlerce Sibirya'ya sürüldü ve 1 Haziran 1943'te öldü. Eşi Evgenia da Almanların Polonya'yı işgalinde direnişe katıldığı gerekçesiyle Eylül 1943'te idam edildi.
Danuta, bunun üzerine Polonya Halk Ordusu'na katılarak önce Almanlara, sonra da komünist idareye karşı Polonya'nın bağımsızlığı için savaştı. Orduda hemşirelik yaptı ve 28 Ağustos 1946'da kurşuna dizildi. İdamdan önce ailesine yazdığı mektupta "Öleceğim için üzgünüm. Büyükanneme söyleyin, yapmam gerektiği gibi hareket ettim" dedi.
KİMLİĞİ NASIL NETLEŞTİ?
İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü'nde görevli Dr. Mustafa Tanrıverdi ile uluslararası ilişkiler, sosyoloji ve tarih lisansı eğitimi alan Cumhuriyet Savcısı Emre Gezer'in yarbayın kimliğinin ortaya çıkarılmasıyla ilgili yazıları, #tarih Dergisinin haziran sayısında yayımlandı.
Önce cesedin Vasiliy Geyman olduğu iddiası araştırıldı ve bu çürütülünce Rusya Devlet Askeri Tarih Arşivi'nden başka kaynaklara ulaşıldı. Tarih doktoru Oleg Çistyakov'un paylaştığı bilgilerden, Ardahan'daki askeri mezarlıkta defnedilen tek yarbay olan Rjepetski'nin ismi netleşti.
Habertürk