Orman yangınları ile ilgili oluşturulmak istenen algı operasyonuna belgeli yanıt!

İzmir'in Karabağlar ilçesinde başlayıp çevre bölgelere sıçrayan orman yangınlarına ve yangınlarda gündeme gelen Türk Hava Kurumu (THK) uçaklarına dair tartışmalar sürüyor. Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, "THK'nın vermiş olduğu uçuşa elverişlilik sertifikalarının hiçbirine güvenmiyorum. THK filoları işimize yaramıyor, almak zorunda değiliz. THK siyasetin oyuncağı olmuş durumdadır. Ana muhalefet ile birlikte hareket ediyor" açıklamasında bulundu. Peki, son dönemde yaşanan orman yangınları beraberinde belirli bir grubun orman yangınları üzerinden oluşturmak istedikleri algı ne? Bu algı operasyonu ile neler hedefleniyor? İşte sosyal medyada WhastApp'larda dolaştırılan iddialara cevap ve işin doğrusu…

Orman yangınları ile ilgili oluşturulmak istenen algı operasyonuna belgeli yanıt! 1

1. İDDİA: Yangın bir sabotaj mı?
CEVAP: Konu ile ilgili kolluk kuvvetlerimiz gerekli araştırmışları yapmaktadır.

Orman yangınları ile ilgili oluşturulmak istenen algı operasyonuna belgeli yanıt! 2

3. İDDİA: Yangından etkilenen alan ne kadar?

CEVAP: Alan konusunda net rakam, ancak yangın tamamen söndürüldükten sonra ekiplerimiz
tarafından sağlıklı ölçülendirme yapıldıktan sonra belirlenecektir.

Orman yangınları ile ilgili oluşturulmak istenen algı operasyonuna belgeli yanıt! 3

2. İDDİA: Rüzgar vb.hava koşullarına bağlı olarak Orman Genel Müdürlüğünün (OGM) koruyucu tedbir ve önlem amaçlı hazırlıkları var mıydı?

CEVAP: Orman yangınları ile ilgili erken haber alma, riskli bölgelerin 3 gün önceden belirlenmesi kameralı gözetleme sistemleri gibi yangın çıkmadan önce gerekli tedbirlerin alınması için tüm teknolojik bilgi ve sistemler kullanılmaktadır.

HABERİN VİDEOSUNU İZLEMEK İÇİN TIKLAYIN...

Orman yangınları ile ilgili oluşturulmak istenen algı operasyonuna belgeli yanıt! 4

4. İDDİA: Yöreyi bilen köylülerin hiçbir görüşüne itibar edilmemiş ve yardım etme talepleri geri çevrilmiştir ve bu nedenle araziyi tanımayan OGM görevlileri sağlıklı karar verememişlerdir,

CEVAP: Yangın cephesi çok geniş bir cepheden oluşmaktadır ve yanan alan içerisindeki ulaşım yolları mücadele hatlarının belirlenmesi yöreyi bilen vatandaşlardan, köy muhtarlarından alınan desteklerle daha kolay müdahale şansı elde edilmiştir.

"KARŞI ATEŞ TEKNİĞİ" TÜM DÜNYADA KULLANILIYOR...

Orman yangınları ile ilgili oluşturulmak istenen algı operasyonuna belgeli yanıt! 5

5. İDDİA: Söndürme çalışmaları esnasında koordinasyon eksikliği var mıydı?

CEVAP: Bu derece büyük yangınlarda yangın yönetim merkezleri oluşturulur, komuta aracı ile bu merkezde tüm faaliyetler anlık olarak takip edilir ve toplanma merkezi ile yanan alan arasında koordinasyon yapılarak yangın organizasyonu oluşturulmaktadır.

Orman yangınları ile ilgili oluşturulmak istenen algı operasyonuna belgeli yanıt! 6

6. İDDİA: OGM bünyesinde 2013 yılında çıkartılan bir yönetmelik ile devreye sokulan orman görevli personelinin rotasyonu nedeniyle bölgeyi, orman varlığını/envanterini, topoğrafyasını, orman içi yol/patika vb geçişlerini hiç bilmeyen bölgeye yabancı görevliler nedeniyle müdahalelerde çok eksikler, yanlışlar ve gecikmeler yaşanmıştır!

CEVAP: Tayin ve yer değiştirme her kurumda olduğu gibi kurumumuzca da yapılmakta olup iddialar gerçeği yansıtmamaktadır.

HABERİN VİDEOSUNU İZLEMEK İÇİN TIKLAYIN...

Orman yangınları ile ilgili oluşturulmak istenen algı operasyonuna belgeli yanıt! 7

7. İDDİA: Söndürme amaçlı en önemli su kaynağı olan denize çok yakın olan yangın bölgesinde gerek depo hacmi ve gerekse sorti sayısı itibarıyla helikopterlere göre çok daha avantajlı olan yangın söndürme uçakları hiç bir şekilde kullanılmadı mı?

CEVAP: THK uçaklarının durumlarının yangınla mücadele etmeyecek halde olması, eski teknolojiye sahip olması nedeni ile kiralanmamış onun yerine daha fazla sayıda helikopter kiralanarak hava gücümüz daha da artırılmıştır. Uçak 4 ton su alırken, helikopter 2,5 ton su alıyor. Ama uçağın yangına gittiğinde yangını hedeflemesi çok daha zor. Uçaklar 120 deniz miliyle yangına yaklaşıyor. Helikopter ise istediği süratle 50-60 mille oralardan geçiyor. Yani yangında doğru hedefe doğru miktarda atmakla ilgili helikopterin önemli bir artısı var. Ayrıca helikopterler havuzlardan, göletten yaklaşıp su çekebiliyor uçağın tam 2,2 kilometre bir piste ihtiyacı var.

Orman yangınları ile ilgili oluşturulmak istenen algı operasyonuna belgeli yanıt! 8

8. İDDİA: Çanakkale, Kütahya, Aydın, Denizli, Manisa, vd bölge illerinden gelen arazözlerin kullanımında ciddi koordinasyon sorunları yaşandı mı?

CEVAP: Bu derece büyük yangınlarda yangın yönetim merkezleri oluşturulur, komuta aracı ile bu merkezde tüm faaliyetler anlık olarak takip edilir ve toplanma merkezi ile yanan alan arasında koordinasyon yapılarak yangın organizasyonu oluşturulmaktadır.

"KARŞI ATEŞ TEKNİĞİ" TÜM DÜNYADA KULLANILIYOR...

Orman yangınları ile ilgili oluşturulmak istenen algı operasyonuna belgeli yanıt! 9

9. İDDİA: Arazöz personelinin iaşe ve ibate ihtiyaçları hiç düşünülmedi mi?

CEVAP: Yangın sahasındaki tüm personelimize ulaşacak iaşe organizasyonu yapılmış ve tüm personelimizin erzak ve su ihtiyaçları aksamadan yerine getirilmiştir.

Orman yangınları ile ilgili oluşturulmak istenen algı operasyonuna belgeli yanıt! 10

10. İDDİA: THK uçaklarının söndürme faaliyetlerine katılımına kapris ve kibirle hiçbir şekilde izin mi verilmedi?

CEVAP: Mevzu bahis ülkemizin ormanlık alanları iken değil bir ağaç bir tek dalın zarar görmemesi için var gücümüzle çalışırken herhangi bir kapris veya kibir söz konusu dahi olamaz. THK uçaklarının durumlarının yangınla mücadele etmeyecek halde olması, eski teknolojiye sahip olması nedeni ile kiralanmamış onun yerine daha fazla sayıda helikopter kiralanarak hava gücümüz daha da artırılmıştır. Uçak 4 ton su alırken, helikopter 2,5 ton su alıyor. Ama uçağın yangına gittiğinde yangını hedeflemesi çok daha zor. Uçaklar 120 deniz miliyle yangına yaklaşıyor. Helikopter ise istediği süratle 50-60 mille oralardan geçiyor. Yani yangında doğru hedefe doğru miktarda atmakla ilgili helikopterin önemli bir artısı var. Ayrıca helikopterler havuzlardan, göletten yaklaşıp su çekebiliyor uçağın tam 2,2 kilometre bir piste ihtiyacı var.

Orman yangınları ile ilgili oluşturulmak istenen algı operasyonuna belgeli yanıt! 11

11. İDDİA: Bu yangın çok daha kısa zamanda ve en az tahribatla söndürülebilecek iken görevli ve sorumluların beceriksizliği neticesinde mi bu duruma geldi?

CEVAP: Orman yangınlarının haber alınması ile birlikte ortalama 12 dk gibi kısa bir sürede yangınlara müdahale edilmektedir. Bazı yangınlarda rüzgarın çok şiddetli olması, arazi şartlarının sarp ve yol olmaması nedeni ile mücadele şartları zorlaşmaktadır ve alan olarak büyük yangınlar meydana gelebilmektedir. Bu son yangınlarda da büyük bir ekip ve ekipmanla yangına müdahale edilmesine rağmen hava şartları ve bölgenin coğrafik şartları nedeniyle yangın maalesef ki büyümüştür.

Orman yangınları ile ilgili oluşturulmak istenen algı operasyonuna belgeli yanıt! 12

12. Yangından etkilenen alanda Efemçukuru altın madeni gibi bölgede yeni madencilik faaliyetlerine fırsat olabilecek süreçler konusunda önlemler alındı mı?

Ülke genelinde yanan tüm alanlar 1 yıl içerisinde tekrar rehabilite edilerek ormanlaştırılmaktadır.

Orman yangınları ile ilgili oluşturulmak istenen algı operasyonuna belgeli yanıt! 13

13. Yanan bölgede zarar gören çiftçilerin zararları karşılanacak mı?

Bakanlığımız hasar tespit çalışmalarının tamamlanmasıyla beraber, tüm çiftçilerimizin ve vatandaşımızın zararlarının giderilmesi noktasında üzerine düşeni fazlasıyla yapacaktır.

Orman yangınları ile ilgili oluşturulmak istenen algı operasyonuna belgeli yanıt! 14

14. Bölgede sadece ağaçlar yanmamıştır, hayvanlar, böcekler, toprak canlıları, mikroorganizmalar, velhasıl tüm canlı yaşam ve bütün bir ekosistem yok olmuştur ve bunun sorumluları halktan özür dilemeli ve hesap vermelidir.

CEVAP: Ormanı yakan ve yangına sebebiyet verenler, adli makamlarca tespit edilip gerekli cezai işlemler uygulanmaktadır.

"KARŞI ATEŞ TEKNİĞİ" TÜM DÜNYADA KULLANILIYOR...

Orman yangınları ile ilgili oluşturulmak istenen algı operasyonuna belgeli yanıt! 15