A HABER GALERİ
Olası İstanbul depremine karşı büyük hazırlık! 11 il için afet yönetim planı hazırlandı
Bundan tam 25 yıl önce 7.4 büyüklüğünde meydana gelen depremle sarsılan Marmara'da aynı felaketin yeniden yaşanmaması için kollar sıvandı. Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) Marmara bölgesinde bulunan 11 ili kapsayan afet yönetim planı hazırladı. İşte detaylar...

Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) 17 Ağustos Marmara Depremi'nin yıl dönümünde olası yeni bir deprem için Marmara'daki 11 ili kapsayan afet yönetim planı hazırlıklarına devam ediyor.

Bu kapsamda Marmara bölgesinde yer alan İstanbul, Tekirdağ, Edirne, Kırklareli, Balıkesir, Çanakkale, Bursa, Bilecik, Sakarya, Kocaeli ve Yalova için risk haritaları oluşturulurken, afet sonrası yaşanabileceklere yönelik akla gelen tüm olasılıkların senaryosu hazırlanacak.

AFAD olası bir Marmara Depremi'nden en az hasarla çıkmak için çalışmalarını tüm hızıyla sürdürüyor. Bu kapsamda AFAD'a bağlı Marmara Afet Risklerini Azaltma Dairesi Başkanlığınca Marmara bölgesinde yer alan 11 ilin İl Afet Risk Azaltma Planı (İRAP) incelenerek, yakın zamanda bu illerde İRAP İzleme ve Değerlendirme Komisyonu ile toplantılar yapıldı.

Ayrıca söz konusu illerde "Bütünleşik Afet Tehlike Haritaları" hazırlanmasına ilişkin proje başlatıldı. Öte yandan Marmara Bölgesi Afet Risklerini Azaltma Planı (MARAP) kapsamında ise Ankara Üniversitesi Afet Yönetim Merkezi ile ön görüşme sağlanırken, plan içeriğine ilişkin akademisyen katkısının alınmasına yönelik çalışmalar başlatıldı.

BİNALARIN HASAR GÖREBİLİRLİK ANALİZLERİ YAPILDI
Sabah'tan Barış Şimşek'in haberine göre Risk haritalarından elde edilen hasar görebilirlik sonuçlarına göre, müdahale planında Arama Kurtarma Afet Grubu Planları'nın detaylandırılması için de çalışmalar başladı.

Bu kapsamda yaklaşık 1 milyon 200 bin binanın bulunduğu İstanbul'da tamamı 2000 yılı öncesinde inşa edilen 700 bin binanın, Sakarya'da 300 bin, Kocaeli'nde ise 140 bin binanın yapısal hasar görebilirlik analizleri incelendi.

11 ilde yapısal hasar görebilirlik analizleri sonucu ortaya çıkan güçlendirme ve onarım çalışmalarının 2025 yılı yatırım planlarına dahil edilmesi için Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanlığı'na talepte bulunuldu.

Ayrıca olası deprem afetinde müdahale çalışmalarında kullanılmak üzere İstanbul'a 574, Bursa'ya 9, Tekirdağ'a 5, Yalova'ya 3 adet Afet İstasyonu (AFİS) yerleştirildi.

Önümüzdeki dönemde Türkiye İvme Veri Tabanı ve Analiz Sistemi (TADAS) ile sarsılma miktarını gösteren deprem ivme verilerinin değerlendirilmesini yapacak olan AFAD, Marmara'da 15'er günlük periyotlarla verileri ilgili makamlara sunacak.

Marmara depremine ilişkin Müdahale Planları ve Tatbikatlar Dairesi Başkanlığınca ise senaryo modülü hazırlanarak, olası bir depremde akla gelebilecek tüm senaryolar çalışılarak test edilmesi sağlanacak.

REZERV YER TESPİTLERİ HIZLANACAK
Marmara'da olması muhtemel deprem nedeniyle yeni konutların yapımı için rezerv yer seçimi tamamlanacak. Öncelikle İstanbul'da acil dönüşümü gereken 1.5 milyon konut için rezerv alanlar belirlenecek.

İl Afet Müdürlüklerince hazırlanan yer seçimi protokolleri onaylanmak üzere AFAD'a gönderilecek. Marmara bölgesi özelinde İstanbul, Kocaeli, Yalova, Bursa, Tekirdağ, Sakarya, Bilecik'i kapsayan 7 ilde Afet Barınma Grubu Planı hazırlık çalışmaları tamamlanacak.

BU YIL 17 BİN 316 DEPREM YAŞANDI
AFAD'ın verilerine göre 2024 yılında toplam 17 bin 316 deprem meydana gelirken, bunların 4'ten büyük olanlarının sayısı 95 olarak kayıtlara geçti.