"Mucize Kitabın Muhteşem Hattı: KUFİ” sergisi açıldı

Cumhurbaşkanlığı himayesinde, İslam Kültür Sanat Platformu (İKSP) tarafından Türk Hava Yolları'nın (THY) katkıları ile Türk ve İslam Eserleri Müzesi'nde "Mucize Kitabın Muhteşem Hattı: KUFİ" sergisi açıldı.

"Mucize Kitabın Muhteşem Hattı: KUFİ” sergisi açıldı 1

Cumhurbaşkanlığı himayesinde, İslam Kültür Sanat Platformu (İKSP) tarafından Türk Hava Yolları'nın (THY) katkıları ile Türk ve İslam Eserleri Müzesi'nde "Mucize Kitabın Muhteşem Hattı: KUFİ" sergisi açıldı.

"Mucize Kitabın Muhteşem Hattı: KUFİ” sergisi açıldı 2

Sergi açılışına Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez, çok sayıda davetli ve vatandaş katıldı.
Sergi açılışında konuşan Görmez: "Moğollar İslam coğrafyasını işgal ettiğinde nasıl ki nehirler kan ve mürekkep aktı, bugün nice yazma eserler, nice kütüphaneler, tarih boyunca İslam medeniyetine yön vermiş nice eserler yok ediliyor. Doğrusu ben bütün dünyaya buradan bir mesaj olsun diye bir ifade kullanmak isterim; herkes bilsin ki bu barbarlık İslam'ın eseri değildir" ifadelerine yer verdi.

"Mucize Kitabın Muhteşem Hattı: KUFİ” sergisi açıldı 3

"Bilinen en eski Kur'an-ı Kerim örneği bu sergide"

Sergi küratörü Sevgi Kutluay, yaptığı açıklamada, müzede 6 yıl önce "1400. Yılında Kur'an-ı Kerim" sergisi gerçekleştirdiklerini hatırlatarak, şunları anlattı:



"Mucize Kitabın Muhteşem Hattı: KUFİ” sergisi açıldı 4

Kutluay, "İki sergiyi ayıran çok önemli bir özellik var. İlk sergimiz 1400. Yılında Kur'an-ı Kerim sergisiydi ve küratörlüğünü yine ben yapmıştım. Bu müzenin ne kadar muazzam bir Kur'an koleksiyonu olduğunu ortaya koymak için sekizinci yüzyıldan yirminci yüzyıla ulaşan bir süreç içerisindeydi. Şimdi altı yıl sonra, ilk defa, yani Kufi ile ilgili doğru düzgün bir sergi yoktu, bunu gerçekleştirdik. Sergide müzenin Kufi hat örneklerindeki zenginliğini görüyorsunuz." sözlerine yer verdi

"Mucize Kitabın Muhteşem Hattı: KUFİ” sergisi açıldı 5

Kufinin Kur'an yazısı olarak isimlendirildiği bilgisini veren Kutluay, Kur'an'ın ilk nüshalarının doğru okunması ve öğrenilmesi için kufi ile yazıldığını vurguladı.