A HABER GALERİ
Koronavirüs ile mücadelede güçlü bağışıklık sistemi için uzmanından öneriler
Dünyada pandemi ilan edilen yeni tip koronavirüs (Kovid-19) ile mücadelede, kişisel hijyen ve sosyal izolasyonun yanı sıra güçlü bağışıklık sisteminin önem taşıdığı bildirildi. Beslenme ve Diyet Uzmanı Dr. Tuba Günebak, 'Kovid-19 ile mücedele sürecinde güçlü bağışıklık sistemi önem taşıyor. Bağışıklık sisteminizi güçlü tutmak için sigara içmeyin, alkol kullanmayın, çok düşük kalorili diyetlerle değil, gereksinimlerinize uygun planlanmış bir beslenme programıyla hedef kilonuzda kalın.İşlenmiş besin kullanılmamalı, her şeyin doğal olanı tüketilmeli. Mevsimine uygun sebze ve meyveler yenilmeli. Her gün yeterli miktarda bağışıklık sistemini güçlendiren vitaminler de doğal kaynaklarından alınmaya çalışılmalı.' dedi.
Güçlü bağışıklık sisteminin sağlanmasında vitaminlerin doğal kaynaklardan alınması, her renk yiyeceğin tüketilmesine özen gösterilmesi, yeterli su ve uykuya dikkat edilmesi, işlenmiş besinlerden kaçınılması gerektiği ifade edildi.
Beslenme ve Diyet Uzmanı Dr. Tuba Günebak, yaptığı açıklamada, koronavirüslerin 21'inci yüzyılda keşfedildiğini ve 1960'dan sonra insanlarda hafif solunum yolu hastalıklarına neden olduğunun anlaşıldığını söyledi.
Son olarak insanlığın Kovid-19 ile karşı karşıya kaldığını hatırlatan Günebak, hastanın öksürüğü, hapşırığı ile damlacıkların bir diğer kişinin ağzı, burnu ya da gözlerine temas sonucu bulaştığı bilgisini verdi.
Günebak, hastalığın bulaştığı kişilerle temastan kaçınılması gerektiğinin önemine işaret ederek, bu kişilerin eşyalarının kullanılmasının da uygun olmadığını dile getirdi.
DOĞRU VE YETERLİ BESLENME ÖNERİLERİ
Hastalıktan korunmada en önemli basamaklardan birinin güçlü bağışıklık sistemi olduğunun altını çizen Günebak, "Kovid-19 ile mücadele sürecinde güçlü bağışıklık sistemi önem taşıyor. Bağışıklık sisteminizi güçlü tutmak için sigara içmeyin, alkol kullanmayın, çok düşük kalorili diyetlerle değil, gereksinimlerinize uygun planlanmış bir beslenme programı ile hedef kilonuzda kalın. Çünkü, vücutta lüzumundan fazla bulunan yağ dokusunun kendi kendine toksin üretme kabiliyeti vardır." diye konuştu.
Bağışıklık sisteminin kuvvetlendirilmesinde beslenme şeklinin de önemli olduğuna dikkati çeken Günebak, doğru ve yeterli beslenme için şu önerilerde bulundu:
Günebak, hangi vitaminlerin hangi yiyeceklerde bulunduğunun bilinmesinin, seçim yaparken fayda sağlayacağını anlattı.
E vitamininin turp, buğday ruşeymi, tam tahıllar, çiğ badem, çiğ ay veya kabak çekirdeği, yer fıstığı ezmesi, koyu yeşil yapraklı sebzelerde bulunduğunu aktaran Günebak, A vitamininin de süt ve ürünleri, havuç gibi turuncu renkli sebze ve meyveler, yumurta, patates, yeşil renkli sebzeler, greyfurtta yer aldığı bilgisini verdi.
Günebak'ın verdiği bilgiye göre, yiyecek ve içeceklerden doğal yolla alınabilecek vitamin kaynakları ise şöyle: