A HABER GALERİ
İşte S-400 hava savunma sisteminin konuşlandırılacağı yer! S-400 için son açıklama
Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Rusya'dan alınacak S-400 hava savunma sistemlerine yönelik önemli açıklamalarda bulundu. Akar, S-400'ün kurulacağı yer ile ilgili de bilgi verdi.
Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Washington temasları sırasında bir grup gazetecinin sorularını yanıtladı.
ABD ile yaşanan gerilimli süreçte kurulan temasların önemine değinen Akar, "Türk-Amerikan ilişkileri herhangi bir şekilde gözardı edilebilecek bir ilişki değildir. Umudumuz, dileğimiz bu temaslarla sorunların çözümü mümkün olacak." dedi.
HABERİN VİDEOSUNU İZLEMEK İÇİN TIKLAYIN
Türkiye'nin bugün ciddi bir hava ve füze tehdidiyle karşı karşıya olduğunu anımsatan ve bu tehdide yönelik çözüm arayışlarının tarihi sürecini anlatan Akar, sonuçta Rusya ile sözleşme imzalandığını söyledi.
HABERİN VİDEOSUNU İZLEMEK İÇİN TIKLAYIN
S-400'lerin F-35 konusuyla bağlantılandırılmasının doğru olmadığını anlatan Akar, "S-400 Suriye'de konuşlu ve İsrail'in de yok yakın mesafede konuşlu F-35'leri var. Baltık ülkelerinde buna benzer bazı durumlar var. Biz diyoruz ki gelin oturalım teknik bakımından yapılması gereken neyse yapalım biz bunları NATO sistemlerine entegre etmeyeceğiz. Ayrıca bizim milli olup da NATO için çalışan unsurlarımıza da entegre etmeyeceğiz" diye konuştu.
Akar, bunların dışında bir sanayi bölgesinin de seçilebileceğini ifade etti.
Akar, "ABD'nin sunduğu ikinci teklifte geri dönüş için bir tarih var mı?" sorusu üzerine, "Hayır, normal alışveriş nasıl olursa, ona göre Türkiye, bizim kriterlerimiz bunlar diyor, onlar da teklifimiz şunlar diyor. Onun çalışması yapılıyor" yanıtını verdi.
Akar, Türkiye'nin S-400 ve F-35'lerin etkileşim içinde olmayacağı yönündeki teklifinin ABD'nin masasında olduğunu söyledi.
S-400'LERİN TESLİM TARİHİ
Akar, S-400'lerin Türkiye'ye teslim süreciyle ilgili tarih konusunda da, "Son görüşme sırasında Rusya tarafından haziran telaffuz edildi. Kesin demeyelim ama telaffuz edildi" dedi.
Sistemlerin Rusya'dan alındıktan sonra üçüncü bir ülkeye satışının tamamen gündemden çıkıp çıkmadığı sorusuna da Akar, "Ayrıntıya cevap vermek çok varsayım, öyle bir veri yok. Şu andaki çalışmamız, S-400 geliyor, F-35 geliyor, biz onlarla beraber hayatımızı sürdürüyoruz." yanıtını verdi.