Kuyumcular için yeni kurallar getirildi: Doğal ve sentetik taşlar artık ayrı vitrinlerde satılacak

Ticaret Bakanlığı'nın Resmi Gazete'de yayımlanan düzenlemesiyle kuyumcular için tüketicileri yakından ilgilendiren yeni kurallar getirildi. Buna göre laboratuvar ortamında üretilen veya yapay yöntemlerle oluşturulan kıymetli taşlar artık "sentetik", "laboratuvar üretimi" ya da "yapay üretim" ibarelerinden biriyle açıkça belirtilmeden satışa sunulamayacak.

Kuyumcular için yeni kurallar getirildi: Doğal ve sentetik taşlar artık ayrı vitrinlerde satılacak 1

Ticaret Bakanlığı tarafından hazırlanan "Kuyum Ticareti Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik" 24 Haziran 2026 tarihli ve 33290 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan yürürlüğe girdi.

Kuyumcular için yeni kurallar getirildi: Doğal ve sentetik taşlar artık ayrı vitrinlerde satılacak 2

SENTETİK TAŞLAR AÇIKÇA BELİRTİLECEK

Yeni düzenlemeyle laboratuvar ortamında üretilen veya insan müdahalesiyle oluşturulan kıymetli taş ürünlerinin satışında yeni zorunluluklar getirildi.

Buna göre kuyum işletmeleri, söz konusu ürünleri "sentetik", "laboratuvar üretimi", "yapay üretim" veya bakanlıkça uygun görülen benzer ibarelerden en az biriyle tüketicinin kolaylıkla görebileceği şekilde belirtmeden satışa sunamayacak.

Kuyumcular için yeni kurallar getirildi: Doğal ve sentetik taşlar artık ayrı vitrinlerde satılacak 3

ETİKETTEN FATURAYA KADAR ZORUNLULUK

Düzenleme kapsamında söz konusu ibarelerin;

  • Etiketlerde,
  • Ürün sertifikalarında,
  • Faturalarda,
  • İnternet sayfalarında,
  • Reklam ve tanıtım materyallerinde

tüketicilerin kolaylıkla görebileceği şekilde yer alması gerekecek.

Kuyumcular için yeni kurallar getirildi: Doğal ve sentetik taşlar artık ayrı vitrinlerde satılacak 4

TÜKETİCİYİ YANILTMAYA İZİN VERİLMEYECEK

Yönetmelik değişikliğiyle birlikte sentetik taşlar ile doğal kıymetli taşların satış alanlarında da ayrıştırılması zorunlu hale getirildi.

Buna göre sentetik taşlar ile doğal kıymetli taşlar, tüketiciyi yanıltmayacak şekilde mağaza vitrinleri ve satış alanlarındaki ayrı bölümlerde sergilenecek. İnternet üzerinden yapılan satışlarda ise ayrı kategoriler altında tüketicilere sunulacak.

Kuyumcular için yeni kurallar getirildi: Doğal ve sentetik taşlar artık ayrı vitrinlerde satılacak 5

DÜZENLEME YÜRÜRLÜĞE GİRDİ

Resmi Gazete'de yayımlanan düzenleme yayımlandığı tarih itibarıyla yürürlüğe girdi. Yönetmelikteki hükümleri Ticaret Bakanı yürütecek.

Kuyumcular için yeni kurallar getirildi: Doğal ve sentetik taşlar artık ayrı vitrinlerde satılacak 6
A Haber
Mobil uygulamalarımızı indirin