Karabük’e turistler akın etti! Görmek için dünyanın dört bir yanından geliyorlar! Kilosu 100 bin TL

Dünyanın en pahalı baharatı olarak bilinen safranlar çiçek açması ve toplanmaya başlaması, turistleri Karabük'e çekti. UNESCO Dünya Miras Listesi'nde yer alan ve Karabük'ün Safranbolu ilçesiyle özdeşleşen safran bitkisini görmek için dünyanın her yerinden turistler kente gelmeye başladı.

Karabük’e turistler akın etti! Görmek için dünyanın dört bir yanından geliyorlar! Kilosu 100 bin TL 1

Gıdadan ilaca pek çok alanda kullanılan "dünyanın en pahalı baharatı" olarak isimlendirilen safran bitkisinin Türkiye'deki çeşidi İspanya, Hindistan, İran ve Yunanistan gibi bir takım ülkelerde üretilene kıyasla sertlik, renk ve aroma bakımından çeşitlilik gösteriyor.

GÖRMEK İÇİN DÜNYANIN DÖRT BİR YANINDAN GELİYORLAR!/ VİDEO İZLE

Karabük’e turistler akın etti! Görmek için dünyanın dört bir yanından geliyorlar! Kilosu 100 bin TL 2

100 BİN TL'DEN ALICI BULUYOR

Ağırlığının 100 bin katı kadar sıvıyı sarıya boyayabilen, 80 bin çiçekten sadece yarım kilogram üretilebilen ve kilogramı 100 bin liradan alıcı bulan safranı görmek için dünyanın dört bir yanından turist Safranbolu ilçesine geliyor.

Karabük’e turistler akın etti! Görmek için dünyanın dört bir yanından geliyorlar! Kilosu 100 bin TL 3

3 BİN 500 YILLIK MAZİSİ VAR

3 bin 500 yıllık geçmişe sahip, Bizans döneminde Batı Anadolu'da ticareti yapılan, Osmanlı döneminde de önemini koruyan safran bitkisinin, hücre yenileyici, solunum rahatsızlıkları, depresyon, kaygı, hafıza kaybı, kan şekeri seviyesi düzenleyici, görme keskinliğini artırıcı ve katarakt oluşumunu önleme özelliği bulunuyor.

Karabük’e turistler akın etti! Görmek için dünyanın dört bir yanından geliyorlar! Kilosu 100 bin TL 4

"ÇOK FAZLA YABANCI MİSAFİR GELİYOR"

Safran üreticisi İsmail Yılmaz, yaptığı açıklamada, safranın iki haftadır çiçek açtığını belirtti. Şu anda safranda çiçeklenmenin zirve olduğu dönem olduğunu ifade eden Yılmaz, "Her gün topluyoruz, akşamları da içindeki çiçekleri temizliyoruz. İnşallah önümüzdeki cuma-cumartesi günü de Safran Hasadı Festivali var. Misafir oldukça yoğun, tarlayı görmek istiyorlar" dedi.

Karabük’e turistler akın etti! Görmek için dünyanın dört bir yanından geliyorlar! Kilosu 100 bin TL 5

"Dünyanın her tarafından safranı görmeye gelenler var" diyen Yılmaz, "Bu her geçen yıl gittikçe artıyor, bu sene yabancı misafir daha çok fazla. Safranbolu'da özellikle Avrupalı turist çok fazla. Her gün 3-5 araba geliyor" ifadelerini kullandı.

Karabük’e turistler akın etti! Görmek için dünyanın dört bir yanından geliyorlar! Kilosu 100 bin TL 6

"SAFRANI ÇOK İÇTİĞİNDE GÜLME KRİZİNE SOKUYOR"

10-15 Kasım'a kadar çiçeklenmenin devam edeceğini aktaran Yılmaz, şunları kaydetti:

Karabük’e turistler akın etti! Görmek için dünyanın dört bir yanından geliyorlar! Kilosu 100 bin TL 7

"Biz de çiçek toplamaya devam ederiz. Biz safranın sadece kendisini, kırmızı lifini kullanmıyoruz. Ürünün her tarafını değerlendiriyoruz. İçindeki sarı lifler genellikle kozmetik de, kahve yapımında kullanılıyor. Dışındaki mor yapraklar safran pekmezi ve reçel yapımında kullanılıyor. Kırmızı lifler de malum bütün yemeklerde, tatlılarda, kozmetik de, boyada, ilaç sanayinde kullanılıyor. Safranın hücre yenileyici özelliği var. En büyük özelliği bu. Bir de sakinleştirici özelliği var. Gelenlerin belki de yüzde 80'i bunun için geliyor. Safranı çok içtiğinde gülme krizine sokuyor, öyle bir özelliği var rahatlatıyor insanları"

Karabük’e turistler akın etti! Görmek için dünyanın dört bir yanından geliyorlar! Kilosu 100 bin TL 8

Yılmaz, 20 kilo civarın bir ürün beklediklerini, şu an kilogram fiyatının 100 bin lira olduğunu sözlerine ekledi.

Karabük’e turistler akın etti! Görmek için dünyanın dört bir yanından geliyorlar! Kilosu 100 bin TL 9
Karabük’e turistler akın etti! Görmek için dünyanın dört bir yanından geliyorlar! Kilosu 100 bin TL 10
A Haber
Mobil uygulamalarımızı indirin